Γιατί δεν ζητάει την κατάργηση της σαρίας στη Θράκη;

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξανθής, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή διαμαρτυρόμενος, επειδή ενώ αρχικά είχε δοθεί χαρτί στους γονείς για να δηλώσουν εάν επιθυμούν ή όχι τα παιδιά τους να διδάσκονται το μάθημα του Κορανίου, ενημερώθηκαν κατόπιν ότι το μάθημα είναι υποχρεωτικό. Και επικαλείται μάλιστα την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης.

Όλα καλά θα έλεγε κανείς, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα είναι και προφανώς τα θέματα περί ελευθερίας θρησκευτικής συνείδησης είναι στην ατζέντα του. Όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση και εμπαιγμός από το να μιλάει για ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης ο μόνιμος συνοδός και ακόλουθος του ψευδομουφτή της Ξάνθης.

Ας βγει να πει τότε ο κ. Ζεϊμπέκ να καταργηθεί και η σαρία στη Θράκη και ότι έχει δικαίωμα όποιος μουσουλμάνος πολίτης θέλει να προσεύχεται και με τον νόμιμο μουφτή, καθώς είναι θέμα ελεύθερης επιλογής του… Και επίσης να ζητήσει την πλήρη κατάργηση της διδασκαλίας του Κορανίου από τη μειονοτική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το ποιος το διδάσκει. Εκεί θα δούμε πόσο μάγκας και πόσο αριστερός είναι ο κ. Ζεϊμπέκ.

Και εν πάση περιπτώσει να είναι δεδομένο ότι μια δήλωση ενός γονιού ότι δεν επιθυμεί το παιδί του να παρακολουθήσει τα μαθήματα Κορανίου στο μειονοτικό σχολείο θα συνάγεται ότι δεν μπορεί την ίδια ώρα να παρακολουθεί τα μαθήματα Κορανίου στα κουράν κουρσού, τα οποία χρηματοδοτούν ο ψευδομουφτής και το τούρκικο προξενείο στη Θράκη…

***

• Δυναμική επανεμφάνιση του Χρήστου Ροζάκη στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο γνωστός καθηγητής και υπέρμαχος του συμβιβασμού με την Τουρκία (κάποιοι, ίσως υπερβολικά, τον έχουν συνδέσει με τον ενδοτισμό στην εξωτερική πολιτική) και πρώην υφυπουργός του Κ. Σημίτη έχει επιστρέψει ενεργά στην εξωτερική πολιτική, καθώς αποτελεί βασικό σύμβουλο του Νίκου Κοτζιά σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις γνώσεις, την άρτια κατάρτισή του σε θέματα διεθνούς δικαίου και της υφαλοκρηπίδας, αλλά μέχρι εκεί.

Εξάλλου, κάποια στιγμή, ίσως θα έπρεπε το ΥΠΕΞ να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς τι ακριβώς συζητά με την Τουρκία και τι είδους υπέρβαση στα «θέματα του Αιγαίου» ονειρεύονται ορισμένοι στην Αθήνα.

• Πάντως, μετά τις περσινές… μαγκιές με την Άγκυρα για τα πεδία βολής και τις δεσμεύσεις για μεγάλο διάστημα -μέχρι και ενός έτους- μεγάλων περιοχών του Αιγαίου για ασκήσεις του Τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας, φέτος στην κυβέρνηση και στο ΥΠΕΞ επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή…

• Εν αναμονή, λοιπόν, του Ανώτατου Υπηρεσιακού, όπου, όπως όλα δείχνουν, οι επιλογές θα είναι καθαρά προσωπικές, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών δεν «μασάει» με κομματικές επιλογές αλλά έχει τον δικό του κώδικα και τη δική του… επετηρίδα…

• Στα πάνω τους είναι ο «διαχρονικός» Δημήτρης Παρασκευόπουλος αλλά και ο Πέτρος Μαυροειδής, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι ο κ. Κοτζιάς θα θελήσει να στερηθεί τις υπηρεσίες τους προκειμένου να τους τοποθετήσει σε κάποιες από τις πολύ σημαντικές πρεσβείες που αδειάζουν.

Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες πρεσβείες, όπως η Ουάσινγκτον, η Άγκυρα, τα Σκόπια, το Κάιρο, που θα πρέπει να καλυφτούν αλλά είναι και η Σόφια, όπου ο Δ. Στοΐδης συμπληρώνει τα συντάξιμα χρόνια.

• Για την Άγκυρα πάντως φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Δημήτρης Χρονόπουλος, οπότε κλειδί πλέον είναι το ποιος θα πάει στην Ουάσινγκτον. Σταθερή επιλογή παραμένει και ο Κ. Μπίκας, ο οποίος τώρα υπηρετεί στο Λονδίνο και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Β. Σοφίας.

• Η αλήθεια πάντως είναι ότι διαπιστώνεται μια πρωτοφανής ανθεκτικότητα της «παρέας» που ηγήθηκε ιεραρχικά του υπουργείου στη διάρκεια της περιόδου του Γ. Παπανδρέου.

• Η αλήθεια επίσης είναι ότι πολλά ακούγονται για «στενούς δεσμούς» μεταξύ της τριάδας που ηγήθηκε υπηρεσιακά του ΥΠΕΞ επί Γ. Παπανδρέου, που δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα διπλωματίας και υψηλής πολιτικής, και ο νοών νοείτω…

• Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους έλληνες διπλωμάτες το προσβλητικό για τους ιδίους αλλά και για οποιονδήποτε πολίτη ξέσπασμα του Νίκου Κοτζιά κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του ΥΠΕΞ.

Καθώς ενοχλήθηκε από τον ψίθυρο που ακουγόταν, όταν πήρε ο ίδιος το μικρόφωνο, έβαλε τις φωνές: «Εκεί πίσω σταματήστε τώρα, αλλιώς να πάτε σε κανένα καφενείο»… Και πριν προλάβουν να συνέλθουν, οι παριστάμενοι άκουσαν τον υπουργό να συνεχίζει: «Να δούμε τι θα γίνει αν περάσω από τα γραφεία σας…», εννοώντας ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου κάνουν κοπάνα στα πέριξ καφενεία…

• Στην κοπή της πίτας πάντως υπήρξε και μια ωραία στιγμή, καθώς είδαμε και τον κ. Μάρδα και θυμηθήκαμε ότι πρόκειται για μέλος της κυβέρνησης. Για τις αρμοδιότητές του δεν έχουμε σαφή εικόνα, αλλά, προφανώς, η ενασχόληση με την αναζήτηση του νησιού που θα το κάνει καλοκαιρινό… Νταβός είναι αρκετή για να «τσουλήσει» η θητεία του.…

• Βεβαίως, επειδή είπε ότι αυτό το νησί θα είναι η Αιγίλεια απέναντι από τα Νέα Στύρα, σύντομα θα επανέλθουμε με σπαρταριστό ρεπορτάζ για το μεγαλόπνοο σχέδιο του κ. Μάρδα, που επιμένει να μας εκπλήσσει, όπως τότε που ήταν στο υπουργείο Οικονομικών και ενώ στην πρωινή τηλεοπτική συνέντευξη έλειπαν για τις συντάξεις 400 εκατ. ευρώ, μέχρι να πάει στο γραφείο του και να δώσει την επόμενη συνέντευξη μας είπε ότι βρήκε το ποσό…

• Έκπληξη, μεγάλη έκπληξη ετοιμάζεται στον επόμενο διαγωνισμό για εμπειρογνώμονες στο ΥΠΕΞ. Και εάν κρίνουμε από τις σχέσεις του συγκεκριμένου υποψηφίου, που πρέπει να αποκατασταθεί ο άνθρωπος, μάλλον θα είναι και ο μοναδικός διαγωνισμός που θα γίνει στο υπουργείο… Εξάλλου έχει παράδοση ο συγκεκριμένος κλάδος να βγάζει… πολιτικά στελέχη.

***

Άλλη μια εκπαιδευτικός αποσπάσθηκε στο γραφείο του κ. Αμανατίδη, η κ. Σοφία Παπαποστόλου. Προφανώς ο κ. Αμανατίδης έχει ανακαλύψει ότι οι εκπαιδευτικοί αποτελούν το κρυφό όπλο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση… Πάντως είναι κρίμα τα σχολεία να μένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και τουλάχιστον πέντε-έξι να βρίσκονται στα γραφεία του ΥΠΕΞ.

Γέμισε εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους το υπουργείο Εξωτερικών. Πέφτουν σαν βροχή οι διορισμοί συμβούλων και παρασυμβούλων στα πολιτικά γραφεία της πολιτικής ηγεσίας.

Και κανείς δεν θα είχε αντίρρηση φυσικά, αφού είναι «νόμιμο» και «ηθικό» να διορίζουν όποιον γνωστό και συγγενή θέλουν. Είναι όμως ανάγκη να συμμετέχουν όλοι αυτοί οι άσχετοι σε συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και να θέλουν μάλιστα να έχουν και γνώμη, την οποία και θέλουν να επιβάλουν;

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ