Ήρθαν για να εκβιάσουν

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι και βασικοί τους μέτοχοι, επιχειρούν να παρακάμψουν κάθε «κόκκινη γραμμή» σε θέματα προβληματικών δανείων και απολύσεων υπαλλήλων τους. Ελληνιστί, απαιτούν περαιτέρω αυστηροποίηση των ελάχιστων κριτηρίων ένταξης στους νόμους για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να γυρίσουν σύντομα σε κερδοφορία, όχι φυσικά για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, όπως διαρρέουν, αλλά προκειμένου να μοιράσουν μερίσματα, να δώσουν bonus, κ.λπ.

***

• Πόσα από τα 237 εκατ. ευρώ που έλαβε η Εθνική Πανγαία, μέσω ομολογιακού δανείου από το εξωτερικό, επενδύθηκαν σε εγχώρια ακίνητα; Έτσι, για να δούμε κατά πόσο η διοίκησή της κάνει πράξη τα περί στήριξης της οικονομίας.

***

Quiz!

Ποιας ακτοπλοϊκής εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος γέμισε την αγορά με ακάλυπτες επιταγές του, ενώ τις έκοψε από μπλοκ εταιρείας που ο ίδιος έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς; Μιλάμε για απάτη στην απάτη από τον απατεώνα.

***

• Τα συμπεράσματα δικά σας! Να βρει και να προετοιμάσει νέους ναυτικούς μεν, ως καθαριστές, βοηθούς καμαρότους και λοστρόμους δε, που θα είναι μάλιστα πρόθυμοι να περάσουν δύο χρόνια με τον κατώτερο μισθό, αναζητά, αλλά δεν βρίσκει, ο ιδρυτής του ομίλου Τσάκου.

***

• «Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» θυμίζει η αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να γίνουν και λίγος ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία! Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή; Πότε σκοπεύουν οι υπουργοί να εκδώσουν τις αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης;

***

Δωράκι…

Πώς αλλιώς θα κάνουν τα «κονέ» τους; Γιατί στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης προβλέφθηκαν κατ’ εξαίρεση προϋποθέσεις για την ενίσχυση συγκεκριμένων έργων, όπως είναι εκείνα των ξενοδοχείων, υδατοδρομίων, μαρίνων, κ.λπ., που θα καθορίζονται μάλιστα από νέες υπουργικές αποφάσεις;

• Δεν φαίνεται να έχει ταβάνι το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης! Από το 172,1% του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2014 ανέβηκε στο 181,4% στα τέλη του 2015, ενώ σύμφωνα με τη S&P θα αυξηθεί ξανά φέτος στο 187,4% του ΑΕΠ.

• Τεράστιες οι ευθύνες! Γιατί ο βασικός πιστωτής της Κούμπας Συμμετοχών, ήτοι η πρώην Marfin Popular Bank, δεν είχε κάνει εξαρχής απαιτητά τα δάνεια της εν λόγω εταιρείας; Μήπως επειδή η τελευταία είχε φροντίσει να «επενδύσει» σε μετοχές του ομίλου Marfin, όπως των ΜΙG, Vivartia, Singular Logic, κ.λπ.;

• Αμαρτίαις γονέων… να υποθέσουμε, κύριε αναπληρωτή υπουργέ Οικονομικών; Πώς επέτρεψε ο φορολογικός σας μηχανισμός να φτάσουν στο σημείο να χρωστούν στις ΔΟΥ ανήλικοι; Και σαν μην έφθανε μόνο αυτό, τους βγάζετε στη φόρα, έστω και με τα αρχικά του επωνύμου και του ονόματός τους.

• Και ο νοών νοείτω! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Grivalia, που έχει εξαγοραστεί από τη Fairfax, δεν θα εξυπηρετήσει τη Eurobank, η οποία ανήκει επίσης στου Καναδούς, τοποθετούμενη σε ακίνητα και τιμές, που θα τη βοηθήσουν λογιστικά να ενισχύσει τον ισολογισμό της.

• Σε ποια τράπεζα και σε τι είδους λογαριασμό θα κατατεθεί η εγγύηση της Cosco Group (Hong Kong) Limited, ύψους 88 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του υπολοίπου 16% ποσοστού του OΛΠ; Και το ρωτάμε, γιατί τα κεφάλαια είναι πολλά και οι τόκοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα καταλήγουν στο Δημόσιο, άρα το κόστος χρήματος θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης.

• Μονά-ζυγά υπέρ του αλλοδαπού επενδυτικού σχήματος που θα δανείσει τη ΜΕΒΓΑΛ; Και το λέμε γιατί αν καταφέρει να τη γυρίσει σε κερδοφορία θα εισπράξει αμοιβή επιτυχίας από το τίμημα της πώλησης, ενώ αν τη «ρευστοποιήσει» ζημιογόνα θα διαθέτει το προνομιακό δικαίωμα της εξ ολοκλήρου εξόφλησής του.

• Ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τότε; Εκτός φυσικά και αν αυτός είναι ο σκοπός! Πόσες ακόμα συναντήσεις, με πόσους επιπλέον συνομιλητές, από πόσους διαφορετικούς φορείς, θα χρειαστούν προκειμένου να λυθεί το χρόνιο θέμα των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων της πρώην ΑΣΠΙΣ; Μήπως όσες ακριβώς χρειάζονται προκειμένου να μετατεθεί στο μέλλον και να πάει μπαλάκι στους επόμενους;

• Αναμένουμε δυναμική παρέμβαση της εποπτικής αρχής και κατά την εκδίκαση της προσφυγής της αλλοδαπής εταιρείας, ειδάλλως θα αποδειχθεί ότι όλα έγιναν για το θεαθήναι! Να χαιρετίσουμε το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την επιβολή προστίμου στην εταιρεία Morgan Stanley, καθώς είναι από τις σπάνιες φορές που κατηγορείται για διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών.

• Μήπως έχετε μπερδέψει τον ρόλο σας, κύριε γενικέ γραμματέα Βιομηχανίας; Αλήθεια, κύριε Ζαφείρη, ποιος σας εξουσιοδότησε να προαναγγείλετε το τίμημα της εξαγοράς του κτιρίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από το Δημόσιο προκειμένου να εξασφαλιστούν τα περίπου 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών;

• Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πουν κάποιοι αναφορικά με τον διορισμό των νέων μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας! Πιθανόν και να συμφωνούσαμε μαζί τους, αν λόγω αυτής της αιτίας δεν κινδύνευαν να ακυρωθούν από τη δικαιοσύνη ορισμένες αποφάσεις της ως μη σύννομες.

• Την αρμοδιότητα μπορεί να την έχετε προκειμένου να επιβάλετε τη νομιμότητα, τη βούληση όμως, κύριε Σταθάκη; Γιατί, κύριε υπουργέ Οικονομίας, παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης σχετικά με τον φορέα που θα επιβάλει τα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα δεν συμμορφώνονται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος βάζει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις για τη χρήση πιστωτικών καρτών;

• Τι περιμένουν οι πιστωτές για να προστατέψουν τα συμφέροντα των μετόχων τους; Σε ποια φάση-αφασία βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων της Euromedica; Μιλάμε για υποχρεώσεις ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια στα 179 εκατ. ευρώ.

• Σε αντίθεση με αυτά που διαρρέουν συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης για λογαριασμό των αφεντικών τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε το αυτονόητο… για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στα απορρίμματα: Αν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία, σαφώς και μπορούν να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί με νομοθετική ρύθμιση.

• Για να δούμε αν η διοίκηση της Τιτάν θα επιλέξει να δανειστεί φθηνά από το εξωτερικό προκειμένου να αποπληρώσει τα ακριβά σε κόστος ομολογιακά της δάνεια εντός της χώρας; Από την απόφασή της θα διαφανεί κατά πόσο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.

• Και αυτό κάποιοι επιχειρούν να το «βαφτίσουν» κοινωνική πολιτική; Είναι δυνατόν η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να θριαμβολογεί επειδή παρέχει στους καταναλωτές με ανεξόφλητα τιμολόγια τη δυνατότητα να απαλλαχθούν από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα, αν προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους; Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε, αλλά μιλάμε για ένα προϊόν αναγκαίο για τη ζωή… το νερό, όχι το χαβιάρι, ούτε τη σαμπάνια ή το πούρο ή…

• Από συστάσεις επιτροπών, υπηρεσιών, φορέων, κ.λπ., με τον έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο, άλλο τίποτε! Αυτή τη φορά, μέχρι την επόμενη, τη σκυτάλη πήρε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.


Σχολιάστε εδώ