Στο χέρι ήθελαν να βάλουν τα ξένα funds όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο λόγος ήταν ότι οι μεν Eurobank και Alpha Bank είχαν καλύψει τα χρήματα που έπρεπε να βάλουν για την ανακεφαλαιοποίηση, οι άλλες δύο Τράπεζες, όμως, η Εθνική (λιγότερο) και η Πειραιώς (περισσότερο), δεν είχαν εξασφαλίσει όλο το ποσόν και στη γωνία περίμεναν τα ξένα «κοράκια» για να αρπάξουν τις δύο μεγαλύτερες και σημαντικότερες Τράπεζες της Ελλάδας. Η Εθνική κάλυψε το ποσόν με την πώληση της Finansbank και έτσι έληξε ο συναγερμός.

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρός της Μιχάλης Σάλλας είχε στείλει έγκαιρα τον διευθύνοντα σύμβουλό του Άνθιμο Θωμόπουλο στο εξωτερικό –Ευρώπη και Αμερική– για να συγκεντρώσει χρήματα από διάφορα επενδυτικά funds ώστε να καλυφθεί το ποσόν που είχε οριστεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Και ο κ. Θωμόπουλος είχε ενημερώσει τον πρόεδρό του ότι είχε βρει τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία όμως όταν έπρεπε να καταβληθούν δεν ήρθαν. Και τότε κτύπησε συναγερμός όχι μόνο στο γραφείο του προέδρου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα αλλά και στο Μαξίμου.

Τελικά, χάρη στο όνομα που έχει κτίσει στα 35 χρόνια της τραπεζικής του διαδρομής και στην εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου στο πρόσωπό του, ο Μιχάλης Σάλλας κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο διάστημα να συγκεντρώσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών εξασφαλίστηκαν άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Τελικά συγκεντρώθηκε και από άλλες παρεμβάσεις το ποσόν του 1,94 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 2,72 δισ. ευρώ (το δυσμενές σενάριο όριζε 4,93 δισ. ευρώ) καλύφθηκαν με πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΤΧΣ.

Αποπέμφθηκε…

Έτσι επετεύχθη η ανακεφαλαιοποίηση και απέτυχαν τα σχέδια των αρπακτικών, που αν έβαζαν την Τράπεζα Πειραιώς στο χέρι προόριζαν για πρόεδρο τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος πλέον αποτελεί παρελθόν για την Τράπεζα Πειραιώς. Αναγκάσθηκε να υποβάλει την παραίτησή του μετά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει την Πέμπτη ότι απολύθηκε, όταν διαπίστωσε ότι οι απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλε για να παραμείνει δεν απέδωσαν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΧΣ είχαν χάσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ενώ εξαιρετικά βαρύ εναντίον του ήταν και το κλίμα μεταξύ των στελεχών της τράπεζας. Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του ήταν πρωτοφανής, τουλάχιστον για τα ελληνικά χρονικά, καθώς όλα δείχνουν ότι ζήτησε τη στήριξη του γνωστού hedge fund manager John Paulson, o οποίος κατέχει ποσοστό μετοχών, της τάξεως του 9%, στην Πειραιώς. Όπως τονίζουμε παραπάνω, ο κ. Θωμόπουλος χρεώνεται την παρ’ ολίγον αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, που διασώθηκε την τελευταία στιγμή με προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα και τη στήριξη του εγχώριου συστήματος συνολικά, όταν ο ίδιος φέρεται να αποδεχόταν ως «εναλλακτική» την εκκαθάριση (resolution) της Πειραιώς, προκειμένου να διασπαστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Ορισμένες, μάλιστα, πληροφορίες, που δεν έχουν διασταυρωθεί, κάνουν λόγο και για επαφές του με την Deutsche Bank, προκειμένου να είναι εκείνη ο αγοραστής της «καλής» τράπεζας, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα είχαν στο χέρι όλα τα φιλέτα

Το παιγνίδι που παίχθηκε ήταν να περάσουν σε ξένα funds τα δάνεια όλων των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, ακόμη και των μεγάλων σούπερ μάρκετ, ώστε να έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους όλη την επιχειρηματικότητα της Ελλάδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Έτσι θα είχαν και τη δυνατότητα να καθορίζουν ακόμα και το τι θα παράγει η χώρα μας και ποια επιχείρηση θα χρηματοδοτείται, φτιάχνοντας τους νέους νταβατζήδες. Ευτυχώς, χάσανε, γιατί αν τους έβγαινε το παιγνίδι, τα Μνημόνια θα γίνονταν καθεστώς, απόλυτα ελεγχόμενο απέξω.


Σχολιάστε εδώ