Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος

Του εξήγησαν όλες τις κοινωνικές και νομικές παραμέτρους του ζητήματος, πως μεγάλος αριθμός ακινήτων φέρεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και αν παρέλθει η προθεσμία διόρθωσης, χιλιάδες συμπολίτες μας θα χάσουν την ακίνητη περιουσία τους, η οποία περιέρχεται στο κράτος.

Ο Γιάννης Τσιρώνης αντιλήφθηκε το πρόβλημα, τράβηξε το αυτί της διοίκησης, που επί μήνες «αντιστεκόταν» στην παράταση, και έκανε δεκτή την τροπολογία (για τη διετή παράταση της προθεσμίας) που κατατέθηκε στη Βουλή από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, την περασμένη Πέμπτη, η τροπολογία ψηφίστηκε και πλέον η -μία και ενιαία- προθεσμία για τους ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας είναι δεκατέσσερα (αντί για δώδεκα) χρόνια. Η διετής παράταση δίνει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αλλά αφορά και τις περιοχές όπου είχε λήξει από τον… Αύγουστο του 2015 η προθεσμία, όπως στο Κιλκίς, τη Φθιώτιδα, την Αρκαδία, τη Βέροια κ.ά. Μένει τώρα να ενημερωθεί σωστά και ο κόσμος από όλους…

***

Πολλά «ορφανά» στη Ροδόπη

Για παράδειγμα, πάνω από 40% είναι οι μη τακτοποιημένες εκτάσεις στο Κτηματολόγιο στη Ροδόπη, όπου έληξε η προθεσμία την περασμένη εβδομάδα, και οι πολίτες (αν δεν υπήρχε η προαναφερθείσα παράταση) θα έχαναν τα δικαιώματά τους ή θα εξαναγκάζονταν σε υπέρογκες δικαστικές δαπάνες. Τάδε έφη ο βουλευτής Ροδόπης με το Ποτάμι, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος απέδωσε το γεγονός αυτό, αφενός στην ιδιαιτερότητα των κατοίκων της περιοχής (μειονοτικός πληθυσμός – απουσία τίτλων ιδιοκτησίας), αφετέρου στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, που είναι τροχοπέδη για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο (αδυναμία καταβολής δαπανών για σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, πληρωμή φόρου χρησικτησίας, αμοιβές για δικαστικές ενέργειες, τέλη Κτηματολογίου κ.λπ.).

***

Θέλει να καθίσει στο… («Γιαννιώτικο») σαλόνι

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το Εθνικό Κτηματολόγιο αναδεικνύει τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Ένα από τα ομορφότερα σημεία των Ιωαννίνων, το Πάρκο Πυρσινέλλα ή αλλιώς «Γιαννιώτικο Σαλόνι», παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο την εν λόγω έκταση για να μπορέσει να την αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών, αφού σήμερα δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να παρέμβει. Ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, σε όλους τους γιαννιώτες βουλευτές και στον περιφερειάρχη Ηπείρου ζητώντας τους να καταθέσουν στο υπουργείο «ξεκάθαρη τη θέση τους και να συμβάλλουν όλοι στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δήμου Ιωαννιτών».

***

Επιστροφή (χρημάτων) στο μέλλον…

Τάραξε τα νερά το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους μισθούς στο Κτηματολόγιο. Πρώτη φορά αποφαίνεται τόσο ξεκάθαρα για την -παράνομη- εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών στη μισθοδοσία εκατοντάδων υπαλλήλων. Οι γνωρίζοντες αποκαλούν το πόρισμα «πιλότο» για δεκάδες δημόσιες επιχειρήσεις που (αργά ή γρήγορα) θα κληθούν να επιστρέψουν εκατομμύρια ευρώ στο προσωπικό τους. Η κυβέρνηση οφείλει, εδώ και τώρα, να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει την άποψη του (καθ’ ύλην αρμόδιου) ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ή αν θα σέρνεται πίσω από μια χούφτα μανδαρίνων του Γενικού Λογιστηρίου. Κύριε αναπληρωτή υπουργέ Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο λόγος (και η ευθύνη) πλέον σε εσάς.


Σχολιάστε εδώ