Τέλος το παραμύθι για Οικουμενική

Ως… πρώτο «θύμα» της επικράτησης του κ. Μητσοτάκη πρέπει να θεωρείται η οικουμενική κυβέρνηση, καθώς ο τελευταίος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η πρόθεσή του, δε, να ακολουθήσει τακτική «σκληρού ροκ» έναντι της κυβέρνησης θα φορτίσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα.

Είναι γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσαν την εκλογή του Β. Μεϊμαράκη με το σκεπτικό ότι είναι συνεργάσιμος – ή επειδή ήταν… «εύκολος αντίπαλος», όπως λένε ορισμένοι. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν τώρα ή προσπαθούν να δουν τα θετικά στοιχεία της επικράτησης του Κυρ. Μητσοτάκη, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι πλέον η αντιπαράθεση, εκτός από πολιτική, θα είναι και βαθύτατα ιδεολογική. Θεωρούν, δε, ότι είναι σε πλεονεκτική θέση, δεδομένου ότι οι απόψεις του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κινούνται στα όρια του νεοφιλελευθερισμού, αφήνοντας στην κυβέρνηση ελεύθερο το πεδίο για την άσκηση πολιτικής με περισσότερο κοινωνικά χαρακτηριστικά. Θα χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη κατά τη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης αλλά και άλλες μη πολιτικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν. Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μέχρι πρότινος η κατάσταση ήταν ελαφρώς χαλαρή με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει αντίπαλος. «Αλλάζουν τα δεδομένα και εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο», λένε.

Αμηχανία και προβληματισμό προκαλεί στο Ποτάμι η αλλαγή σκηνικού στη Νέα Δημοκρατία. Βουλευτές και στελέχη έσπευσαν να… χαιρετίσουν ως θετική εξέλιξη την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το κόμμα, τονίζοντας ότι κινδυνεύει να απορροφηθεί από τη Νέα Δημοκρατία αν δεν αποκτήσει σαφή πολιτική ταυτότητα. Σύμφωνα, δε, με τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο με τρεις εκ των βουλευτών του φέρονται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μετακίνησης στη Νέα Δημοκρατία.

Ακόμη πιο ισχυρές είναι οι αναταράξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου ενδεικτική του κλίματος εκνευρισμού που επικρατεί ήταν η αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Λ. Γρηγοράκου. Σε διαδοχικές δηλώσεις του, και παρά την πολιτική αποδοκιμασία της Φ. Γεννηματά, που έκανε λόγο για αποστασία, ο βουλευτής Λακωνίας επέμεινε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προσχωρήσουν στη Νέα Δημοκρατία. Οι δηλώσεις του πήραν διαστάσεις λόγω του ότι ορισμένοι στο κόμμα πιστεύουν ότι πίσω από τον κ. Γρηγοράκο «κρύβεται» ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος -όπως τονίζουν- δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για επάνοδο στην εξουσία μέσα από τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Β. Λεβέντης σε βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη αποκαλύπτει αν μη τι άλλο την ανησυχία που υπάρχει και στην Ένωση Κεντρώων, που φιλοδοξεί να κερδίσει τον πολιτικό χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Αν ο νέος αρχηγός καταφέρει να προσδώσει δυναμική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε είναι πολύ πιθανόν να απορροφήσει δυνάμεις και από την Ένωση Κεντρώων.

Αντίθετα, στους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν δείχνουν να ανησυχούν, θεωρούν μάλιστα ότι από τις εξελίξεις θα βγουν κερδισμένοι. Λόγω του ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί με πυξίδα τις φιλελεύθερες θέσεις του, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν δυνάμεις από τον χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά και από την πτέρυγα των Καραμανλικών, που μπορεί να κατευθυνθούν προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Εξ ου και ο Π. Καμμένος δήλωσε ως ο μόνος συνεχιστής των ιδεών και των αρχών του Κων. Καραμανλή.


Σχολιάστε εδώ