Με ποια διαδικασία επιλέχθηκε η Grant Thornton;

***

Και δικαστικά κανένας δεν φταίει για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου!

Το κοινό δεν συναρπάζεται πλέον από άρτους και θεάματα! Αν και εμείς από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε καυτηριάσει πολλές φορές στο παρελθόν την ατιμωρησία αναφορικά με το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, εντούτοις, 17 χρόνια μετά τη φούσκα του 1999, έπειτα από σειρά ανακριτικών διαδικασιών, οδηγηθήκαμε εν έτει 2016 σε μια δίκη με μόλις 36 κατηγορούμενους, όλως τυχαίως μη πολιτικά πρόσωπα, οι οποίοι καλώς ή κακώς αθωώθηκαν. Για αυτό και δεν αναμένουμε πολλά από την πρόσφατη αποδοχή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αίτησης αναίρεσης κατά της ομόφωνης αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, λόγω μη πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

• Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον! Δεν φτάνει που με διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον κ. Σωκράτη Λαζαρίδη η εγχώρια αγορά αφελληνίστηκε σε μεγάλο βαθμό, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών να πραγματοποιείται από ξένους, θριαμβολογεί κιόλας επειδή, άκουσον άκουσον, περιορίστηκε η δραστηριοποίηση των τραπεζικών μελών, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η δραστηριοποίηση των εξ αποστάσεως.

• Τι θα κάνει η ΟΤΟΕ με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για περίπου 5.500 χιλιάδες απολύσεις στις Τράπεζες; Το υπουργείο Εργασίας, με την παρουσία του στην τριμερή επιτροπή που αναμένεται να θεσπιστεί, θα είναι σύμμαχός της για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο. Όσον αφορά τα περί επαναπρόσληψης εργαζομένων από τα τμήματα διαχείρισης «κόκκινωνδανείων, διευκόλυνσης για την εξυπηρέτηση των οφειλών τους και δρομολόγησης συμπληρωματικών προγραμμάτων υγείας, τα ακούμε βερεσέ.

• Μήπως κάποια που απαιτεί κάτι από την κυβέρνηση; Ποια από τις ασφαλιστικές εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση της Softex, ήτοι ΑΤΕ Ασφαλιστική, Interamerican, Generali Hellas και HDI Gerling, ηγήθηκε της ομολογουμένως επιθετικής ανακοίνωσης κατά του υπουργείου Εργασίας, που έφτασε στο σημείο να αναφέρει μέχρι και… ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος;

Θα τολμήσει η κυβέρνηση να πουλήσει το 4% του ΟΤΕ, που ανήκει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κάτω από την προσυμφωνημένη τιμή των 10,3 ευρώ; Θα δεχθεί η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα την αθέτηση του εν λόγω όρου που προβλέπεται στη συμφωνία εκχώρησης του ποσοστού από το Δημόσιο; Αν βασικός μέτοχος του ΟΤΕ δεν ήταν η Deutsche Telecom θα σπεύδαμε να τοποθετηθούμε, λέγοντας κατηγορηματικά «όχι».

• Πούλησε τη συμμετοχή της λόγω αποεπένδυσης από τη χώρα μας ή ελέω προβλημάτων στη συνεργασία της με τη Lamda Development; Ποιος ο λόγος που ο γερμανικός πολυεθνικός όμιλος ECE αποχώρησε από τη διαχείριση των εμπορικών κέντρων The Mall Athens και Golden Hall;

• Οικογενειακή υπόθεση η Jumbo! Με τον μπαμπά πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και μεγαλομέτοχο της εταιρείας, δεν νομίζουμε να ήταν απαραίτητη η επισήμανση στο βιογραφικό της κόρης ότι διαθέτει επαγγελματική θητεία και εμπειρία ως υπάλληλος της εταιρείας.

• Τι περιμένουν οι πιστωτές για να προστατέψουν τα συμφέροντα των μετόχων τους; Σε ποια φάση-αφασία βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων της Axon Συμμετοχών; Μιλάμε για υποχρεώσεις ύψους περίπου 347 εκατ. ευρώ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια στα 176 εκατ. ευρώ.

• Το κλείσιμο του ματιού προς τους υποψήφιους μετόχους, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ελλοχεύει κινδύνους ! Αν, κύριε Καρυτινέ, κάποιοι επενδυτές τοποθετηθούν στη μετοχή σας, ενισχύοντας το χαμηλό free float της, δεσμεύεστε προσωπικά ότι θα διανείμετε πάνω από το 90% των κερδών υπό μορφή μερισμάτων;

• Ούτε μαντικές ικανότητες να είχαν κάποιοι! Η εκ των έσω πληροφόρησή τους για την περίπτωση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού λέει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα δώσει παράταση στην καταληκτική προθεσμία. Αιτία, όπως πάντα, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών και διοικητικών αποφάσεων.

• Αρνήθηκε ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος ή συνέβη κάτι άλλο; Γιατί εξουσιοδοτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κρατικής εταιρείας παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή των διεταιρικών συμβάσεων μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της πρώτης;

• Για να δούμε αν μετά την εξαγορά του 67% του ποσοστού του ΟΛΠ από την Cosco, θα εκτοξευθεί και το ύψος του μερίσματος που μοίραζε όλα αυτά τα χρόνια ο οργανισμός; Και το λέμε γιατί τα -κατά μέσο όρο- περίπου 2 εκατ. ευρώ, από το 2002 που εισήχθη στο ΧΑ, ήταν πολύ λίγα για μια εταιρεία με τα δικά του μεγέθη.

• Θαύμα, θαύμα! Κύριε αναπληρωτή υπουργέ Οικονομικών, ειλικρινά πιστεύετε πως το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει να κάνει με το ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις πέφτουν όλες μαζί; Αν, δηλαδή, κύριε Αλεξιάδη, τις μοιράσετε σε περισσότερες δόσεις, θεωρείτε ότι θα πληρωθούν κανονικά; Το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος σας λέει κάτι;


Σχολιάστε εδώ