Plan B μετά τις πρώτες αντιδράσεις…
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», στο Μαξίμου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους ειδικοί περί του Ασφαλιστικού και από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας αξιολογούνται οι προτάσεις τους, οι οποίες ήδη έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προβληματισμοί στο Μαξίμου δεν αφορούν μόνο την ουσία της κυβερνητικής πρότασης και πόσο μπορεί αυτή να βελτιωθεί, ειδικότερα στις μεγάλες εισφορές που καλούνται να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες. Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για κατάρρευση του σχεδίου στην περίπτωση που μέρος της πρότασης απορριφθεί από τους δανειστές, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δηλώσεις, ειδικότερα των ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι μέχρι στιγμής θετικές.
Ο κίνδυνος της φτωχοποίησης…
Στο Μαξίμου έχουν επισημανθεί τρεις συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του σχεδίου, με κυριότερη αυτή που αφορά τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης και τον κίνδυνο που υπάρχει, στην περίπτωση απόρριψής της, να οδηγηθούμε σε φτωχοποίηση των συνταξιούχων, αν δεν υπάρξει plan B στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις παρατηρήσεις:
• Η ενοποίηση των Ταμείων με ένταξη στο υπερταμείο θεωρείται, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, ανέφικτη μέσα σε έναν χρόνο, όπως προβλέπει το σχέδιο. Απαιτείται μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον τριών ετών και κατά το διάστημα αυτό χρειάζεται πλήρης και αυτόνομη λειτουργία των εντασσόμενων Ταμείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα ογκώδες γραφειοκρατικό σύμπλεγμα που θα επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση, κυρίως στο φλέγον ζήτημα της απονομής των συντάξεων, όταν περισσότεροι από 300.000 συνταξιούχοι περιμένουν τουλάχιστον τρία χρόνια τις απολαβές τους.
• Η δεύτερη και σημαντικότερη επισήμανση αφορά τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, η οποία θα είναι 384 ευρώ και θα αποτελεί τη βάση του υπολογισμού των νέων συντάξεων. Σε όλη την Ευρώπη, όπου χορηγείται η εθνική σύνταξη συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια. Απ’ όλους τους ειδικούς θεωρείται λάθος η εγκατάλειψη εκ μέρους της κυβέρνησης της κατώτερης σύνταξης που δίνεται σε όλους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στα εισοδηματικά κριτήρια και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να υποχωρήσει, να έχουμε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων, οι οποίοι ήδη με την πρόταση της κυβέρνησης θα παίρνουν μειωμένες συντάξεις από 15% έως και 30%!
Επομένως, είτε θα πρέπει να διορθωθούν οι συντελεστές, δηλαδή να αυξηθούν, καθώς στην περίπτωση που «στραβώσει» το θέμα της χορήγησης της εθνικής σύνταξης σε όλους, τότε εκατοντάδες χιλιάδες μελλοντικοί συνταξιούχοι θα βρεθούν με συντάξεις στα όρια της επιβίωσης, είτε να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των παροχών.
Αχίλλειος πτέρνα
Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν ακόμα δύο εξίσου σοβαροί γνώστες του Ασφαλιστικού, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν σε πολύ σοβαρές παρατηρήσεις:
• Συγκεκριμένα, στις πολύ υψηλές εισφορές και τις χαμηλές παροχές εστιάζει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ένα σύστημα που δεν δημιουργεί κίνητρο ασφάλισης, καθώς δεν συνδυάζονται με μια σχετική αναλογικότητα οι εισφορές με τις παροχές, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρονται τα βάρη σε μεγάλο βαθμό στους νέους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους».
• «Η ανισορροπία μεταξύ εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών, εις βάρος αυτών που καταβάλλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβερνητικής πρότασης», τονίζει από την πλευρά του ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος. Ο κ. Μπούρλος, που είχε διαφωνήσει και με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, της οποίας ήταν μέλος, σημειώνει ακόμα ότι «ακόμη δεν έχουμε δει τις αναλογιστικές προσεγγίσεις και τις οικονομικές μελέτες που θα μπορούσαν να αποδείξουν τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος».
***
Ρομπόλης: Άμεση επανεξέταση
Οι φόβοι για φτωχοποίηση των μελλοντικών συνταξιούχων εκφράζονται και από γνώστες του Ασφαλιστικού, ακόμα και φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση.
Μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», ο Σάββας Ρομπόλης υποδεικνύει άμεση επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, εστιάζοντας την κριτική του στην ανάγκη συνολικής επανεξέτασης των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, τα οποία κατά την εκτίμησή του θα προκαλέσουν στους νέους συνταξιούχους μεγάλες μειώσεις συντάξεων.
Με τα ποσοστά αναπλήρωσης οι συντάξεις θα κινούνται στο όριο φτώχειας των 655 ευρώ και προειδοποιεί ότι εάν δεν εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τότε το φθινόπωρο του 2017 θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο!
Ο κ. Ρομπόλης, επί σειρά ετών επικεφαλής του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, έχει τονίσει αρμοδίως την απουσία στοιχείων ποσοτικοποίησης των προτεινόμενων ασφαλιστικών αλλαγών από το κυβερνητικό σχέδιο και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε περιθώρια να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος»…