Λουκέτο σκέφτεται να βάλει στο Ποτάμι του ο Θεοδωράκης

Ο ίδιος επιχειρεί να ανακόψει το κύμα που έχει σηκωθεί και παραπέμπει στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον άλλο μήνα, όπου όλες οι πλευρές θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί αποτελεί η αποχώρηση του πρώην βουλευτή και κατά γενική ομολογία ικανού στελέχους Κυρ. Χαρακίδη, ο οποίος συνόδευσε την παραίτησή του με τη διαπίστωση ότι «το κόμμα απέδειξε ότι αδυνατεί να παρέμβει και απέτυχε να καταστεί χρήσιμο στη χώρα και στους πολίτες».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Θεοδωράκης και απογοητευμένος είναι και ανήσυχος ως προς τις προοπτικές του κόμματος αλλά και τις δικές του. Θα προτιμούσε το Ποτάμι να συνεχίσει να πορεύεται αυτόνομο, αλλά με τις τάσεις φυγής που υπάρχουν και τη συρρίκνωση της απήχησης στην κοινωνία κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Από την άλλη, η μεν πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κλειστή εδώ και πολύ καιρό, ενώ τώρα φαίνεται να κλείνει και αυτή της Νέας Δημοκρατίας, αν ήταν ποτέ ανοιχτή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι αντί να συνεργαστεί με το Ποτάμι θα προτιμήσει να απορροφήσει αρχικά τα στελέχη του και στη συνέχεια τους ψηφοφόρους του. Η περίπτωση εκλογικής συνεργασίας πρέπει να αποκλειστεί και για τον λόγο ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει το μπόνους των πενήντα εδρών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες από καλές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Θεοδωράκης, αν διαπιστώσει ότι η πορεία είναι μη αναστρέψιμη, θα προχωρήσει στην διάλυση του Ποταμιού και θα παραμείνει ως ανεξάρτητος βουλευτής! Δεν θέλει με τίποτα να έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ και στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 1-2%, έτσι όπως δείχνουν αυτήν τη στιγμή τα πράγματα.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι αυτήν τη στιγμή εκτός ελέγχου και άπαντες ακονίζουν τα μαχαίρια τους εν όψει Συνεδρίου (26-28 Φεβρουαρίου). Κατά πολλούς, ο τρόπος που πολιτεύθηκε μέχρι σήμερα ο κ. Θεοδωράκης αλλά και το καθεστώς διοίκησης που είχε εγκαθιδρύσει στο κόμμα είναι οι βασικοί παράγοντες για την καθίζηση. Το κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα, ιδεολογικά «τσαλαβουτάει» πότε αριστερά και πότε δεξιά, δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο, που αρχικά το ακολούθησε, ούτε για τις θέσεις του ούτε για τις προθέσεις του. Από την άλλη, ο κ. Θεοδωράκης δημιούργησε ένα προσωποπαγές κόμμα, χωρίς δομή και όργανα, ενώ η πολιτική και οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον ίδιο κι έναν κλειστό κύκλο συνεργατών του. Το κλίμα ήταν ούτως ή άλλως τεταμένο εδώ και μήνες, ιδίως μετά την «ήττα» στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά εκείνος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ήταν ο βουλευτής και… υποψήφιος αρχηγός Χ. Θεοχάρης. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Καθημερινή») κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τον κ. Θεοδωράκη να αποχωρήσει από την ηγεσία για το καλό του κόμματος! Τον κάλεσε, δε, να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης του χώρου του ριζοσπαστικού Κέντρου και αν χρειαστεί «να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι». Ακολούθησε ένα «τσουνάμι» δηλώσεων από βουλευτές και στελέχη που κινούνταν σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Ο Σπ. Λυκούδης, ο οποίος είχε μιλήσει για έλλειψη ταυτότητας του κόμματος, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Φ. Γεννηματά για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, προτρέποντας σε μια συμπόρευση με τα κόμματα του χώρου αυτού. Ο Ιάσων Φωτήλας πρότεινε το Ποτάμι να συμπλεύσει με τη Νέα Δημοκρατία και να ενισχύσει τις προσπάθειες του Κυρ. Μητσοτάκη. Την άποψή του αυτή την επανέλαβε αρκετές φορές τις επόμενες ημέρες με τέτοια ένταση ώστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο κ. Φωτήλας λειτουργεί περίπου ως «λαγός». «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές», διαμηνύουν από τη Λ. Συγγρού, αρκεί όσοι πάνε να ασπάζονται τις θέσεις της παράταξης. Σε άλλο μήκος κύματος, η Αντ. Λυμπεράκη τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού και διαφώνησε με ενδεχόμενη συμπόρευση (συνεργασία) είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).


Σχολιάστε εδώ