Σφάζονται ΔΝΤ και Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις!

Το ερώτημα τίθεται εξαιτίας της ακραίας στάσης του ΔΝΤ, με τις εξωφρενικές απαιτήσεις του. Και η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι, για άγνωστο λόγο, στοχεύει στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην τελική ευθεία εξόδου από την επιτροπεία.

Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτόν τον καιρό, με πρώτο πιάτο στο τραπέζι το Ασφαλιστικό, σφάζονται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μας έλεγε κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συμμετέχει σε όλη αυτή την… αξιολόγηση. Και δεν πρόκειται για κάποια αντιπαράθεση που κρατάει 5 – 10 λεπτά. Ο άγριος τσακωμός φθάνει και τις τρεις ώρες! Η θέση του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό είναι ότι θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις σε επίπεδο που δεν θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, το ΔΝΤ για να συμφωνήσει απαιτεί οι δαπάνες για τις συντάξεις από το 17% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, να κατέβουν στο 11% του ΑΕΠ, που είναι ο μέσος όρος των δαπανών στις χώρες της ΕΕ. Αυτή η… κάθοδος σημαίνει περικοπές ύψους 4 – 4,5 δισ. ευρώ, περικοπές στις συντάξεις 15% -αυτό ζητάει ο Τόμσεν-, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν αντέχει να το αποδεχθεί, και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν έχει αλλοιώσει την αριστερή ταυτότητά του.

Σε αυτό το σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και είναι άγνωστο, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, αν και πότε θα καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να καταβληθεί η δόση.


Σχολιάστε εδώ