Έβγαλε όλους εναντίον της στους δρόμους

Στην κορυφή των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες (διαμαρτύρονται και για την εξοντωτική φορολογία), που άρχισαν να κλείνουν περιοδικά τους εθνικούς δρόμους, ενώ απειλούν με επ’ αόριστον αποκλεισμό και των τελωνείων. Την ίδια στιγμή, διευρύνεται το λεγόμενο «Κίνημα της γραβάτας», το οποίο συγκροτούν δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι, γιατροί, κ.ά., που για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν συμπτύξει μέτωπο κι έχουν κατέβει στους δρόμους. Από κοντά ναυτικοί (διαμαρτύρονται για την κατάργηση του ΝΑΤ), εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κ.ά.

Η μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε με πρωτοβουλία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία, η οποία θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, με τις ενδείξεις να προεξοφλούν μαζική συμμετοχή, την πλέον μαζική των τελευταίων χρόνων. Το αίτημα να αποσυρθούν και να ακυρωθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση, που δέχεται την ασφυκτική πίεση των δανειστών για πιο επώδυνες αλλαγές. Οι ως τώρα απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών (Γ. Κατρούγκαλος, Β. Αποστόλου, Τρ. Αλεξιάδης) κρίνονται από τους ίδιους μη ικανοποιητικές και πλέον ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη, να συγκρουστούν με την κυβέρνηση και, αν χρειαστεί, με τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Χιλιάδες τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος των εθνικών οδών, ενώ κατά διαστήματα διακόπτουν τη διέλευση των οχημάτων. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Συντονιστική Επιτροπή θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις τους, που θα περιλαμβάνουν πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, των παράδρομων αλλά ακόμη και των τελωνείων. Οι διαμαρτυρίες τους θα έχουν και άλλες μορφές, όπως οι καταλήψεις κτιρίων του ΟΓΑ, ενώ στις αρχές της εβδομάδας κράτησαν όμηρο επί 12 ώρες στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Κομοτηνής τον υπουργό Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα απηύθυναν έκκληση προς τους αγρότες να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εθνικών δρόμων, ωστόσο εκείνοι απαντούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης τους οδηγούν στην καταστροφή και τον αφανισμό. Ως εκ τούτου, θα πολεμήσουν με όλους τους τρόπους και με όσα μέσα διαθέτουν για να τη σταματήσουν.

Την περασμένη Πέμπτη περισσότερα από 12.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι επιστημονικοί φορείς και άλλες επαγγελματικές τάξεις. Αριθμός πρωτόγνωρος στα χρονικά της χώρας, ενώ οι εκπρόσωποί τους προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους με άλλες συνδικαλιστικές ή επαγγελματικές ενώσεις. Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έχει προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία για τις 27-28 Ιανουαρίου, ενώ στις 28 θα απεργήσουν και οι δημοσιογράφοι.


Σχολιάστε εδώ