Έλλειψη χρημάτων… στάσις υποθηκοφυλακείων

Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών, που θα μπορούν να εκτελούνται ψηφιακά από τον ίδιο τον πολίτη ή από κάποιον επαγγελματία, «επιβάλλει» τη συγχώνευσή τους.

Ήδη από πέρυσι άρχισαν οι πρώτες περικοπές (όπως η ένταξη της Σαλαμίνας στο Κτηματολογικό Γραφείο του Πειραιά). Εξήντα από τα 300 υποθηκοφυλακεία της χώρας λειτουργούν με αναπληρώσεις υποθηκοφυλάκων από συμβολαιογράφους, ενώ αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου δεν δέχονται τον διορισμό τους επειδή πλέον είναι ασύμφορη η θέση του υποθηκοφύλακα.

Τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για την οριστική δομή του Κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα.

Η επικρατούσα άποψη είναι πως θα δημιουργηθούν 16 κτηματολογικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα (ένα σε κάθε περιφέρεια, εκτός της Αττικής, που θα έχει τέσσερα), τα οποία θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Κτηματολογίου και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, διαπιστευμένοι επαγγελματίες (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, τοπογράφοι) θα διαμεσολαβούν μεταξύ των περιφερειακών κτηματολογικών γραφείων και των πολιτών, διεκπεραιώνοντας τις απαιτούμενες συναλλαγές και παρακρατώντας τα ανάλογα τέλη.

Εκείνο που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, και αποτελεί αγκάθι, είναι τι θα απογίνουν οι σχεδόν 700 εργαζόμενοι στα υποθηκοφυλακεία.

***

«Έχει παγώσει», λέει το Ποτάμι

Τον κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο του Κτηματολογίου το 2020 αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, οι βουλευτές του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, Γιώργος Αμυράς και Κατερίνα Μάρκου. Αναφέρουν πως εδώ και είκοσι μήνες έχει «παγώσει» η κτηματογράφηση όλης της υπόλοιπης (μη κτηματογραφημένης) χώρας. Ο λόγος είναι η καταγγελία ισπανικής εταιρείας για προσυμφωνημένες ελληνικές προσφορές με σκοπό να την αποκλείσουν. Ρωτούν εάν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο εντός πενταετίας, εάν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση σε περίπτωση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού και πώς σκοπεύει να ενεργήσει το υπουργείο, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα ολιγοπωλιακών πρακτικών στους δημόσιους διαγωνισμούς.

***

Το κράτος δεν ξέρει τι (περιουσία) έχει…

Φέτος κλείνουν οριστικά όσα προγράμματα Κτηματολογίου ξεκίνησαν το 2004, με τις περιοχές των Βριλησσίων, Μελισσίων, Ελευσίνας, Γέρακα, Νέας Σμύρνης και Νέου Ψυχικού, όσον αφορά την Αττική, και την περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμαριά, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη να «απειλούνται» από τη λήξη της προθεσμίας. Με την πάροδο των ημερομηνιών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα από αυτά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο, αφού (τότε) δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

***

Επιστροφές… καταστροφές

Μετά τις επίμονες καταγγελίες των εργαζομένων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε εντολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο να πραγματοποιήσει έλεγχο στη μισθοδοσία του Κτηματολογίου όσον αφορά την τελευταία πενταετία. Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε προχθές και δικαιώνει απόλυτα τους εργαζόμενους, καθώς καταλήγει πως 250 εξ αυτών (το 80%) υπέστησαν παράνομες μειώσεις. Παράλληλα, αναφέρει πως επί μία ολόκληρη δεκαετία ένας μικρός αριθμός αγρονόμων τοπογράφων λάμβανε διπλάσια ημερήσια αποζημίωση και πρέπει να επιστραφούν πολλές χιλιάδες ευρώ. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, ο Γιάννης Τσιρώνης εκνευρίστηκε με τις σπατάλες εις βάρος του ελληνικού λαού και ζήτησε να αποδοθούν άμεσα ευθύνες, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης σκέφτεται και την άμεση παραπομπή στον Εισαγγελέα Διαφθοράς.


Σχολιάστε εδώ