ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΕ ΡΗΞΗ και εκλογές, αν δεν παραδοθεί ο Τσίπρας

Το κλίμα τις τελευταίες μέρες έχει βαρύνει πάρα πολύ. Κόλαση θύμιζε η στάση των τεχνικών κλιμακίων στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης. Απορρίπτουν όλο το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και ζητούν ωμά μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις από 5% μέχρι 10%, να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη και να κατέβει το ποσοστό αναπλήρωσης κατά 50% από αυτό που προτείνει η κυβέρνηση. Μέτρα που αν τα δεχθεί η κυβέρνηση θα πάρει φωτιά η χώρα από τη μια άκρη στην άλλη. Και ο πρωθυπουργός δύσκολα θα μπορεί να κυκλοφορήσει.

Κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, με βάση αυτά που ζουν τις τελευταίες μέρες, με τα απάνθρωπα τελεσίγραφα των δανειστών, λένε ότι μόνο τις Θερμοπύλες και τον Παρθενώνα δεν έχουν ζητήσει ακόμη!

Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν στο Μαξίμου ότι το παιγνίδι που έχουν στήσει οι απέξω έχει έναν και μοναδικό στόχο, το πώς θα… συνετίσουν τον Τσίπρα και θα τον οδηγήσουν στην παράδοση, ώστε να δεχθεί τα μέτρα, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχει επόμενη μέρα από τις λαϊκές αντιδράσεις και έτσι θα αναγκασθεί να παραιτηθεί και θα καταφέρουν να απαλλαχθούν από τον απείθαρχο νεαρό αριστερό. Με δυο λόγια, σπρώχνουν σε ρήξη, αδιαφορώντας για την προσφυγή σε εκλογές, γιατί πιστεύουν ότι με την απογοήτευση που νιώθει μεγάλο μέρος του κόσμου λόγω των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση και με την αναταραχή που έχει προκληθεί από το Ασφαλιστικό και τη βαριά φορολογία στους αγρότες δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανακερδίσει εκλογές.

Είναι γεγονός ότι η επίθεση που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από τον Σόιμπλε στο Νταβός και από τα τεχνικά κλιμάκια στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε, που κινούν τα νήματα, θέλουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, την κοινωνία στην καταστροφή και τον πρωθυπουργό είτε σε παραίτηση και άμεση έξοδο -ενδεχομένως και μέσω εσπευσμένης προσφυγής στις κάλπες- είτε στον αυτοεξευτελισμό και στη σταδιακή κατάρρευση!

Φαίνεται, μάλιστα, ότι αυτά τα σκοτεινά και άθλια σχέδιά τους για την Ελλάδα είναι γνωστά σε ευρύτερους ευρωπαϊκούς κύκλους, και αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στη συνέντευξη που έδωσε στην… εφημερίδα «Tageszeitung», όταν ρωτήθηκε τι πιθανότητες επιβίωσης έχει η κυβέρνηση: «Κάποιοι κύκλοι από το εξωτερικό ονειρεύονται την κατάρρευση της κυβέρνησής μας».

Παραβλέπουν, όμως, ένα καίριο στοιχείο στους λογαριασμούς που κάνουν. Ότι, αν δεν μπορεί να περάσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς τα οδυνηρά μέτρα που απαιτούν, δεν υπάρχει περίπτωση να τα περάσει μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Θα καεί η Αθήνα, όλη η χώρα, από τον γενικό ξεσηκωμό.

Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προς το παρόν κρατάει χαμηλούς τόνους. Κι αυτό γιατί στην παρούσα φάση προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν θέλουν να δώσουν τη δικαιολογία στο «κουαρτέτο» να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να πάει πίσω η καταβολή της δόσης.

Ξηλώνουν όλο το σχέδιο της κυβέρνησης…

Αναλυτικά, οι δανειστές επιχείρησαν την κατάρρευση και της τελευταίας γραμμής άμυνας της κυβέρνησης, που είναι να μη μειωθούν τουλάχιστον οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων. Έτσι, το βράδυ της Πέμπτης, σε μια τηλεδιάσκεψη πραγματική κόλαση, αμφισβήτησαν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, έριξαν στο τραπέζι το θέμα των μειώσεων στις κύριες συντάξεις -δηλαδή, να πάμε στη 12η μείωση από το 2010- και απέρριψαν ταυτόχρονα τη στρατηγική συμμαχία της κυβέρνησης με τους εργοδότες! Όπως έγινε γνωστό, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν φέρεται να μη δέχονται τις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα και των εργαζομένων κατά 0,5%, με αποτέλεσμα να μην κλείνει το θέμα της μείωσης των δαπανών για τη διετία 2015 -2016.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», οι εκπρόσωποι των δανειστών, προετοιμάζοντας την επιστροφή του «κουαρτέτου» τις επόμενες ημέρες για επίσημες διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, ανατρέπουν το σχέδιο της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, και όχι μόνο… Συγκεκριμένα:

1. Δήλωσαν ανοιχτά τη διαφωνία τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα δηκτικοί για τους χαμηλόμισθους, που θα παραμείνουν στην εργασία μέχρι και 25 χρόνια! Με άλλα λόγια, επιδιώκουν να πλήξουν τους πλέον αδύναμους, δηλαδή τις κατηγορίες που προσπαθεί να προστατεύσει, μέχρι ένα σημείο, η κυβέρνηση με την πρότασή της!

2. Έθεσαν θέμα και για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης! Όχι μόνο ζήτησαν διευκρινίσεις και επιπλέον στοιχεία, π.χ., όσον αφορά την επιβάρυνση του ΑΕΠ, αλλά επέμεναν και στη χορήγησή της σε 20 χρόνια αντί σε 15 που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Και το πλέον εξοργιστικό, σύμφωνα με στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι ότι ζήτησαν την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Στην περίπτωση που επιμείνουν σε αυτό το θέμα, η κυβερνητική πρόταση θα καταρρεύσει, καθώς προϋπόθεση για μια στοιχειωδώς επαρκή μελλοντική σύνταξη, στα όρια της διαβίωσης, είναι η χορήγηση σε όλους των 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης!

Να προσθέσουμε ότι στο προηγούμενο φύλλο το «ΠΑΡΟΝ» είχε προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη στο θέμα της εθνικής σύνταξης, και μάλιστα αυτό το σενάριο ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, αφού περιεχόταν στον «καυτό» φάκελο που του είχαν επιδώσει επιστημονικοί συνεργάτες, ειδικοί επί του Ασφαλιστικού.

Συνεννόηση Σόιμπλε – ΔΝΤ για νέα μέτρα!

Η επίθεση που εκδηλώνεται με επίκεντρο το Ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν (π.χ., εργασιακά) εναλλάσσεται με κάποιες ισορροπίες όσον αφορά τη διαδικασία για την πρώτη αξιολόγηση, την ώρα που συνεχίζεται το αίνιγμα της περαιτέρω συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η σύγκλιση θέσεων μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε επί της διαδικασίας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης έχει δύο βασικές προϋποθέσεις, που δεν τις δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στην εξοικονόμηση 1% από το Ασφαλιστικό, επιπλέον, μέχρι το 2019, ενώ ταυτόχρονα λέει «όχι» στο δημοσιονομικό κενό, για το οποίο ίσως δεχθεί τη συσχέτισή του με τις ενέργειες για ελάφρυνση του χρέους. Επίσης, δρομολογείται ο επανυπολογισμός του προγράμματος στη βάση της υπεραπόδοσης -έναντι των στόχων- στα έσοδα και της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης.

Το «κλειδί» όμως, όπως αναφέραμε, είναι η πρώτη αξιολόγηση και το πότε αυτή θα γίνει, την ώρα που δεν αποσαφηνίζεται ο ρόλος του ΔΝΤ και μπορεί το Ταμείο να είναι υποχρεωμένο να αυτοπεριοριστεί στη θέση του τεχνικού συμβούλου αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του. Συνεπώς, τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ένα επίπεδο δημοσιονομικής ευελιξίας, όπως εισηγείται η ΕΚΤ, με αντάλλαγμα βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και ένα ακόμα σετ διαρθρωτικών μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συναινεί σε αυτό το μοντέλο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, η ΕΚΤ θα επανεντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα, κάτι που παράλληλα θα σημάνει αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων και η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας -που σήμερα φαίνεται να κλυδωνίζεται από τις νέες εξωφρενικές απαιτήσεις- μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε ασκούν ένα μπαράζ εκβιασμών και απαιτούν νέα, ακόμη μεγαλύτερη λεηλασία του ελληνικού λαού μέσα από το Ασφαλιστικό, την εκποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, τις μεταρρυθμίσεις και το σχεδιαζόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Αν αντέξει η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο, θα μιλάμε για ένα θαύμα», σχολίασε στο «ΠΑΡΟΝ» έμπειρος πολιτικός, που συμμετείχε σε κορυφαίες διαπραγματεύσεις κατά την περίοδο των πρώτων Μνημονίων.


Σχολιάστε εδώ