Τέρμα στα τερτίπια του Βενιζέλου έβαλε η Φώφη

Ουσιαστικά, η κ. Γεννηματά με την αποπομπή του κ. Γρηγοράκου προσπάθησε να ανακόψει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε προσπάθεια για οργανωμένη συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από ομάδα στελεχών που θεωρούσαν πως μπορούν να έχουν θέση και ρόλο σε ένα κεντρογενές σχήμα, πρόπλασμα του περιβόητου Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Άλλωστε, όπως επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες επισήμαινε το «Π», πρωτίστως μια ομάδα στελεχών γύρω από τον Βενιζέλο έβλεπε θετικά την εκλογή (πιθανή τότε) του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς θα της έδινε κεντρώα χαρακτηριστικά και θα διευκόλυνε ενδεχόμενες συγκλίσεις.

Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα των άλλοτε αποκαλούμενων «εκσυγχρονιστών», που έχουν αδρανοποιηθεί ή αποστασιοποιηθεί, έστρεφε το βλέμμα προς την «κεντρώα ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Υπό αυτό το πρίσμα, κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος φαίνεται να λειτουργεί ως «προπομπός» ή «λαγός» όσων αμφισβητούν τους σχεδιασμούς και τον προσανατολισμό της Φώφης Γεννηματά για μια «αυτόνομη πορεία» του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ώστε πρωτίστως να μην είναι ακολούθημα ή συμπλήρωμα της ΝΔ αλλά και να τηρεί αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμμέσως πλην σαφώς, μάλιστα, ορισμένοι φωτογράφιζαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κατά την εκτίμησή τους επιθυμεί να έχει ρόλο και λόγο στην πολιτική σκηνή και θεωρεί προνομιακό χώρο του τον λεγόμενο «κεντρώο χώρο», στον οποίο θα μπορούσαν να συνέκλιναν και να συμπορεύονταν οι «πραγματικά ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις» μαζί με τον Σαμαρά.

Πάντως, για την ώρα, τόσο ο Βενιζέλος όσο και το στενό περιβάλλον του έχουν αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο, αρκούμενοι απλώς να υπενθυμίζουν τη δήλωσή του τις προηγούμενες ημέρες για να αποσαφηνιστεί το σοσιαλδημοκρατικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να μπορεί να εκφράζει το ευρύτερο προοδευτικό Κέντρο.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πως είναι πιθανό ο κ. Βενιζέλος να τηρήσει αρχικά στάση αναμονής, χωρίς βέβαια να αναιρεί τις απόψεις του, ώστε να δει πώς θα κυλήσουν οι εξελίξεις και πώς θα πορευτεί η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με ποιον τρόπο θα κινηθούν άλλα, παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μια διαφορετική αντίληψη από αυτήν της κ. Γεννηματά (π.χ., Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης κ.ά.), και αναλόγως να πράξει και ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι η Φ. Γεννηματά, με δική της πρωτοβουλία, συναντήθηκε πριν από τρεις μέρες με τον Κώστα Σημίτη, μια συνάντηση που επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα και από την οποία δεν διέρρευσε το παραμικρό. Μια συνάντηση που έγινε και στον έντονο απόηχο του πρόσφατου άρθρου του Κ. Σημίτη, με το οποίο επισήμαινε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Για την ώρα, τουλάχιστον, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εισηγήσεις προς την κ. Γεννηματά να «πάρει κεφάλια τώρα», ώστε να μη δημιουργηθεί εσωστρέφεια και αμφισβήτηση εκ νέου, και να προχωρήσει ταχύτατα στην ομογενοποίηση του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπόθεση Γρηγοράκου δέχτηκε εισηγήσεις να τον διαγράψει και από το ΠΑΣΟΚ και να μην περιοριστεί στην αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ορισμένα στελέχη επισημαίνουν ότι παράλληλα με τις όποιες πολιτικές απόψεις έχει ο κ. Γρηγοράκος είχε ενοχληθεί επειδή δεν προτάθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για αντιπρόεδρος της Βουλής και αντ’ αυτού προτάθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η αποπομπή του κ. Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και ιδιαίτερα ο τρόπος που ελήφθη η απόφαση, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, καθώς δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση για την απόφαση αυτή. Μάλιστα, κύκλοι της Αγ. Κωνσταντίνου επισημαίνουν: «Χρειάζεται φυγή προς τα εμπρός, με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της συμπαράταξης».

Πάντως, η κίνηση της κ. Γεννηματά στηρίχθηκε από το σύνολο των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που με δημόσιες δηλώσεις τους θεώρησαν ότι ο κ. Γρηγοράκος υπερέβη την ανοχή όλων και τα όσα είπε -περί προσχωρήσεως στον Κυρ. Μητσοτάκη βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ- είναι μειωτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου κ.ά.).

Ιδιαίτερα αιχμηρή για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο ήταν η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ανάμεσα στα άλλα τόνιζε:

«Είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει.

Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από βδομάδα σε βδομάδα και από μέρα σε μέρα. Αρκετά πια».

Ο κ. Γρηγοράκος απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση, με αναφορές σε απαίδευτες ηγεσίες και αυταρχικές αποφάσεις.


Σχολιάστε εδώ