Στο ράφι μπαίνει η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε ευθέως στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο και μάλιστα εντός του 2016, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει πλέον τέτοιο ενδεχόμενο.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μάλιστα επισημαίνει ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αυτήν τη στιγμή θα οδηγούσε σε κατακερματισμό των κομμάτων και θα καθιστούσε ακόμη πιο προβληματικό τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς θα απαιτείτο η σύμπραξη τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων.

Από την άλλη, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να προχωρήσει στην κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, αυτομάτως θα άνοιγε τον δρόμο για τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, κάτι που κάθε άλλο παρά επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι αν το όριο πάει στο 2% ή και χαμηλότερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την είσοδο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κόμματος από τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ως γνωστόν, αυτό θέλησαν να αποκλείσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις επί Καραμανλή και Ανδρέα, βάζοντας τον πήχη στο 3%.


Σχολιάστε εδώ