Δολοφονείς τη μειονότητα στην Τουρκία και ζητάς ισότητα στην Κύπρο
Παραθέτουμε παρακάτω ένα μεγάλο μέρος από το άρθρο του με τίτλο «Δολοφονείς τη μειονότητα στην Τουρκία και ζητάς ισότητα στην Κύπρο…», γιατί αποδεικνύει ότι απέναντι υπάρχουν άνθρωποι, που νιώθουν τον ίδιο πόνο για τη δυστυχία που προκάλεσε ο «Αττίλας» και θέλουν τον τόπο όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν ενωμένο, ενιαία πατρίδα, μακριά από τις διαταγές, τις παρεμβάσεις και τη διχοτόμηση που επιδιώκει η Άγκυρα.
Μας φυλάκισες στο μαντρί για 29 χρόνια…
«Κρατάς μια χώρα υπό κατοχή για 41 χρόνια. Μετά από 41 χρόνια καλείς δημοσιογράφους και κάνεις δηλώσεις, λέγοντας: “Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαίρεση στην Κύπρο. Εγώ επιθυμώ πιο πολύ τη λύση”! Τι έκανες για τη λύση μέσα σε 41 χρόνια και τώρα ξεχείλισε η αγάπη σου για λύση; Μας φυλάκισες στο μαντρί για 29 χρόνια. Έκλεισες εμάς στη μια πλευρά και τους Ελληνοκύπριους στην άλλη. Απαγόρευσες και στους δύο να περνούμε από το ένα μισό της πατρίδας μας στο άλλο. Μετέφερες πληθυσμό στο νησί, πληθυσμό πολύ περισσότερο από τον δικό μας. Περιέφραξες με τέλι τις τέσσερις μεριές του νησιού, ονομάζοντάς τες στρατιωτική περιοχή… Και τώρα έρχεσαι μπροστά μας και μας λες “εγώ θέλω τη λύση πιο πολύ απ’ όλους”.
Λες ότι “δεν πεθαίνουν οι πεσόντες, δεν μοιράζεται η πατρίδα”. Οι Κούρδοι είναι αποσχιστές επειδή ζήτησαν αυτονομία. Και πρέπει να δολοφονούνται. Ούτε έγκυες γυναίκες άφησες ούτε παιδιά. Όλους τους δολοφόνησες. Μυρίζεις αίμα και θάνατο. Από τις οθόνες στάζει αίμα, αναδύονται πτώματα. Κοίτα πόσο υπάκουος είναι και ο ειρηνόφιλος Ελληνοκύπριος αδελφός μου! Κάνει ό,τι μπορεί να σε σέβεται. Μάλιστα, κάνει τούμπες μπροστά σου για να συναντηθείς, να συνομιλήσεις μαζί του. Δεν βγαίνει κανείς από αυτούς να σε ρωτήσει το εξής: “Αφού η δική σου πατρίδα δεν μοιράζεται, η δική μου γιατί μοιράζεται; Εσύ δεν δίνεις καν αυτονομία σε είκοσι εκατομμύρια Κούρδους, αλλά απαιτείς εγώ να μοιραστώ τα πάντα με εκατό χιλιάδες Τουρκοκύπριους. Βομβαρδίζεις τους Κούρδους που σκάβουν χαντάκια, ενώ στην Κύπρο χαράσσεις σύνορα και βάζεις τον στρατό σου από πάνω. Ιδρύεις κράτος. Περιμένεις από εμένα να δώσω στη μειονότητα στην Κύπρο περισσότερα δικαιώματα από αυτά που εσύ θεωρείς πως είναι πολλά για τους Κούρδους στην Τουρκία!”.
Να είσαι ευχαριστημένος που δεν σου τα λένε αυτά. Και εκτίμησε αυτήν την ευγένεια!
Εσύ είσαι ουσιαστικά το χειρότερο παράδειγμα για τη λύση του προβλήματος στην Κύπρο. Διότι υποστηρίζεις την καταπίεση των μειονοτήτων. Είσαι ρατσιστής. Κοίτα, είμαστε και εμείς μειονότητα στην Κύπρο. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Εσύ είσαι αυτός που άναψε το πράσινο φως για να μη μας αναγνωριστούν ίσα δικαιώματα με την πλειονότητα. Εσύ είσαι που διατάζεις να συνθλιβούν οι μειονότητες. Εσύ είσαι που κάνεις Τούρκους με τη βία όσους δεν είναι Τούρκοι. Να είμαστε ευχαριστημένοι με το χάλι μας; Να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς επειδή οι Ελληνοκύπριοι φανατικοί δεν μας έκαναν αυτά που εσύ έκανες εκεί και δεν μας ανάγκασαν να γίνουμε Έλληνες;
Αν θες να μας κάνεις ένα καλό μετά από 41 χρόνια, σήκω και φύγε από πάνω από το κεφάλι μας! Και μην ανησυχείς. Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας…».
Σημ.: Ποιος είναι ο Σενέρ Λεβέντ: Φέτος έχει προταθεί ως υποψήφιος για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 για την Κύπρο, μετά από πρόταση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ) και Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαυρίδης, «η πορεία του Σενέρ Λεβέντ υπήρξε ουσιαστικά μια γενναία στάση, με κίνδυνο της ζωής του, ένας πολύχρονος και αδιάλειπτος αγώνας υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και γενικότερα υπέρ των θεμελιακών αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Ο Σ. Λεβέντ είναι δραστήριος δημοσιογράφος και σήμερα εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», όνομα που επιλέχθηκε για να καταδείξει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει «κράτος» τύπου αφρικανικών δικτατορικών καθεστώτων. Το αρχικό όνομα της εφημερίδας ήταν «Αβρούπα» (Ευρώπη), δηλώνοντας τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, σε καιρούς που κάτι τέτοιο θεωρείτο στα κατεχόμενα «προδοσία». Λόγω ακριβώς των θέσεών του, τόσο ο ίδιος όσο και η εφημερίδα μπήκαν στο στόχαστρο της Άγκυρας και του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος. Ο ίδιος είχε φυλακιστεί και είχε δεχθεί συχνά απειλές κατά της ζωής του, αλλά συνέχιζε την έκδοση της εφημερίδας, παρά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, μέχρι που κατασχέθηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας προκειμένου να πληρωθεί ένα εξωφρενικό σε ποσό πρόστιμο για «εξύβριση της εξουσίας» και η «Αβρούπα» έκλεισε. Ο Σ. Λεβέντ συνεχίζει, απτόητος, με τη νέα εφημερίδα να υπηρετεί την ελευθερία της έκφρασης ενάντια στην καταπίεση.