Ούτε πόσοι είναι οι μηχανικοί δεν ξέρουν στο υπουργείο Εργασίας

Όπως λέει ο κ. Στασινός, με την κυβερνητική πρόταση, στο τέλος της ημέρας το άθροισμα φόρου, προκαταβολής φόρου και εισφορών για έναν μηχανικό θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 70,5% του εισοδήματός του και για αρκετούς θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Με το υπόλοιπο που θα του απομένει θα πρέπει να πληρώσει πάλι φόρους (φόρο επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.) και βεβαίως να… ζήσει! Ο κ. Στασινός, ο οποίος είναι ο μικρότερος από τους προέδρους των επιστημονικών φορέων που συμμετέχουν σε πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης (από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και υπουργούς μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό) αλλά και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς που κινδυνεύουν με καταστροφή αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, κάνει ορισμένες διαπιστώσεις:

– Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν με το Ασφαλιστικό για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Δεν έχει γίνει ο υπολογισμός του συνόλου των εισφορών που θα εισπράττονται με τον νόμο που προτείνεται.

Αυτό, μάλιστα, το λέει με βεβαιότητα γιατί σε τρεις διαφορετικές τεχνικές συναντήσεις όπου συμμετείχε οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί παρουσιάστηκαν αρχικά 40.000, στη συνέχεια 23.000 και στο τέλος 26.000, ενώ στην πραγματικότητα είναι περίπου 71.000! Και στο ΤΕΕ το γνωρίζουν επακριβώς γιατί έχουν μητρώο μελών. Σύμφωνα με τον Γ. Στασινό, αν η κυβέρνηση δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν, τότε δεν γνωρίζει και το τελικό ποσό που θα εισπράξει. Λείπει ο ένας πολλαπλασιαστής από την εξίσωση! Είπε, μάλιστα, στον υπουργό ότι κάποιος στο υπουργείο Οικονομικών, αυτός που δίνει τα στοιχεία, δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. «Προφανώς, βάζει λάθος φίλτρα και βγάζει λάθος αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε, αν θέλει το υπουργείο, να κάτσουν μαζί σε ένα τραπέζι και οι επιστημονικοί φορείς, που έχουν τα στοιχεία και κάνουν συνέχεια τους αντίστοιχους υπολογισμούς, ώστε να βγει σωστό και σοβαρό αποτέλεσμα, αλλά φυσικά όχι με αυτούς τους συντελεστές επιβάρυνσης.


Σχολιάστε εδώ