Ντόμπρα εξήγηση του Παυλόπουλου προς Μέρκελ και Ντράγκι
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για να αξιοποιηθούν και οι διαφαινόμενες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε δε πως αμέσως μετά το πέρας της αξιολόγησης πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση γιaα το ελληνικό χρέος – όχι «κούρεμα», κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά με άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση.
Σε ανάλογο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, στον οποίο έθεσε παράλληλα και το θέμα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτως ώστε -όπως σημείωσε- «να επιστρέψουμε στην ομαλότητα εκείνη η οποία υπήρχε όταν δεν είχαμε αυτού του είδους την οικονομική κατάσταση που προέκυψε με την επιβολή των capital controls» και προκειμένου «να τελειώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με τα capital controls, που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη του τραπεζικού και του οικονομικού συστήματός μας».
Τα Προσφυγικό ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζήτησε ο κ. Παυλόπουλος με τη γερμανίδα καγκελάριο, το οποίο, όπως είπε, είναι ζήτημα υπόστασης για την ίδια την Ευρώπη. Σε σχετικές δηλώσεις του επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι αυτήν τη στιγμή το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος.
***
Κοινές περιπολίες με την Τουρκία να τις ξεχάσετε
Στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ξεκάθαρος ήταν ο λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην απαίτηση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, δήθεν για την αποτροπή των προσφυγικών κυμάτων προς τα νησιά, θέμα που είχε βάλει πρώτος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Κοινές περιπολίες αποκλείονται.
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, το καυτό θέμα που καίει όλη την Ευρώπη, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:
«Εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι οι οποίοι ζητούμε να υπάρχει συνεργασία με τον Frontex. Όμως θα πρέπει να γίνει αυτό πάνω στην εξής βάση: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ. Αλλά αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα, και επιπλέον η Ελλάδα είναι εκείνη που προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει και η συνεργασία με τον Frοntex. Κοινές περιπολίες με την Τουρκία αποκλείονται.
Ο Frontex βεβαίως, ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί μια σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με βάση τη συνεργασία, η οποία θα πρέπει να διέπει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».
Χωρίς την Ελλάδα, η ΕΕ δεν έχει μέλλον!
Εξάλλου, στην επίσημη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ιστορικές καταβολές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού της, δεν είναι νοητή -ούτε, άρα, μπορεί να έχει το μέλλον που της αρμόζει- δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο τμήμα της».
***
Στο τραπέζι και οι γερμανικές αποζημιώσεις
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό Πρόεδρο Γ. Γκάουκ την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στη διεκδίκησή τους, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. «Θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», τόνισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του. Διευκρίνισε ωστόσο ο κ. Παυλόπουλος ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να κινηθεί μονομερώς. «Τις εντάσσουμε», σημείωσε, «στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό θα ακολουθήσει καθένας αυτά τα οποία νομίζει».