ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εκβιάζουν με χρέος και Ασφαλιστικό!

Αυτό το απρόβλεπτο ενδεχόμενο, που ακούγεται… έως εξωπραγματικό, εξετάζεται από το ΔΝΤ, που με τις διαδοχικές δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ φαίνεται να επιλέγει μια γραμμή «ζεστό – κρύο» για την κυβέρνηση όσον αφορά την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ίδιο σενάριο, από άλλη όμως αφετηρία φαίνεται να εξετάζει και μια πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, που εκτιμώντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σε «σωστή κατεύθυνση», εμφανίζεται να δίνει περισσότερο χρόνο για την «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης»!

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και, ως έναν βαθμό, το θέμα του Ασφαλιστικού θα ξεκαθαρίσουν στις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Νταβός στις 22 Ιανουαρίου.

Χαρακτηριστικές της αλλοπρόσαλης τακτικής που ακουλουθεί ο… σκληρός του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το ΔΝΤ, είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι τελευταίες δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ, η οποία αμέσως μετά την… επιβεβαίωση Τσακαλώτου για παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, έβαλε πάλι ερωτηματικό μπερδεύοντας εκ νέου τα πράγματα.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται και πάλι να αποκλείει, προς το παρόν, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, προβάλλοντας εκ νέου τη μη συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και τη μη ολοκλήρωση της βασικής μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό.

Εκ διαμέτρου αντίθετες ωστόσο είναι οι προθέσεις των Ευρωπαίων, που κρατώντας θετική στάση «στην αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης» του Ασφαλιστικού -όπως δήλωσε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ, που αποτελεί και τη «φωνή» του σκληρού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε- πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει. Ωστόσο, μετά τις επαφές που είχε ο Ευκλ. Τσακαλώτος με ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό, ακόμα και ως εξαιρετικό ενδεχόμενο, σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι το Ασφαλιστικό δύσκολα θα περιληφθεί στην πρώτη αξιολόγηση.

Σχέδιο να υποχωρήσει η κυβέρνηση

Αρχικά η Κρ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει: «Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», προσθέτοντας ως δεύτερη προϋπόθεση ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».

Από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι την παραμονή του Ταμείου την προωθούν «οι Βορειοευρωπαίοι» -δηλαδή ο Σόιμπλε»-, θεωρώντας ότι μόνο το ΔΝΤ μπορεί να εγγυηθεί «σκληρές» μεταρρυθμίσεις, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η Κομισιόν είναι «ευάλωτοι». Με τη διαφορά όμως ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να ακούσει για ελάφρυνση του χρέους και βιωσιμότητά του όπως την εννοεί το Ταμείο. Σε αυτή ακριβώς τη διαφορετική προσέγγιση το Ταμείο διαρρέει ότι συζητάει το θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας απ’ έξω το Ασφαλιστικό! Σύμφωνα πάντως με άλλες εκτιμήσεις, οι δανειστές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, «παίζουν ένα παιχνίδι για να προκαλέσουν υποχώρηση της κυβέρνησης» σε ένα κρίσιμο θέμα που μπορεί να είναι και καθοριστικό για την τύχη της κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά υποδέχθηκε θετικά το σχέδιο Κατρούγκαλου, περιμένοντας να διαπιστώσει αν «βγαίνουν τα νούμερα», το ΔΝΤ αποφεύγει κάθε επίσημη αναφορά, καθώς… ακόμα το μελετάει. Ταυτόχρονα διαρρέει ότι είναι αρνητικό στο θέμα της αύξησης των εισφορών και της μη μείωσης των κύριων συντάξεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει «στρατηγική συμμαχία» της κυβέρνησης με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Επομένως, από μεθαύριο Τρίτη, που έρχονται τα κλιμάκια και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Ασφαλιστικό, θα εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι εκβιασμών, που είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πού θα βγάλει…


Σχολιάστε εδώ