Κωλοτούμπες…

Αρκετά χρόνια αργότερα ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία και το 2009 διεκδίκησε και με τη στήριξη των Καραμανλικών κέρδισε την αρχηγία της παράταξης κόντρα στην Ντ. Μπακογιάννη και την ευρύτερη μητσοτακική πτέρυγα. Με τη στάση του, δε, εξώθησε την τελευταία να αποχωρήσει από την παράταξη και να ιδρύσει δικό της κόμμα. Το εγχείρημά της απέτυχε και ύστερα από συμφωνία με τον κ. Σαμαρά επέστρεψε, μένοντας ωστόσο στο περιθώριο σε όλη τη διάρκεια της αρχηγίας του τελευταίου.

Και φθάνουμε στο 2016, όπου συμβαίνει το πρωτόγνωρο: Ο Αντ. Σαμαράς στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον γιο του πρωθυπουργού που είχε ρίξει από την εξουσία, κόντρα στον Β. Μεϊμαράκη που στήριζαν οι Καραμανλικοί, που τον είχαν κάνει αρχηγό το 2009. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα άνευ προηγουμένου «αλισβερίσι», που κατά πολλούς δεν κινείται στη σφαίρα της πολιτικής ηθικής. Κάθε άλλο…

***

Μεγάλος, πάντως, κερδισμένος από την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη είναι, μεταξύ άλλων, κι ο Αντ. Σαμαράς. Όχι τόσο διότι τον στήριξε όσο μπορούσε παρασκηνιακά όσο διότι με την εξέλιξη αυτή εξασφαλίζουν «ασυλία» -ο ίδιος και οι άνθρωποί του- για τα πεπραγμένα τους σε οικονομικό επίπεδο. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από το επιτελείο του Β. Μεϊμαράκη είχαν διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που αναλάβουν τα ηνία της παράταξης θα ξεκινήσουν άμεσα εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών κατά την τελευταία εξαετία. Άφηναν μάλιστα υπονοούμενα για κακοδιαχείριση και αλόγιστες σπατάλες, σε βαθμό που κάποιοι ενδεχομένως να βρίσκονταν ενώπιον του εισαγγελέα. Νικητής των εκλογών όμως ήταν ο Κυριάκος κι όλα αυτά θα ξεχαστούν στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

***

Ανακουφισμένος… κατά μία έννοια από το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να αισθάνεται ο Β. Μεϊμαράκης. «Αν είχαμε κερδίσει, τώρα θα μας είχαν κηρύξει τον πόλεμο οι πάντες», έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του, υπονοώντας ότι τα διάφορα κέντρα (πολιτικά, οικονομικά κ.ά.) ήθελαν να εκλεγεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ως εκ τούτου, αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό «δεν θα μας άφηναν σε χλωρό κλαρί», τονίζουν.

***

Με άκρως συναινετική διάθεση προσήλθε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Και δεν εννοώ μόνο τον θερμό ασπασμό που αντάλλαξαν οι δυο τους – ο πρώην πρωθυπουργός είναι εκ φύσεως διαχυτικός. Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος τον ρώτησε αν θέλει να αξιοποιήσει συγκεκριμένα στελέχη σε θέσεις-κλειδιά στο κόμμα. Ο κ. Καραμανλής δεν εξέφρασε καμιά επιθυμία και η απάντηση που έδωσε ήταν στη λογική «εσύ είσαι πρόεδρος, εσύ θα επιλέξεις και τα πρόσωπα με τα οποία θέλεις να συνεργαστείς».


Σχολιάστε εδώ