Ξεπούλησαν για 280,5 εκατ. το 51% του λιμανιού!

Παρά τα παχιά λόγια και τους οικονομικούς ακροβατισμούς της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ «με τις πληροφορίες προς δημοσιογράφους», όπως τελειώνει η ανακοίνωσή της, η αλήθεια είναι μία: Το 51% των μετοχών του λιμανιού πωλείται για 280,5 εκατ. ευρώ. Όλα τα άλλα είναι «ψιλά γράμματα», για ευρεία κατανάλωση εντός ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ακόμη και η κομματική εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος χαρακτηρίζει την πώληση του ΟΛΠ «Μαύρη σελίδα», επισημαίνοντας: «Τα Μνημόνια κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

Η ταφόπλακα πάνω στον Πειραιά θα μείνει. Και, δυστυχώς, θα βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση»! Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ενημερώθηκε από το… δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΛΠ, παρότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διορισμένος από το Μαξίμου!

Τεράστια είναι τα ερωτήματα που υπάρχουν και τα οποία είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη Βουλή, το ΣτΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι Εισαγγελείς θα έχουν πολλή δουλειά, όπως και τα αρμόδια δικαστήρια εκτός χώρας.

Ακόμα κι αν συμφωνήσει κανείς με την ανάγκη ιδιωτικοποίησης, είναι δυνατόν να γίνεται με τη μέθοδο της πώλησης μετοχών, όταν το Χρηματιστήριο βρίσκεται στις 530 μονάδες, κάτι που οδηγεί κυριολεκτικά σε πλιάτσικο;

• Είναι δυνατόν να θεωρείται ιδιωτικοποίηση η μετατροπή του κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό μονοπώλιο;

• Είναι δυνατόν να ονομάζεται «ιδιωτικοποίησηη πώληση ενός κερδοφόρου Οργανισμού σε μια κρατική κομμουνιστική επιχείρηση, που έχει ζημίες 3,2 δισ. δολάρια, τις οποίες καλύπτει το κράτος;

• Είναι δυνατόν να πωλείται ο ΟΛΠ μέχρι το 2052 για 368,5 εκατ. ευρώ, όταν η θυγατρική της Cosco (ΣΕΠ) έχει δεσμευθεί να καταβάλει μέχρι το 2023 στον ΟΛΠ 876 εκατ. ευρώ και μετά το 2021 110 εκατ. ευρώ ετησίως; Έχει υπολογισθεί ότι από την πώληση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ;

• Είναι αλήθεια ότι ο νέος «κινέζικος» ΟΛΠ θα καταβάλλει στο Δημόσιο 3,5% επί του τζίρου του ετησίως, όταν η σημερινή ΣΕΠ (Cosco Βερμούδων) καταβάλλει στον ΟΛΠ το 24,5% του τζίρου της;

Είναι βέβαιο ότι το σχήμα που προκρίθηκε δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από καμία Αρχή Ανταγωνισμού, αφού πλέον δημιουργείται όχι απλώς «δεσπόζουσα θέσηστην αγορά αλλά σκληρό ιδιωτικό μονοπώλιο. Επειδή όλος ο διαγωνισμός πάσχει (πρέπει να συνυπογραφεί και να περάσει από τη Βουλή η νέα Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, η οποία ήδη αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, πρέπει να συσταθεί η νέα Δημόσια Αρχή Λιμένος, η οποία θα περάσει επίσης από τη Βουλή, κ.λπ.), μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες θα περάσουν μήνες, αν όχι χρόνια, όπως δηλώνουν γνώστες της αγοράς επί των Δημοσίων Συμβάσεων.

Στο μεταξύ, εκκρεμούν οι υποθέσεις για τον ΟΛΠ στο ΣτΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πολλά θέματα.

Διασπάσθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Όλα αυτά χωρίς τις πολιτικές διαστάσεις του ξεπουλήματος, για τις οποίες ήδη 37 φορείς του Πειραιά έχουν ξεσηκωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά έχει διασπασθεί, οι λιμενεργάτες, η ΟΜΥΛΕ και το διεθνές λιμενεργατικό κίνημα είναι στις επάλξεις κ.λπ. Αξίζει να σημειώσουμε, γιατί δείχνει τη μετάλλαξη των πολιτικών μας, αυτό που είπε κάποιος: – Εμείς τη δεκαετία του ’50 και του ’60 χρησιμοποιούσαμε τη φράση «για αμερικανάκι, ρε, με πέρασες;». Μάλλον οι νεότερες γενιές της εποχής ΤΑΙΠΕΔ θα λένε «καλά, ρε, για κινεζάκι με πέρασες;». Αδύνατον να φαντασθεί κανείς τέτοιο ξεπούλημα και τέτοια κοροϊδία!

Χορούς στήσανε…

Φυσικά, η ΝΔ έβγαλε αμέσως ανακοίνωση Τύπου, πανηγυρίζοντας για την απόφαση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ. Πράγματι, η προκήρυξη του 2014 ήταν δική της, απλώς, ως συνήθως πια, άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε και άλλα κάνει σήμερα. Μήπως κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις προγραμματικές τους δηλώσεις στη Βουλή;

Πάντως, καλά θα κάνει η ΝΔ να μην πανηγυρίζει: Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε εξαγγείλει στη Βουλή ότι η ΚΠΑ της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ – Cosco που υπογράφτηκε το 2014 ήταν 1 δισ. ευρώ και οι ελάχιστες επενδύσεις ήταν 550 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο η Σύμβαση με την Cosco αξίζει 1 δισ. ευρώ και τώρα ολόκληρο το λιμάνι των 37 χλμ. κρηπιδωμάτων και εγκαταστάσεων πουλιέται μόνο 280,5 εκατ. ευρώ! Εννοείται μαζί και η Σύμβαση Παραχώρησης της Cosco και όλες οι άλλες.

Ραντεβού Φώφης – Πιτσιόρλα;

Κρίση, όμως, έχει ξεσπάσει για το θέμα αυτό και στο ΠΑΣΟΚ. Από τη θέση του Ευ. Βενιζέλου «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό μονοπώλιο και τη θέση του Γιώργου Ανωμερίτη υπέρ του ευρωπαϊκού μοντέλου λιμενικής αγοράς, μέσω συμβάσεων παραχώρησης σε πολλούς και όχι πώλησης μετοχών σε έναν και μόνο, φθάσαμε σε «μυστικάραντεβού Πιτσιόρλα – Πρωτόπαπα – Φώφης, χωρίς ανακοινώσεις, ενώ η κ. Γεννηματά αρνείται επί τριμήνου να δεχθεί την ΟΜΥΛΕ, που έχει ζητήσει ραντεβού για το θέμα της πώλησης.

Όπως λένε στην Ακτή Μιαούλη, η μεταρρύθμιση, η ιδιωτικοποίηση, πράγματι έπρεπε να γίνει, αλλά κανένα Μνημόνιο δεν μας υπέδειξε να πουληθούν όλες οι μετοχές. Πουθενά στον κόσμο οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών δεν γίνονται με πώληση μετοχών του Δημοσίου σε έναν και μόνο ιδιώτη. Οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως έγραψε πρόσφατα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εράσμους του Ρότερνταμ Ηρακλής Χαραλαμπίδης, γίνονται μόνο μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης σε πολλούς!

Καλύτεροι πωλητές από της ΝΔ!

Το… χαρμόσυνο δελτίο του ΤΑΙΠΕΔ περιγράφει τα στοιχεία της μεγάλης επιτυχίας του και αυτό που επιβεβαιώνει είναι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται στην πράξη πολύ καλύτεροι πωλητές από της ΝΔ, και μάλιστα στα μεγάλα deals. Το τίμημα που θα καταβάλουν οι Κινέζοι για το 51% είναι 280,5 εκατ. ευρώ και μετά από πέντε χρόνια θα δώσουν άλλα 88 εκατ. ευρώ για το 16%, οπότε αισίως θα έχει η Cosco το 67% και θα γίνει το απόλυτο αφεντικό και με τον νόμο στον Πειραιά! Και στο ΤΑΙΠΕΔ (στο Δημόσιο, δηλαδή) μένει το 7%! Η Cosco, σύμφωνα με την πανηγυρική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, υποχρεούται μέσα στην επόμενη δεκαετία να κάνει επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όλο το λιμάνι του Πειραιά θα το έχουν στα χέρια τους οι Κινέζοι μέχρι το 2052!

Και τώρα βάζουν πλώρη και για το Θριάσιο. Και με αποδείξεις, τίποτε δεν θα μείνει στην Ελλάδα ελληνικό!


Σχολιάστε εδώ