Αμάραντα…

Τελευταία πήγε στα Αμάραντα, ένα χωριό του κάμπου, όπου οι κάτοικοί του, αγρότες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ασχολούνται με πολλές καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά, φασόλι).

Με αφορμή λοιπόν, τι άλλο, την προσευχή της Παρασκευής, ο Αλί Ριζά Ακιντζί, συνοδευόμενος από τον ψευδομουφτή Σερίφ, τον αντιπεριφερειάρχη Μουσταφά Κατραντζί και τους υποπρόξενους Νταβούτ Οζάκ και Ιρφάν Τσετίν, έκανε το «καθήκον» του μιλώντας για ενότητα κι ομοψυχία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι μειονοτικοί κάτοικοι να «παραμείνουν σε αυτά τα χώματα, αιώνια»…

«Ξεχωριστή είναι η αξία του καθενός από εσάς», είπε.

«Τα Αμάραντα είναι ένα πολύτιμο χωριό. Πολύ αποδοτικά εδάφη, ωραίοι άνθρωποι, ένα τμήμα κοινότητας που καταβάλλει προσπάθειες για την προστασία ηθών, εθίμων, πνευματικότητας, θρησκείας και γλώσσας. Αλλά οι συνθήκες άλλαξαν. Οι νέοι, δυστυχώς, μεταναστεύουν. Παλιά οι άνθρωποι μπορούσαν να ζουν με μια μπουκιά, αλλά τώρα οι ανάγκες άλλαξαν. Γίναμε πια καταναλωτική κοινωνία, γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε καλύτερα τη δουλειά που κάνουμε και πώς θα έχουμε καλύτερη απόδοση από τα χωράφια μας. Μακάρι, όλοι μαζί, μέσα σε ενότητα και ομοψυχία, με αλληλεγγύη και στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, να βαδίσουμε προς το μέλλον. Πρέπει, με αγάπη ο ένας για τον άλλο, να συνεχίσουμε αιώνια εδώ την παρουσία μας».

Πόσο ενδιαφέρουσα ομιλία, μεστή νοημάτων και συμπερασμάτων. Τι κρίμα που η Ελληνική Πολιτεία δεν κάνει τον κόπο να τη διαβάσει, να την αξιολογήσει και να την αντιγράψει… Εκεί καταντήσαμε…

***

Μίλησε ο… Οθωμανός

Ο «συμπολίτης» υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος μετείχε σε γεύμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλκανίων Προσφύγων, με αφορμή τα 31 χρόνια από την ίδρυσή του, έκανε μια βαρυσήμαντη δήλωση, χαρακτηριστική της νοοτροπίας αλλά και της αντίληψης που διέπει το τουρκικό κράτος του Ερντογάν.

Τι είπε ο… χειμερινός κολυμβητής του ποταμού Έβρου (τον είχε διασχίσει κρυφά για να πάει στη μαμά πατρίδα πριν από τρεις περίπου δεκαετίες) στη συγκεκριμένη εκδήλωση; «Κάθε πρόβλημα χώρας στα Βαλκάνια είναι και δικό του πρόβλημα»…

«Από τη Βοσνία ως τη Δ. Θράκη και από τα Βαλκάνια ως τη FYROM, κάθε πρόβλημα αυτών που ζούνε εκεί είναι και δικό μας πρόβλημα. Κάθε βάσανο των αδελφών μας είναι και δικό μας βάσανο. Γι’ αυτό το έθνος και την πατρίδα των αδελφών μας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Γι’ αυτή τη σημαία είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε».

Ποιο έθνος, ποια πατρίδα, ποια σημαία; Ρητορικά τα ερωτήματα…

Εκεί στην Αθήνα, τ’ ακούν;

***

Έχουμε προδότες ανάμεσά μας…

Στην ίδια εκδήλωση ο Μουεζίνογλου ενημέρωσε ότι με νόμο η Τουρκία προσπαθεί να επιλύσει θέματα υγείας σε Τούρκους των Βαλκανίων.

Είπε, λοιπόν, ότι κάθε χρόνο θεραπεύονται στη γείτονα Τούρκοι των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύονται από δύο συγγενείς. Θεραπεία, μεταφορά και διαμονή στη χώρα είναι όλα πληρωμένα…

Κι αφού κατέστησε σαφές πόσο «μεγάλο έθνος είναι η γείτονα», μπήκε και στο ψητό:

«Φυσικά και υπάρχουν προδότες ανάμεσά μας, φυσικά και υπάρχουν εχθροί στο εξωτερικό. Είμαστε ένα έθνος που 150 χρόνια τώρα παλεύουμε με τους εντός προδότες και τους εξωτερικούς εχθρούς», είπε και αναφέρθηκε στο… πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το «μεγάλο έθνος» με τους Κούρδους. «Η τουρκική σημαία κυματίζει στο Χακάρι και στο Ντιγιαρμπακίρ και θα συνεχίσει να κυματίζει. Εκείνους τους τρομοκράτες θα τους θάψουμε στα χαντάκια που άνοιξαν, το έθνος θα τους θάψει»…

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;…

Στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του DEB Τσαβούς, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό ακολουθεί το… εκπαιδευτικό πρόγραμμα της γείτονος, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο «Ενότητα-Ομοψυχία-Ανθρώπινα Δικαιώματα» και είπε το εξής ανεκδιήγητο: «Στη διάρκεια της Ιστορίας, οι Τούρκοι μεταφέρουν τον πολιτισμό της “ανεκτικότητας” στη Ρούμελη (σ.σ.: Με τον όρο αναφέρεται στα εδάφη που είχε στην κατοχή της η Οθωμανική Αυτοκρατορία – όχι παίζουμε…), αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να πάρουν την ίδια “ανεκτικότητα” ως απάντηση».

Προφανώς, στόχος της τουρκικής προπαγάνδας είναι να αφήνουν άφωνους όσους ακούν τέτοιου είδους… ασυναρτησίες.


Σχολιάστε εδώ