Μια βραδιά με τον Σταύρο Κοντονή

Ο κ. Κοντονής νομίζω πως ήταν απόλυτα ειλικρινής βασικά σε ένα μόνο σημείο, στο ότι δεν έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό αλλά απλώς παρακολουθούσε (και συνεχίζει να το κάνει πλέον υπεύθυνα) τον χώρο ως φίλαθλος κ.λπ. Υπενθύμισε μάλιστα ότι, του λόγου του, είναι δικηγόρος (μια επιστήμη την οποία στα περίπου 45 λεπτά της συνέντευξης πρόβαλε κατ’ επανάληψη, λες και οι νομικές γνώσεις του τον απαλλάσσουν από γενναίες αποφάσεις που είτε δεν μπορεί να πάρει είτε δεν θέλει να προτείνει).

Η πρώτη ένσταση αφορά την επιμονή του να υποστηρίζει με φανατισμό ότι κατάφερε (με τον νόμο που δημιούργησε) να επιβάλει στην ΕΠΟ να δεχτεί τακτικούς δικαστές. Θα ήταν αληθινά χρήσιμο να είχε εξηγήσει γιατί έπρεπε να γίνει αυτό και γιατί οι τακτικοί είναι περισσότερο δικαστές από τους συνταξιούχους!

Ακολούθως, επιβάλλεται να σταθώ στην αποκάλυψη του προϊσταμένου των σπορ, σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα, ότι δέχεται πολύ συχνά φακέλους από την ΟΥΕΦΑ (μέσω της ΕΠΟ…) για ύποπτους αγώνες ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Κι όταν λέμε ύποπτους, εννοούμε στημένους του κερατά! Μάλιστα είχε τη γενναιότητα να προσθέσει ότι οι πιο πολλές «αλχημείες» γίνονται στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Μαγκιά να το λέει αυτό ένας υπουργός, αλλά τη χάνει όταν υποστηρίζει πως δεν μπορεί να επέμβει στο έργο των επιτροπών οι οποίες ερευνούν το θέμα.

Το γεγονός ότι για να τιμωρηθεί μια ομάδα πρέπει να αποδειχτεί ότι στην παρανομία εμπλέκονται (προσέξτε) περισσότεροι από δύο παίκτες ή παράγοντές της είναι βεβαίως παγκόσμια αποκλειστικότητα, για την οποία ο κ. υπουργός δεν άφησε καμία υπόσχεση ανατροπής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τακτοποιούσε το ζήτημα -με έναν αστερίσκο στον νόμο που παρασκεύασε- ώστε οι κατεργάρηδες (που πλουτίζουν, κατά τη γνώμη μου, σταθερά, παράνομα και φυσικά αφορολόγητα…) να καθίσουν στον πάγκο (της δικαιοσύνης).

Δυστυχώς, ο κ. Κοντονής έριξε -όπως οι παράγοντες των ΠΑΕ- την ευθύνη στην αστυνομία για τον έλεγχο των φιλάθλων στις θύρες των γηπέδων, ενώ -παγκοσμίως- αυτή η διαδικασία είναι αρμοδιότητας της διοίκησης της γηπεδούχου ομάδας. Κρίμα. Και είναι κρίμα διότι ο κ. Κοντονής έδειξε εξαιρετικά προσεκτικός και ευγενής προς τους παράγοντες των ομάδων. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του και, βεβαίως, τις αιτίες που έχουν περιορίσει το φίλαθλο κοινό σε ελάχιστες χιλιάδες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σε γενικές γραμμές, ο δικηγόρος κ. Κοντονής (μου) έδωσε την εντύπωση ότι θεωρητικά είναι ένας άριστος ομιλητής, ενώ πολιτικά κινείται άψογα. Το γεγονός ότι πήρε θέση υπέρ της ΑΕΚ στο ζήτημα του γηπέδου, αφού πρωτίστως συμμορφωθεί με τις περιβαλλοντολογικές οδηγίες, δείχνει έναν γενναίο ομιλητή!

Υπήρχε και αναφορά στο έργο της ΔΕΑΒ (είναι η διαρκής επιτροπή αντιμετώπισης της βίας), την οποία φαίνεται ότι ο υφυπουργός υπολογίζει και θαυμάζει το έργο της. Συμπαθάτε με, αλλά επειδή έχω θητεύσει ένα εξάμηνο -πολύ παλιά- σε αυτή την επιτροπή (ΔΕΚΑΒ ονομαζόταν τότε), μπορώ να καταθέσω ότι τότε είχαμε μια φορά την εβδομάδα μια πολύ ωραία ευκαιρία να τα λέμε με καφέ και τσιγάρο και να δημιουργούμε «μια τρύπα στο νερό», αφού οι πανίσχυροι παράγοντες, μόλις αντιλαμβάνονταν εκπρόσωπο της Αρχής αυτής στο γήπεδό τους, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους ώστε να εμποδίσουν το έργο του, χωρίς ποτέ να τιμωρηθούν. Άφήστε που τους θεωρούσαν και «ρουφιάνους».

[email protected]


Σχολιάστε εδώ