Πονοκέφαλος τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων της ΝΔ

Τα χρέη προς τις τράπεζες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, υπάρχουν σημαντικές οφειλές προς ιδιώτες, ενώ απλήρωτοι για αρκετούς μήνες παραμένουν οι υπάλληλοι του κόμματος. Επιπλέον, η μη καταβολή του υψηλού μισθώματος για το κτίριο της Λ. Συγγρού έχει φέρει τη Νέα Δημοκρατία στα πρόθυρα της έξωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πράγματα επιδεινώθηκαν κατά πολύ στη διάρκεια της θητείας του Αντ. Σαμαρά, οπότε και υπήρξαν αλόγιστες σπατάλες σε διάφορα επίπεδα. Η βελτίωση, έστω και σταδιακή, της οικονομικής κατάστασης θα αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη, πρόθεση του οποίου είναι στο άμεσο μέλλον η παράταξη να στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική χρηματοδότηση.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανήγγειλε τη διενέργεια οικονομικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει από τα στελέχη και τα μέλη αλλά θα επεκταθεί και ευρύτερα στη κοινωνία. Δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή εγκυμονούν διάφοροι κίνδυνοι, δεσμεύτηκε όλα να γίνουν με διαφάνεια και καταπώς ορίζει ο νόμος. Στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών, πολύ σύντομα οι κεντρικές υπηρεσίες του κόμματος θα μεταστεγαστούν σε άλλο μικρότερο κτίριο, διότι, όπως σημείωσε, αυτό της Λ. Συγγρού είναι υπερβολικά ακριβό για τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες της Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό μίσθωμα ήταν 90.000 ευρώ τον μήνα και στη συνέχεια, ύστερα από διακανονισμό, έπεσε στις 50.000. Επί αρχηγίας Β. Μεϊμαράκη είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης, πλην όμως αυτό κρίθηκε χρονοβόρο και δαπανηρό, λόγω του ότι το κτίριο, εκτός από δυσλειτουργικό, που ήταν ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Κατά συνέπεια θα απαιτείτο ένα σημαντικό ποσό για την αποκατάστασή του. Η δεύτερη επώδυνη παρέμβαση που θα κάνει ο νέος πρόεδρος θα έχει να κάνει με το υπαλληλικό προσωπικό. Ο αριθμός τους θα μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 30%, ενώ θα μπει τάξη και στην κατηγορία των αποσπασμένων από δημόσιες θέσεις, που όπως λέγεται υπερβαίνουν τους ογδόντα. Αρκετοί από αυτούς δεν προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στο κόμμα, ενώ ορισμένοι παραμένουν άφαντοι για μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αποφύγει τις απολύσεις, αλλά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.


Σχολιάστε εδώ