Άρχισε τις προγραφές…
Οι μεμονωμένες, περιορισμένες, επιλογές προσώπων αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού και πίσω από αυτό να κρυφτούν οι πραγματικές προθέσεις και οι απώτεροι στόχοι, που είναι ο απόλυτος έλεγχος της παράταξης με την αποδυνάμωση ή και την περιθωριοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη. Προσπάθεια που αντανακλά την αγωνία του για το γεγονός ότι η μισή σχεδόν παράταξη από ιδεολογικής απόψεως βρίσκεται απέναντί του, αλλά ταυτόχρονα και τη ρεβανσιστική διάθεση που διακατέχει ορισμένους εκ των υποστηρικτών του (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας, Παπαμιμίκος κ.ά.). Τα πρώτα κρούσματα αλαζονείας έκαναν ήδη την εμφάνισή τους…
Με μοναδική εξαίρεση τον Ν. Δένδια, κανείς βουλευτής από τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα δεν επελέγη μέχρι στιγμής για κάποιο από τα κομματικά πόστα, ενώ σε κατώτερο επίπεδο έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκκαθαρίσεων. Στελέχη που στις εσωκομματικές εκλογές είχαν στηρίξει τον Β. Μεϊμαράκη καθαιρούνται ή και αποπέμπονται ακόμη, σε μία-δύο περιπτώσεις μάλιστα τους ζητήθηκε «εδώ και τώρα» να εγκαταλείψουν το κτίριο της Λ. Συγγρού. Κινήσεις που κάθε άλλο παρά διάθεση συναίνεσης δείχνουν έναντι του βασικού του εσωκομματικού αντιπάλου, τον οποίο μάλιστα κέρδισε με οριακό τρόπο. Την ίδια στιγμή μένουν στο απυρόβλητο στελέχη που πρόσκεινται στον Αντ. Σαμαρά, ενώ οι κενές θέσεις που δημιουργούνται προγραμματίζονται να καλυφθούν από στελέχη που θα υποδειχθούν από τον Άδ. Γεωργιάδη, τον Απ. Τζιτζικώστα κ.ά.
Οι κινήσεις αυτές προκαλούν ήδη την ενόχληση των κορυφαίων στελεχών, αλλά προς το παρόν οι ενστάσεις και διαφωνίες τους, για ευνόητους λόγους, περιορίζονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκει. Θέλει να συγκρουστεί μαζί μου;», φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του ο κ. Μεϊμαράκης. Άλλα στελέχη αποδίδουν στον κ. Μητσοτάκη έλλειψη σεβασμού και ως προς τις διαδικασίες και ως προς τα πρόσωπα. «Η παράταξη έχει μια ιστορία, που δεν μπορεί να τη διαγράψει η αλλαγή και μόνον ενός αρχηγού», σημειώνουν. Ο προβληματισμός για τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού είναι διάχυτος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Απειρία
Πέραν των παραπάνω, τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις δεν έχουν ούτε τις εμπειρίες ούτε τις γνώσεις ως προς τη λειτουργία της παράταξης. Κατά συνέπεια θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα (αρκετοί μήνες) προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης τους. Επικεφαλής της Γραμματείας Οργανωτικού ανέλαβε ο Β. Σπανάκης, ο οποίος δεν είχε μέχρι πρότινος καμιά σχέση με τα οργανωτικά, ενώ η μοναδική εμπειρία του ήταν ως… υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου. Στη Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκε ο Τ. Γαϊτάνης, με μοναδική περγαμηνή το ότι έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καλλιθέας. Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται και για την τοποθέτηση του Γ. Οικονόμου ως επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, δεδομένου ότι δεν διαθέτει το αναγκαίο «background», θέση από την οποία πέρασαν ο Κ. Καραμανλής, ο Μ. Σουφλιάς κ.ά. Βασικό κριτήριο για την επιλογή του κ. Οικονόμου αποτέλεσε, όπως λέγεται στους διαδρόμους της Λ. Συγγρού, η στενή πολιτική φιλία του πρωτίστως με τον Κ. Χατζηδάκη και δευτερευόντως με τον Ανδρ. Παπαμιμίκο. Για την Ιστορία αναφέρουμε ότι ο κ. Οικονόμου είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (2000) με τη σθεναρή υποστήριξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Το 2009 αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία για να στηρίξει το πολιτικό εγχείρημα της Ντ. Μπακογιάννη, επέστρεψε αργότερα και προσδέθηκε στο άρμα του Κ. Χατζηδάκη. Γκρίνιες έχει προκαλέσει και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να εντάξει στο στενό επιτελείο του τον Θ. Λιβάνιο, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ήταν «πολιτικό παιδί» του Γ. Ραγκούση και στενός συνεργάτης του Γ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων.
Αλαζονεία
Η αλαζονική διάθεση είναι εμφανής στη συμπεριφορά τόσο των προσώπων που συγκροτούν το στενό επιτελείο όσο και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή Κ. Τασούλα, ο οποίος κλήθηκε προ ημερών σε απολογία για ένα άρθρο που είχε γράψει πριν από τις εκλογές. Τι ακριβώς ανέφερε και ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη; Η αναφορά του στο θέμα των «βαρονιών» εντός της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ο νέος αρχηγός «είδε» τον εαυτό του. Πήγε στα κεντρικά γραφεία της Λ. Συγγρού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, όπου αναγκάσθηκε να περιμένει επί μία σχεδόν ώρα για να τον… δεχθεί ο αρχηγός. Για «αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά» εκ μέρους της νέας ηγετικής ομάδας έκανε λόγο σε επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Κόκκαλης, διευθυντής του Διαγραμματειακού Οργάνου. Για μια 15ετία είχε περάσει από διάφορα κομματικά αξιώματα, αλλά εκπαραθυρώθηκε εν μία νυκτί από τη Λ. Συγγρού. Ο βασικός, αν όχι ο μοναδικός λόγος; Στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει τον Β. Μεϊμαράκη, ενώ ως μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είχε καταγγείλει την τακτική του Ανδρ. Παπαμιμίκου.