Σιωπητήριο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα!

Περιμέναμε με τον διορισμό αντιπροέδρων να δώσει το στίγμα των προθέσεών του στα εθνικά θέματα, καθώς ο ίδιος δηλώνει ότι είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και συνεπώς πρέπει να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα χειριστεί θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια, το Προσφυγικό, τα ενεργειακά, την ΑΟΖ.

Προφανώς και ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις. Όμως οφείλει να εξηγήσει εγκαίρως στον ελληνικό λαό τις σκέψεις και τις θέσεις του.

Ίσως η επίσκεψή του στη Λευκωσία να είναι μια πρώτη καλή ευκαιρία…

Χωρίς να υποστηρίζουμε την έννοια της οικογενειακής ευθύνης, η οικογένεια Μητσοτάκη, και αυτό δεν αφορά μόνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής στην εξωτερική πολιτική.

***

Mh4>Πολλά τα λεφτά…

Το πιο ωραίο το είπε ένα σατανικό μυαλό προχθές: «Εάν ψάχνεις να βρεις από πού βγαίνει το αντιστάθμισμα των απόρρητων δαπανών, που έχουν εκμηδενιστεί, ψάξε σε άλλα κόλπα», είπε ο φίλος, και μας παρέπεμψε στον διαγωνισμό για τη χορήγηση των θεωρήσεων Σένγκεν. Η εταιρεία συστήθηκε καμιά εικοσαριά ημέρες πριν από τον διαγωνισμό και σάρωσε όλες τις ζώνες για όλο τον κόσμο. Μια «μπάζα» 25-30 εκατ. ευρώ είναι σχεδόν το ίδιο με τα απόρρητα κονδύλια που έπαιρναν ο Γιώργος και η Ντόρα και τα σκόρπιζαν για… εθνικούς σκοπούς!

Είναι νόμιμο και ηθικό πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ και πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΞ, που μάλιστα είχε ασχοληθεί με τον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, υπό την αιγίδα κορυφαίου -μέχρι προσφάτως- στελέχους του ΥΠΕΞ, να έχουν εμπλακεί στην ιστορία με την εταιρεία που «κέρδισε» τον διαγωνισμό για τις θεωρήσεις; Μάλλον θα είναι, καθώς ουδείς ενοχλείται. Εξάλλου, τα λεφτά είναι πολλά…

***

• Μαθαίνουμε ότι το Φανάρι, και γενικότερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν διανύει την καλύτερη των περιόδων του όσον αφορά τις σχέσεις με την Αθήνα. Φταίνε πολλά. Από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβουν ότι δεν είναι και πολύ θρήσκοι έως τη γνωστή υπερδραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τι εννοούμε; Στέλνει λανθασμένα μηνύματα για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, μηνύματα που, δυστυχώς, συνδέονται με την ενίσχυση που προσφέρει (όταν έχει τη δυνατότητα) το ελληνικό κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και έτσι οι παρεξηγήσεις βαθαίνουν.

• Μας ρώτησε καλός φίλος από το νεοκλασικό, αν είδαμε τις φωτογραφίες από τα κάλαντα και το χριστουγεννιάτικο έλατο στο ΥΠΕΞ.

Ψάξαμε, ξαναψάξαμε, αδίκως. Ξαναπήραμε τηλέφωνο, άλλα η απάντηση μας άφησε άναυδους. Φέτος, στο ΥΠΕΞ, τα Χριστούγεννα… καταργήθηκαν, γιατί το μεγάλο αφεντικό είναι γνωστό ότι δεν τα πάει καλά με τη θρησκεία, οπότε δεν είχε νόημα να ακουστούν τα κάλαντα. Και επειδή δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, αποφασίστηκε να μη στολισθεί και δέντρο…

Πάλι καλά, που κόπηκε βασιλόπιτα…

• Τελικά, η ελληνική εξωτερική πολιτική εξαντλείται σε τριμερείς, διμερείς, πενταμερείς, πολυμερείς επαφές, που είναι η καταπληκτική συνταγή: Δείχνεις ότι υπάρχει κινητικότητα και αποτέλεσμα ουδέν!

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Κοτζιάς θα διαψεύσει αυτήν την κακή παράδοση… που όλο συμφωνίες κάνουμε και καμιά δεν υλοποιείται…

• Αυτή η φοβερή πάσα που κάνουμε στο αλβανικό στοιχείο στα Βαλκάνια έχει κάποιο όφελος; Γιατί εάν νομίζουν στο ΥΠΕΞ ότι οι Αλβανοί θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει μια καλή λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κάνουν τεράστιο λάθος. Οι Αλβανοί θέλουν να παραμείνει η εκκρεμότητα, ώστε να εκβιάζουν πιο εύκολα τους Σκοπιανούς και να κρατούν το… λουρί στην Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρατήσει πολύ. Ας μην περιμένουν ότι οι Αλβανοί θα μας λύσουν το Σκοπιανό. Και μόλις το καταλάβουν, ας ασχοληθούν με τα Τίρανα, που είναι η πραγματική απειλή στα Βαλκάνια…

• Έχουν αρχίσει τα πλευροκοπήματα στο Σκοπιανό και μάλλον θα πρέπει να έχει τις κεραίες του ανοικτές το ΥΠΕΞ. Στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, η άτυπη ομάδα «Φίλοι της ”Μακεδονίας”» οργάνωσε πρόγευμα εργασίας, με πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, με καλεσμένο τον σκοπιανό ΥΠΕΞ Ν. Πόποσκι.

• Η ομάδα των χωρών-μελών της ΕΕ εξέφρασε την επιθυμία της να βοηθήσει την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη «Μακεδονία» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο, και αφού έχει αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα με τις εκλογές στα Σκόπια, θα πρέπει να αποφασιστεί από την ΕΕ η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι χώρες αυτές, όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία, περάν των άλλων λόγων, έχουν και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να στηρίξουν τα Σκόπια: Το Μεταναστευτικό. Γι’ αυτόν τον λόγο χαιρέτισαν και τα μέτρα που λαμβάνει η «Μακεδονία» για να ελέγξει τη ροή των μεταναστών. Πολύ απλά, συνεχάρησαν την ΠΓΔΜ γιατί έκλεισε τα σύνορα με την Ελλάδα (εγκλωβίζοντας στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες)…

Πώς ήρθαν τα χρήματα…

• Σωστά επισήμαναν τα tourkikanea.gr τη συμβολή της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της Τουρκικής Δημοκρατίας σε εκδηλώσεις στη Θράκη. Ένα από τα τελευταία γεγονότα ήταν η βράβευση του φιλολογικού περιοδικού «Φιγιάκα».

Μεγάλη δεξίωση πραγματοποιήθηκε για τη βράβευση του περιοδικού, που έκλεισε έναν χρόνο ζωής, με εκατοντάδες καλεσμένους, με επικεφαλής φυσικά τον τούρκο πρόξενο Αλί Ριζά Ακιντζί και πολλούς καλεσμένους από την Τουρκία.

Όταν λένε «συμβολή» της συγκεκριμένης τουρκικής υπηρεσίας, που υπάγεται απευθείας στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τι ακριβώς εννοούν; Οικονομική συμβολή; Κι αν είναι έτσι, με ποιον τρόπο ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα; Φορολογήθηκε η «δωρεά»; Ή και σε αυτήν την περίπτωση δεν ομιλεί κανείς για να μην ενοχληθεί η εκλογική πελατεία, όπως γινόταν και πριν, όταν η μειονότητα ψήφιζε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ;

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ