Κυριάκος: «Φτάνει ένας Μητσοτάκης στην πολιτική!»

Ο σημερινός σχολιογράφος της «Καθημερινής» Στέφανος Κασιμάτης ήταν τότε πολιτικός συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», με διευθυντή τον Γιάννη Βλαστάρη, και είχε κάνει μια επτασέλιδη συνέντευξη στον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ. Στην ερώτηση αν θα ασχοληθεί με την πολιτική απαντούσε πως «ένας Μητσοτάκης φτάνει», αλλά προσέθετε και τη φράση «προς το παρόν».

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ στήριξε με κάθε τρόπο την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ. Το 1993, όμως, κορυφωνόταν η προσωπική σύγκρουση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος επιδίωκε το κλείσιμο του σταθμού, με τον Γιάννη Αλαφούζο. «Κατ’ αρχάς, δεν θεωρώ αυτό που κάνει ο ΣΚΑΪ σάτιρα», απαντούσε την εποχή που ο Γιώργος Μητσικώστας υποδυόταν τον πατέρα του στο «πεντάλεπτο του πρωθυπουργού». «Το θεωρώ λάσπη», έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει και είχε δημοσιευθεί στο «Έψιλον» στις 17 Ιανουαρίου 1993.

«Με την πολιτική θα ασχοληθείτε; Δύσκολα κρύβεται η έλξη που σας ασκεί», είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος. «Προς το παρόν, ένα μέλος της οικογένειας είναι αρκετό», ήταν η απάντηση του Κυριάκου, για να καθησυχάσει εκείνους που έβλεπαν τη διαδοχή στο μέλλον. Ο ίδιος, όμως, δεν απέκλειε την εμπλοκή του. «Θα ήταν υπερβολικό και απόλυτο κάτι τέτοιο. Δεν θα ταίριαζε στον χαρακτήρα μου», έλεγε. Και ήταν μόλις 25 ετών…

«Πώς βλέπετε τον εαυτό σας στα επόμενα δέκα χρόνια;» ήταν η επόμενη ερώτηση του Στέφανου Κασιμάτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις σπουδές του ήθελε να εργαστεί «σε έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, ίσως και σε μια μεγάλη διεθνή εταιρεία».

Το μήνυμά του για το μέλλον ήταν στο τέλος της συνέντευξης. «Πιστεύω ότι, αν κάποιος έμπαινε στην πολιτική στα σαράντα του, έχοντας κάνει ενδιαφέροντα πράγματα προηγουμένως, έχοντας μείνει αλώβητος από το πολιτικό περιβάλλον της χώρας και έχοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία, θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο και δεν θα ήταν υποχρεωμένος να παίξει μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι για κάποιον που εμπλέκεται στην πολιτική από μικρός γίνονται τρόπος ζωής».

«Θέλουν να εμπλέξουν και τον Κυριάκο…»

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που δήλωνε πως δεν υπάρχει οικογενειοκρατία στη δική του περίπτωση. Είχε ήδη εκλεγεί πρωθυπουργός και πολλοί έβλεπαν από τότε πως εκτός από την κόρη του Ντόρα, την οποία έκανε υπουργό Πολιτισμού, προετοίμαζε και τον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκείνος, όμως, με δήλωσή του στις 28/2/1991 τα διέψευδε όλα! Η αναφορά του είχε ως εξής:

«Εάν υπάρχει περίπτωσις στην ελληνική πολιτική ζωή όπου δεν υπάρχει οικογενειοκρατία, είναι η δική μου περίπτωσις. Και γι’ αυτό αισθάνομαι πικρία και αγανάκτηση. Ακόμα και τον γιο μου τον Κυριάκο προσπαθούν να τον επηρεάσουν. Είναι κακό η υπερβολή αυτή και το ψεύδος, όταν φτάνει σε αυτήν την έκταση. Οικογενειοκρατία σ’ εμάς δεν υπάρχει».


Σχολιάστε εδώ