Αγκάλιασε το «Σημιτιστάν» – Τα έβαλε με τον Καραμανλή!

Στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό σημειώνουν ότι οι θέσεις που εξέφρασε στη Βουλή σε βασικά ζητήματα, όχι μόνο αποκλίνουν από τις ιδρυτικές αρχές της παράταξης αλλά και αλλοιώνουν την ιδεολογική φυσιογνωμία της. Ιδιαίτερη ενόχληση έχουν προκαλέσει ακόμη οι επαινετικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο σχέδιο του Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την κριτική που άσκησε στη στάση που είχε τηρήσει τότε η Νέα Δημοκρατία.

Στελέχη που εκείνη την περίοδο είχαν κομβικές θέσεις στο κόμμα εκφράζουν την αγανάκτησή τους, διότι -όπως τονίζουν- η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αντιταχθεί στο σχέδιο Γιαννίτση, αντίθετα είχε ζητήσει να γίνουν πιο γενναίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι το 2001 είχε συγκληθεί στη Ρηγίλλης ευρεία σύσκεψη, στην οποία είχαν κληθεί όλα τα κορυφαία στελέχη, εκτάκτως και ο επίτιμος πρόεδρος Κων. Μητσοτάκης. Το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στη βάση ότι η παράταξη δεν στήριξε το σχέδιο Γιαννίτση, το αποδίδουν, στην καλύτερη, σε άγνοια, ή, στη χειρότερη, στην εμπάθειά του για τον Κ. Καραμανλή και αναζητεί ευκαιρίες για να στρέψει τα «πυρά» εναντίον του.

Ως ευθεία αιχμή σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύθηκε και η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή περί «κουρασμένων» και «ξεκούραστων», καθώς αρκετοί θεώρησαν ότι παραπέμπει στη γνωστή δήλωση του κ. Καραμανλή. Ένα ακόμη ζήτημα που πυροδοτεί την οργή των Καραμανλικών, κι όχι μόνο, είναι το «άνοιγμα» προς τα στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Πέραν αυτού, τα περισσότερα από αυτά (Γιαννίτσης, Διαμαντοπούλου κ.ά.) έχουν συνδεθεί με άκρως φιλελεύθερες θέσεις και απόψεις, στερούμενες κοινωνικής αναφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, όταν, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντ. Σαμαράς σχεδίαζε άνοιγμα προς ορισμένα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη (Χρυσοχοΐδης κ.ά.) ο κ. Καραμανλής του είχε διαμηνύσει ότι δεν συμφωνεί με αυτήν την κίνηση.


Σχολιάστε εδώ