Μπλοκάρουν 15 μήνες τώρα την εγγραφή των πτυχιούχων Νομικής της Κύπρου στα μητρώα ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας

Όμως μέχρι σήμερα -δεκαπέντε μήνες τώρα- η επιτροπή δεν έχει αποφανθεί για καμιά από τις αιτήσεις πτυχιούχων Νομικής πανεπιστημίων της Κύπρου, παρότι υποχρεούται από σχετική διάταξη της απόφασης να «αποφαίνεται εντός δύο μηνών» από τη συνεδρίαση.

Έτσι, πάνω από δεκαπέντε μήνες τώρα, είναι εγκλωβισμένοι και «όμηροι» δεκάδες πτυχιούχοι Νομικής πανεπιστημίων της Κύπρου, ενώ εργάζονται χωρίς να δικαιούνται αντιμισθία, χωρίς ασφάλιση, χωρίς αξιοπρέπεια.

Όταν τα πτυχία τους έχουν αναγνωρισθεί με διοικητικές πράξεις του ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμα και αντίστοιχα των πτυχίων Νομικής των ελληνικών νομικών σχολών. Και όταν οι διοικητικές αυτές πράξεις του ΔΟΑΤΑΠ είναι υποχρεωτικές για όλες τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και δεν μπορεί να μην είναι υποχρεωτικές για τους δικηγορικούς συλλόγους.

Ένα στοιχείο, μάλιστα, που προξενεί πολλές απορίες, είναι και το γεγονός ότι περίπου είκοσι πτυχιούχοι Νομικής πανεπιστημίου της Κύπρου, με τα αυτά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έχουν εγγραφεί ως ασκούμενοι δύο στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δύο στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, τρεις στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, τρεις στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης, τέσσερις στον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Καρδίτσας, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, τρεις στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών και ένας στον Δικηγορικό Σύλλογο Κιλκίς, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα και η αξιολόγησή τους εκκρεμεί.

Η περίεργη, αναιτιολόγητη και υπέρμετρη καθυστέρηση της επιτροπής έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις αλλά και κινητοποιήσεις από πολλές πλευρές.

Έτσι, οι πτυχιούχοι Νομικής, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν, υπέβαλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και στη Βουλή, ενώ έχουν καταθέσει και αναφορά-καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δέδες, Σ. Βαρδάκης, Γ. Γεννιά, Τρ. Μηταφίδης, Θ. Μουμουλίδης, Γ. Ντζιμάνης Π. Σκουρολιάκος, Ελ. Σκούφα και Β. Τσίρκας υπέβαλαν μια τεκμηριωμένη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Επίσης, ερωτήσεις έχουν υποβάλει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, βουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γ. Αμυράς, ο δικηγόρος και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Γ. Καρράς αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων.

Στις ερωτήσεις αυτές απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με μια τεκμηριωμένη θέση και πρωτοφανή για την ποιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου ευθύνη.

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης προς τη Βουλή είναι σαφέστατη και προτείνει την τροποποίηση της σχετικής απόφασης, γιατί προφανώς η επιτροπή κρίνεται ανεπαρκής και αναποτελεσματική να έχει την ευθύνη αξιολόγησης των πτυχίων, αφού για πάνω από ενάμισι χρόνο δεν έχει αξιολογηθεί καμιά αίτηση, κάτι το οποίο συνιστά παραβίαση της διάταξης που προβλέπεται στην απόφαση – η επιτροπή να «αποφαίνεται εντός δύο μηνών». Όμως, για την τροποποίηση της απόφασης έχει υποβληθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόταση από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, κ. Χαράλαμπο Χρ. Μπρουσκέλη, ο οποίος με δύο έγγραφά του έχει τεκμηριώσει τους λόγους για τους οποίους πάσχει η απόφαση του υπουργείου, που ελήφθη επί υπουργίας του κ. Χ. Αθανασίου. Όμως, πέρα από την πρόταση του κ. Μπρουσκέλη στον υπουργό Δικαιοσύνης, έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις για την τροποποίηση της απόφασης της Επιτροπής Αξιολόγησης, στις οποίες υποστηρίζεται ότι δεν μπορεί η ευθύνη της αξιολόγησης των πτυχίων νομικής των πανεπιστημίων της αλλοδαπής να ανατεθεί στους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους συντεχνιακών αντιλήψεων, έστω και αν πρόκειται για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει καταγγελία για έλλειμμα αμεροληψίας κάποιων μελών της επιτροπής, αφού μήνες τώρα, χωρίς να έχουν μελετήσει φακέλους και στοιχεία, περιφέρουν στις ολομέλειες των δικηγορικών συλλόγων την άποψή τους, ισχυριζόμενοι περίπου ότι «όσο είμαστε εμείς, δεν περνάνε τα πτυχία αυτά» ή κάπως έτσι, αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την ποιότητα των σπουδών, των προγραμμάτων και το κύρος των κυπριακών πανεπιστημίων.


Σχολιάστε εδώ