Την Τρίτη η πρώτη αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη
Θα είναι ταυτόχρονα και η πρώτη ευθεία αναμέτρησή του με τον πρωθυπουργό σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οπότε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι ευρύτερα, όχι μόνο στο επίπεδο των κομμάτων αλλά και σε επίπεδο αρχηγών. Αν, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία θα «δείξει» αν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση του ΣΥΡΙΖΑ κι ο ίδιος το «αντίπαλο δέος» για τον Αλ. Τσίπρα, καθότι μπορεί το θέμα να είναι μεν το Ασφαλιστικό, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης.
Η εξίσωση που θα κληθεί να επιλύσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη. Θα έχει μεν την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές που προωθεί (υλοποιεί) στο Ασφαλιστικό αλλά και σε άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα, παράλληλα όμως είναι υποχρεωμένος να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που θα κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, θα είναι κοστολογημένες και πρωτίστως εφαρμόσιμες. Το έργο καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς θα πρέπει να συγκεράσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των κλάδων που απεργούν και διαμαρτύρονται με τις απαιτήσεις των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού, στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης, καθώς, όπως έδειξαν οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο της σύγκρουσης. Θα επαναλάβει τη βασική του θέση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη «α λα καρτ» στην κυβέρνηση, θα ψηφίζει όποιο μέτρο κρίνει σωστό αλλά δεν πρόκειται να συναινέσει σε λανθασμένες ή καταστροφικές αποφάσεις. Το ζητούμενο είναι τι θα προτείνει εναλλακτικά για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Μητσοτάκης ασφαλώς θα αναφερθεί στα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, όπως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το Προσφυγικό, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.
Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα αναμένει τις εξηγήσεις (διευκρινίσεις) του πρωθυπουργού για όσα είπε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης περί «σχεδίου Χ», προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα συμπαραταχθεί με την πρόταση που διατυπώνεται από ορισμένες πλευρές για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο διάστημα πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.
Αμηχανία
Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και μέσα σε κλίμα γενικότερης αμηχανίας εξελίχθηκαν οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, πλην ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής και Ένωσης Κεντρώων. Ο στόχος του ήταν να ενισχύσει την εντύπωση ότι «ηγείται» του μετώπου της αντιπολίτευσης. Η αμηχανία ήταν περισσότερο έκδηλη στη συνάντηση με τον κ. Θεοδωράκη, καθώς υπήρχαν επαινετικές δηλώσεις στελεχών του Ποταμιού για τον κ. Μητσοτάκη αλλά και η προτροπή άλλων για σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενόσω διαρκούσε η συνάντηση των δύο ανδρών υπήρξαν διαρροές από τη Συγγρού, στη βάση ότι «οι πόρτες του κόμματος είναι ανοιχτές» και αναφέρονταν πρωτίστως στα στελέχη του Ποταμιού. «Οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά εμείς δεν θα τις περάσουμε», ήταν η απάντηση του κ. Θεοδωράκη αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης.
Πληροφορίες λένε ότι στη διάρκειά της ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις τοποθετήσεις ορισμένων βουλευτών του (Ι. Φωτήλας). Στη σύντομη συνομιλία που είχαν, παρουσία των δημοσιογράφων, η Φ. Γεννηματά επέμεινε με έναν τρόπο στα όσα είχε πει προ ημερών ότι τους χωρίζει (τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) άβυσσος με τη Νέα Δημοκρατία. Το μόνο που προέκυψε από τη συνάντηση ήταν η αυτονόητη συναίνεση των δύο κομμάτων στα μείζονα ζητήματα. Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε για θεσμικούς καθαρά λόγους και σε ένδειξη σεβασμού προ την ιστορία του κόμματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα από τα βασικά θέματα. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν συμπεριέλαβε, όπως προαναφέραμε, τον Π. Καμμένο, όχι μόνο διότι αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λόγω των υποτιμητικών σχολίων που είχε κάνει ο ίδιος και το κόμμα του, μετά την εκλογή του στην αρχηγία, τον Ν. Μιχαλολιάκο, για ευνόητους λόγους, και τον Β. Λεβέντη, αφενός διότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση μαζί του και αφετέρου διότι στη Λ. Συγγρού τον θεωρούν οιονεί «δεκανίκι» του Αλ. Τσίπρα και ότι είναι θέμα χρόνου να μπει στην κυβέρνηση.