Ο «τρίτος πόλος» συναντά εμπόδια…

Επιπλέον, με ορισμένα στελέχη του άλλοτε εκσυγχρονιστικού μπλοκ αλλά και διαφόρων κινήσεων να επιμένουν στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και των άλλων σχηματισμών, η Φώφη Γεννηματά, όπως έγραφε και την περασμένη βδομάδα το «Π», επιθυμεί -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, αλλά και η ΔΗΜΑΡ και οι άλλοι σχηματισμοί, την οργανωτική και πολιτική τους αυτοτέλεια, εντός των πλαισίων του νέου σχήματος-»ομπρέλα» που θα καλύψει τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του προοδευτικού Κέντρου.

Πάντως, αυτό που θέλει να αποφύγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργηθεί ένα κόμμα-«συνομοσπονδία προσωπικοτήτων», που όπως εκτιμάται δεν θα αντέξει στη σκληρή πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και κυρίως δεν θα έχει σταθερό πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο. Η κ. Γεννηματά επιδιώκει, όπως ανέφερε το «Π» την περασμένη βδομάδα, το νέο σχήμα να στηριχθεί στην αυτοοργάνωση των πολιτών και να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και να συσπειρώσει, σε πρώτη φάση, τον κόσμο που έχει απομείνει ακόμα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στους συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους, ώστε να αποκτήσει επιρροή και δυναμική προκειμένου να αρχίσει σιγά σιγά να μαζεύει απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που στο παρελθόν στοιχίζονταν γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

«Προέχουν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στον κόσμο, στη βάση, και όχι οι προσωπικές συνεννοήσεις με επώνυμα στελέχη που απομακρύνθηκαν για διάφορους λόγους από το ΠΑΣΟΚ. Όλοι είναι χρήσιμοι, αλλά προτεραιότητα είναι να κερδίσουμε τον κόσμο», επισημαίνουν συνεργάτες της κ. Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά δίνει έμφαση αυτήν τη στιγμή στην ανάδειξη του αυτόνομου ρόλου που μπορεί να έχει ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην περιφρούρηση του πολιτικού χώρου που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στο μεταξύ δεν είναι λίγα τα στελέχη που προέρχονται από την παλιά εκσυγχρονιστική πτέρυγα, ή πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα οποία ήδη εκφράζονται υπέρ της μη αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων σχηματισμών που θα μετέχουν στο νέο σχήμα. Επιθυμούν, όπως διαμηνύουν, όλα να γίνουν από μηδενική βάση και επισημαίνουν πως «η νέα κίνηση δεν πρέπει να καπελωθεί». Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία αναμέτρηση, επιμένει να ζητάει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, σε αυτήν τη γραμμή δείχνουν να κινούνται επιφανή στελέχη του άλλοτε εκσυγχρονιστικού μπλοκ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης.

Πάντως, τόσο στελέχη του εκσυγχρονιστικού ρεύματος όσο και προσκείμενοι στον Ευάγγελο Βενιζέλο αναζητούν, τις τελευταίες μέρες, διόδους επικοινωνίας και συνεννόησης με τον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μόλις πρόσφατα ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι εκτιμούν πως ο κ. Ανδρουλάκης είναι ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να κοντράρει με κάποιες αξιώσεις τη Φώφη Γεννηματά στη διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου σχήματος. Το όνομα του κ. Ανδρουλάκη είχε ακουστεί και κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά τότε επέλεξε να παραμείνει στην Ευρωβουλή και να μη συμμετάσχει στην εσωκομματική αντιπαράθεση.


Σχολιάστε εδώ