Στήριξε ο Μητσοτάκης τους επιχειρηματίες και γύρισε την πλάτη σε φτωχούς και αγρότες!

Οι χωρίς διακυμάνσεις και εντάσεις τοποθετήσεις του, ιδίως η πρωτολογία του, απογοήτευσαν όσους ανέμεναν μια πιο δυναμική στάση, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και των ευθυνών της κυβέρνησης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά την τριτολογία του στην αίθουσα της Ολομέλειας παρόντες ήσαν πέντε-έξι βουλευτές της παράταξης, αποθαρρυμένοι προφανώς από όλα όσα είχαν προηγηθεί.

Κατέστη σαφές ότι προς το παρόν, και άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμη, το Κοινοβούλιο δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Τσίπρα. Δεν διαθέτει ούτε το επικοινωνιακό χάρισμα, ούτε τις ρητορικές ικανότητες του τελευταίου, αλλά ούτε και την αποδοχή του στην ελληνική κοινωνία. Εύλογος, κατά συνέπεια, ο προβληματισμός που εκφράζεται από μεγάλη μερίδα στελεχών της παράταξης μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την ίδια ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για κατά κράτος ήττα του κ. Μητσοτάκη.

Περισσότερο από τον ισχνό πολιτικό του λόγο, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξένισε και απογοήτευσε το γεγονός ότι κ. Μητσοτάκης δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα (Ασφαλιστικό, αγρότες κ.ά.), αν και είχε δεσμευτεί να το πράξει, απαντώντας και στη σχετική πρόκληση της κυβέρνησης. Σε άλλα πάλι ζητήματα (δημόσιοι υπάλληλοι) έδειξε να διακατέχεται από μια εμμονή, που στο πρόσφατο παρελθόν επέφερε πολιτικό κόστος στην παράταξη. Ως προς το Ασφαλιστικό, τάχθηκε υπέρ της ισχύος της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μείωση των συντάξεων. Σε αντιδιαστολή δε με τη διαφωνία του για την αύξηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, κατάφερε να δώσει ταξική διάσταση στην πολιτική του θεώρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, κατά των συνταξιούχων και υπέρ των επιχειρηματιών. Κάτι που επισήμανε και ο πρωθυπουργός θέλοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ταχθεί με την πλευρά των εύρωστων οικονομικά τάξεων, που στη σημερινή Ελλάδα αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφραζαν τις ζωηρές ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κοινωνικός αυτός διαχωρισμός στις προοπτικές της παράταξης. «Εκλογές δεν κερδίζονται με τη στήριξη μόνο των επιχειρηματιών, είναι απαραίτητη η στήριξη της κοινωνίας», υπογράμμιζαν, ενώ στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ορισμένοι αναφέρονταν στον κ. Μητσοτάκη με τον χαρακτηρισμό «πρωθυπουργός των πλουσίων». Ακόμη πιο ηχηρή ήταν η «απουσία» του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στο μείζον ζήτημα των αγροτών. Κατά την πρωτολογία του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, στη δευτερολογία κάτι προσπάθησε να πει, χωρίς ωστόσο να διατυπώσει την παραμικρή πρόταση, προς πλήρη απογοήτευση των γαλάζιων βουλευτών αλλά και των εκατοντάδων (χιλιάδων) αγροτών που τον άκουγαν από τα διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα μπλόκα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι λίγες ημέρες πριν είχε ταχθεί κατά των αποκλεισμών των εθνικών οδών, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να γυρίζει την πλάτη στον συγκεκριμένο κλάδο. Από ιστορικής απόψεως, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία χωρίς τη στήριξη των αγροτών, πόσω μάλλον να τους έχει απέναντί του.

Εμμονές

Αν και, κατά γενική ομολογία, η πολιτική που άσκησε ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κόστισε πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης και στη συζήτηση στη Βουλή επέμεινε στη σκληρή γραμμή (απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ά.) όσον αφορά τον δημόσιο τομέα. «Χάρισε τους δημόσιους υπαλλήλους στον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο γαλάζιου βουλευτή. Ενόχληση προκάλεσαν στο εσωτερικό της παράταξης αφενός οι θετικές αναφορές του στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη και αφετέρου οι επικρίσεις για επιλογές των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή. Ως έμμεση αιχμή κατά του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύθηκε η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη «είμαι ξεκούραστος», καθότι για ορισμένους παρέπεμπε στην περίφημη δήλωση («κουράστηκα») που φέρεται να είχε κάνει ο κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του στενού επιτελείου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο, ενώ διαπιστώνουν «εκνευρισμό και ανησυχία» από το Μέγαρο Μαξίμου. Απαντώντας στην κριτική για τους χαμηλούς τόνους που κινήθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, σημειώνουν ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή και δεν είναι δείγμα αδυναμίας. «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ασκήσουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν θα παρασυρθούμε από την τακτική του λαϊκισμού που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας», τονίζουν. Αναγνωρίζουν πάντως ότι θα χρειαστεί ένας εύλογος χρόνος προκειμένου η στρατηγική αυτή του κόμματος να αποδώσει καρπούς, μέχρι να καταλάβει ο κόσμος ότι ο λαϊκισμός δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα είναι καταστροφικός για τη χώρα. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν βιάζεται να διεκδικήσει την εξουσία, αφενός διότι τόσο το κόμμα του αλλά και ο ίδιος δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες και, αφετέρου, για να φθαρεί όσο γίνεται περισσότερο η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας. Τακτική που σε μεγάλο βαθμό προσομοιάζει στη στρατηγική του «ώριμου φρούτου», πλην όμως η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού από τη μια και οι διεθνείς συγκυρίες από την άλλη δεν αφήνουν περιθώρια για μακροπρόθεσμες προβλέψεις και σχεδιασμούς σε βάθος χρόνου.


Σχολιάστε εδώ