Άλλη δουλειά δεν έχει;

Ο Δ. Μάρδας, λοιπόν, μετά το μεγαλόπνοο σχέδιό του να κάνει το θερινό Νταβός σε μια νησίδα του Ευβοϊκού, όπου και ουρανοξύστες να έκτιζε δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από δύο-τρεις χιλιάδες ανθρώπους, κατέγραψε ένα ακόμη επίτευγμα: Δημοσίευσε με παράτες τον κατάλογο καταστημάτων… delicatessen σε 70 χώρες του κόσμου, ώστε να απευθυνθούν εκεί οι έλληνες παραγωγοί και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Προφανώς, ο κ. Μάρδας δεν έχει ενημερωθεί ότι το internet πλέον είναι και γρήγορο και προσβάσιμο από τους Έλληνες. Διότι, προφανώς, αυτός που παράγει ένα προϊόν το οποίο μπορεί να πουληθεί στο Harrods δεν περιμένει τη λίστα του κ. Μάρδα για να επικοινωνήσει με τον Αλ Φαγιέτ… Θα βρίσκεται ήδη στο Harrods και σε οποιοδήποτε παρόμοιο κατάστημα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα προϊόντα του.

Το ωραίο είναι ότι εκτός των γνωστών χωρών, που ήδη υπάρχει παρουσία ελλήνων εξαγωγέων, στον κατάλογο περιλαμβάνονται διευθύνσεις και τηλεφώνα από καταστήματα delicatessen στην Αλβανία, το Κόσσοβο, την Αλγερία, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία και αλλού.

Δυστυχώς, ξέχασε να βάλει στον κατάλογο και delicatessen από Συρία, Ιράκ Σουδάν… Προφανώς, τον επόμενο χρόνο θα ασχοληθεί το γραφείο του με αυτόν τον στόχο…

***

Μυστικές συναντήσεις για ποιον λόγο;

Ο Νίκος Κοτζιάς -και αυτό πρέπει να του αναγνωρισθεί- κινείται διαρκώς και ανακατεύει την τράπουλα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συνέχεια, ουσία και περιεχόμενο. Γιατί, διαφορετικά, το πολύ ανακάτεμα πιθανόν να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

• Όμως ο κ. Κοτζιάς υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο ολίσθημα: Για πρώτη φόρα στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την τελευταία τουλάχιστον τριακονταετία, επέλεξε να πραγματοποιήσει μυστική συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του. Η συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη προαναγγέλθηκε, αλλά ποτέ κανείς δεν έμαθε πού και πότε έγινε. Ούτε φυσικά δόθηκε η ευκαιρία σε δημοσιογράφους να ρωτήσουν τους δύο υπουργούς για τα θέματα που συζήτησαν.

• Επίσης, κάποιο διπλωματικό «πουλάκι» μας σφύριξε ότι έχει υπάρξει κι άλλη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον κ. Τσαβούσογλου στην Τουρκία, η οποία ήταν εντελώς μυστική.

• Πάντως ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό το γεγονός ότι ενώ ο κ. Κοτζιάς ήταν στην Τουρκία και συναντιόταν με τον τούρκο ομόλογό του, τα τουρκικά μαχητικά γάζωναν το Αιγαίο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας εξέδιδαν NOTAM, με τις οποίες αμφισβητούσαν πλήρως το καθεστώς του Αιγαίου.

• Πολύ θετική η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να δώσει εντολή στον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Κ. Λουκάκη, να μεταβεί στο Ντιγιαρμπακίρ και να έχει συναντήσεις με κούρδους δημάρχους, ώστε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι η Αθήνα για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Πιο σημαντικό από τις πληροφορίες αυτές όμως είναι το γεγονός ότι και στο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα πήραν ένα πρώτο μήνυμα ότι όπως οι ίδιοι θέλουν να αλωνίζουν στη Θράκη, το ίδιο μένει να κάνουν και οι έλληνες διπλωμάτες στην Τουρκία.

Άντε, και το επόμενο ταξίδι του κ. πρέσβη να ευχηθούμε να είναι στον Πόντο.

• Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης έχει αναλάβει τα απόνερα του Προσφυγικού και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επαφές με ευρωπαίους πρέσβεις.

Δεν ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο των επισκέψεων, αλλά εάν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, δεν ήταν και ιδιαίτερα επιτυχείς…

• Πάντως, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ πιο επιτυχημένος ανακηρύσσεται ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος καρτερικά περιμένει την 25η Μαρτίου για να παρελάσει στη Νέα Υόρκη ή στη Μελβούρνη και μετά θα περιμένει το Πάσχα για να συνοδεύσει τη φλόγα από τον Πανάγιο Τάφο… Και οι δύο αποστολές αναμένεται να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία…

• Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του σκοπιανού καθηγητή Στόγιαν Σλάβεβσκι περί αυτοχθονίας και ταυτότητας που δημοσίευσε η εφημερίδα «Νόβα Ματσεντόνια». Ορθώς διαπιστώνει ο καθηγητής ότι όσο παλαιότερο είναι ένα έθνος τόσο πιο ισχυρά μπορεί να διεκδικήσει την κυριαρχία του επί του εδάφους. Και γι’ αυτό η σκοπιανή κυβερνώσα ελίτ προσπαθεί με κάθε τρόπο (εξαρχαϊσμό κ.λπ.) να αποδείξει ότι οι σημερινοί κάτοικοι της χώρας είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.

Ο κ. Σλάβεβσκι εξηγεί ότι είναι επικίνδυνες οι βλέψεις διαφόρων ομάδων που προβάλλουν την ιδέα της «ενιαίας Μακεδονίας» με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η σύστασή του σε όσους προωθούν τον μύθο του «διαμελισμένου έθνους», καθώς αγνοούν, όπως λέει, ότι οι κάτοικοι της γεωγραφικής Μακεδονίας -σύμφωνα με την απογραφή της τουρκοκρατίας- είναι Έλληνες Βούλγαροι, Τούρκοι, Βλάχοι, Εβραίοι κ.λπ. Συνεπώς, αν κάποιοι έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, αυτοί είναι οι Έλληνες, πολύ δε περισσότερο από Εβραίους ή Τούρκους…

• Ένας παλιός γνώριμος εμφανίστηκε ως υποψήφιος για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο σκοπιανός διπλωμάτης Σέρτζαν Κέριμ, που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της χώρας του και πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα επιδιώξει να διαδεχθεί τον Μπαν κι Μουν. Ο φανατικός υποστηρικτής του «Μακεδονισμού» έχει στενούς δεσμούς και με τη γραφειοκρατία του ΟΗΕ άλλα και με το Βερολίνο, καθώς το 2003 ανέλαβε διευθυντής της θυγατρικής εταιρείας του γερμανικού εκδοτικού ομίλου FAZ, που εξέδιδε τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην ΠΓΔΜ, ενώ διατήρησε τη θέση αυτή και μετά την πώληση των εφημερίδων.

Ο κ. Κέριμ, ως πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφερόταν συχνά πυκνά σε «Μακεδονία», προκαλώντας τα διαβήματα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

• Χωρίς πλαίσιο για τη διεξαγωγή εκλογών στα βακούφια της Κωνσταντινούπολης έχει μείνει η ελληνική μειονότητα, καθώς στα περισσότερα από αυτά, που μερικά διαχειρίζονται περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, από το 1971, εκλογές έγιναν μόνον το 1991 και έτσι πολλά από αυτά παραμένουν ακέφαλα ή με τις παλιές διοικήσεις, οι οποίες, όπως σε συγκεκριμένο βακούφι, δρουν ανεξέλεγκτα.

• Σας είχαμε ενημερώσει για τα παρατράγουδα με τις προαγωγές των πρέσβεων. Το θέμα «ανέβασε» με ανακοίνωσή της η ΝΔ, που ζητά εξηγήσεις για την παράκαμψη σχεδόν 20 πρέσβεων στις πρόσφατες επιλογές που είχαν τη σφραγίδα του Νίκου Κοτζιά.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ