Η άλλη άποψη…

Χολή και κακεντρέχεια…

«Έτσι είναι, Βάσο… Έπρεπε να ξέρεις τόσων χρόνων άνθρωπος, γιατί δεν ήξερες; Σε αυτόν τον τόπο οι επιτήδειοι επιβραβεύονται και δικαιώνονται. Τι κι αν άφησες την Ιατρική για τους Πενταδάκτυλους, για την αντίσταση της Δημοκρατίας και στήριξη αυτού του κράτους. Τι κι αν δεν πληρωνόσουν ποτέ από τη φτωχολογιά της Κύπρου που έτρεχε να ‘ρθει στο ιατρείο σου. Σαν χθες θυμάμαι τα ”κορίτσια” της Λευκωσίας να μοιράζουν το προεκλογικό σου έντυπο φωνάζοντας ”πάρτε το φυλλάδιο του Γιατρού μας, που ήταν ως προστάτης για όλους τους αδικημένους σε αυτή την κοινωνία”.

Γιατί, ρε Βάσο, δεν πήρες κι εσύ ένα χαριστικό δάνειο από τις τράπεζες των 5-6 εκατομμυρίων για να είσαι και εσύ στους καθώς πρέπει πολιτικούς; Γιατί δεν κρύφτηκες τις δύσκολες ώρες και μετά να το παίζεις Μεσσίας; Τι μας έλεγες για κάθε σπίτι και κάστρο, για εμπλεκόμενα συμφέροντα, για γεωστρατηγικές συνθήκες… Ψιλά γράμματα για τους Κύπριους, που είχαν άλλες προτεραιότητες και άκουγαν πιστά και άκριτα την προπαγάνδα των ”ιερατείων” τους. Και ο Κυπρολιβυηκός Βάσο, που σε έστειλε ο Μακάριος στη Λιβύη, μετά την εισβολή, για να ανοίξουν οι εξαγωγές και να φάει ο κόσμος ψωμί αμέσως μετά τον πόλεμο… Κι αυτό αμάρτημα… Και συ, ρε παιδί μου, να μένεις στα κυβερνητικά κτήρια αντί σε καμιά σπιταρόνα όπως έπρεπε; Τι σόι πολιτικός ήσουν και συ;

Α… Ξέχασαν να μας πουν και για το εξοχικό στον Πρόδρομο… Αντί να πάρεις ένα στο Λονδίνο, όπως οι άλλοι, ή τουλάχιστον να περνάς τις διακοπές σου στο εξωτερικό, εσύ προτιμάς τον Πρόδρομο. Άκου ξεπεσμό… Αντί κάθε χρόνο στο εξωτερικό σε χλιδάτα ξενοδοχεία, εσύ προτιμάς τον τόπο σου. Και καμιά σχέση με τη focus… Γίνονται αυτά τα πράγματα; Με μια συνταξάρα τόοοοση, που την πολλαπλασίασαν επί 6. Σκέψου να πολλαπλασίαζαν και τα ποσοστά σου, συνέχεια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήσουν.

Αλλά ευτυχώς, όπως σου λέω συχνά, ήσουν και είσαι πάρα πολύς γι’ αυτό τον τόπο. Δεν σου άξιζε αυτός ο λαός, άλλα ήθελε… Εσύ μόνο όχι ήξερες να λες, έτσι λέν’ οι γνωστικοί. Όχι στην Τουρκοανταρσία, Όχι στη χούντα, Όχι στο πραξικόπημα, Όχι στην εισβολή, Όχι στο Ανάν, Όχι στη διχοτόμηση. Και βγήκαν παγανιά τα ανθρωπάκια, που μια ζωή οσφυοκάμπτες και ηττημένοι ήταν, να την πουν, να κάνουν κριτική κάποια σκουλήκια που μόνο να έρπονται, να κρύβονται και να εκλιπαρούν ξέρουν. Οι απόντες σε όλα βρήκαν, νομίζουν, ευκαιρία να ξεσπαθώσουν. Και πρώτος, Βάσο, εσύ το ξέρεις ότι κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Άλλο όμως κριτική και άλλο χολή και κακεντρέχεια».

***

Διά χειρός…

… του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, από το άρθρο του στο «Βήμα» με τίτλο «Εκκλησία – κοινωνία: διαχρονική ασυμφωνία χαρακτήρων»:

Έχει αποκλείσει τους λαϊκούς η Εκκλησία

«Με κύρια ευθύνη της ποιμαίνουσας Εκκλησίας και ασφαλώς των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που για λόγους ψηφοθηρικούς κάνουν τα στραβά μάτια, κυριολεκτικώς λησμονήθηκε το δικαίωμα του πιστού λαού να μετέχει στη διοίκηση της Εκκλησίας του, με κατάληξη λέγοντας ”εκκλησία” να εννοούμε ή τον ναό ή τη διοίκηση της Εκκλησίας, δηλαδή το σύνολο των μητροπολιτών της. Και βεβαίως όλοι οι λαϊκοί, όπως και οι λοιποί κληρικοί, που μετέχουν στον εκκλησιαστικό οργανισμό, είναι πλέον, αμέσως ή εμμέσως, διορισμένοι από τους μητροπολίτες.

Με τον τρόπο αυτόν, το κλειστό σώμα των ογδόντα περίπου μητροπολιτών έχει στερηθεί τη ζωογόνο πνοή των εκλεγμένων λαϊκών, έχει εγκλωβισθεί στον στείρο δογματισμό, σε βαθμό που προσφάτως επιχείρησε να θέσει όρια στη διαδικτυακή πληροφόρηση και την κοινωνική δικτύωση των εφημερίων. Οι λιγοστοί δε φωτισμένοι αρχιερείς αναγκάζονται να σιωπούν, φοβούμενοι την μήνιν της συντηρητικής πλειονότητας της Ιεραρχίας και τη στοχοποίησή τους από τους ακραίους φονταμενταλιστές, που είναι δικτυωμένοι καταλλήλως με παρεκκλησιαστικά κυκλώματα…».

***

Διά χειρός…

…του Θανάση Καρτερού, από το «Της ώρας» του στην «Αυγή» με τίτλο «Γιατί χαμογελούν κάποιοι στο Μαξίμου;»:

Βαρέων δεσμεύσεων…

«Ο Κυριάκος είναι λίγος, κολλημένος, ελαφρών βαρών και βαρέων δεσμεύσεων. Γιατί έχει ανθρωποδιώκτες κομματικούς συμμάχους, ενώ δεν έχει το μισό κόμμα, που πίνει νερό στο όνομα της λαϊκής Δεξιάς. Γιατί θα κάνει μαλλιά κουβάρια τα μιξοκεντρώα αναχώματα – άρχισαν ήδη τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι. Γιατί θα δει τα μεταρρυθμιστικά στεφάνια δάφνης που του πλέκουν τα ΜΜΕ να νοστιμίζουν κοινωνικές φακές, αν επιμείνει στα δογματικά του – κι αν δεν επιμείνει, τι τον θέλουν; Γιατί θα έρθει αντιμέτωπος με τον ζωτικό μεσαίο χώρο αν εξακολουθήσει να είναι υστερικά διχαστικός – κι αν δεν εξακολουθήσει, τι τον θέλουν;

Και γιατί, τέλος, θα βρεθεί ανάμεσα σε έναν αποφασισμένο ΣΥΡΙΖΑ και ένα απαιτητικό κουαρτέτο. Και με τις θέσεις που έχει -κι αν τις αλλάξει, τι τον θέλουν;- θα επαναλάβει σίγουρα τον νεοφιλελεύθερο θρίαμβο του δημοψηφίσματος. Φάρσα του Κυριάκου μετά την τραγωδία του Σαμαρά…».


Σχολιάστε εδώ