Άδειασαν τα ταμεία και οι τσέπες
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2015, ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 6,1% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του έτους 2014, οι οποίες υπολογίζονται σε 3,67 δισ. ευρώ.
Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα; Ότι έχει στερέψει το ταμείο των επιχειρήσεων, των μαγαζιών, μικρών και μεγάλων, αλλά και κάθε νοικοκυριού.
Ότι δεν περισσεύει ούτε ευρώ, παρότι όλοι ξέρουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει ο αστυνομικός και να τους πάει στο αυτόφωρο, από τη στιγμή που με τη νομοθεσία που έφτιαξαν βάζουν στην ίδια θέση τον φοροοφειλέτη, που έχει δηλώσει όλα τα οικονομικά του στοιχεία, με τον φοροφυγά, που τα έχει κρύψει.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που έκανε πριν από μία εβδομάδα το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ θα έπρεπε να είχαν τρομάξει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που αντί να τρώγονται μεταξύ τους πρέπει να κάτσουν να βρουν διεξόδους, πριν να έχουμε μοιραίες καταστάσεις από οφειλέτες… Ένα στα πέντε νοικοκυριά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και μόνο το 16,4% κατάφερε να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το 29,2% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του, το δε 14,7% των νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, όταν μάλιστα το 33,9% (πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά) έχει στην οικογένεια έναν τουλάχιστον άνεργο. Και κάτι ακόμη χειρότερο: Το 70,1% των νοικοκυριών λέει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνει.
Τα παραπάνω αδιάψευστα στοιχεία δείχνουν ένα και μόνο: την οικονομική κατάρρευση της Αγοράς και την τραγική οικονομική χρεοκοπία κάθε οικογένειας.
Και το μόνο γιατρικό που έχει απομείνει είναι να βρει η κυβέρνηση τρόπους να διευκολύνει με πολλές δόσεις και χωρίς προϋποθέσεις τους οφειλέτες, ώστε να δίνουν ό,τι μπορούν, χωρίς να πνίγουν και το μαγαζί τους και την οικογένειά τους.
Έτσι θα μπορέσει να εισπράξει χρήματα, καθώς σήμερα με την αλλοίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων από τους «θεσμούς» βγήκαν πάρα πολλοί εκτός, με το Δημόσιο Ταμείο να είναι το χαμένο.
***
Κάτω οι πωλήσεις με τα capital controls
Και δεν έφθαναν όλα αυτά, τα πράγματα χειροτέρεψαν με τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls). Σημαντική είναι η πτώση των πωλήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων η μείωση άγγιξε το 15% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, έναντι πτώσης 4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 23% και το 10% κατά τα αντίστοιχα τρίμηνα. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ΜμΕ από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, αφορούν την προμήθεια πρώτων υλών (39% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και 39% σε κάποιο βαθμό), τη χρήση υπηρεσιών από το εξωτερικό (35% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και 27% σε κάποιο βαθμό) και την είσπραξη απαιτήσεων (31% του τομέα σε μεγάλο βαθμό και 51% σε κάποιο βαθμό).