Βέτο 5 βουλευτών για Ασφαλιστικό – Αγρότες

Αρκετοί βουλευτές έφυγαν από αυτήν την ενημέρωση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, περισσότερο προβληματισμένοι, καθώς η εικόνα που σχημάτισαν ήταν ότι η ηγεσία της κυβέρνησης δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω όσον αφορά τα μέτρα που πλήττουν άγρια αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και αυτά που αφορούν τους νυν αλλά και τους επόμενους συνταξιούχους, το αύριο των οποίων είναι από θολό έως εντελώς άγνωστο.

Από αρκετούς βουλευτές ζητήθηκε πριν κατατεθεί στην τελική του μορφή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να συνεδριάσει ξανά η ΚΟ, ώστε οι βουλευτές να μεταφέρουν το κλίμα της περιοχής τους και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και να καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε να είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε βουλευτές, που εκλέγονται σε νομούς εκτός της Αττικής, δεν θα ψηφίσουν αν το νομοσχέδιο παραμείνει όπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας, ακόμα και με τις… βελτιώσεις στις οποίες προέβη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι οποίες δεν απαλείφουν τις ενστάσεις του αγροτικού κόσμου και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η θέση των πέντε αυτών βουλευτών, που έχουν επαγγελματική σχέση με τον αγροτικό χώρο και με αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι ότι, ακόμη κι αν περάσει από τη Βουλή το Ασφαλιστικό, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιηθεί και να αποδώσει τα προσδοκώμενα ώστε να κλείσουν οι τρύπες, γιατί η κοινωνία θα είναι απέναντι. Μια ξεκάθαρη γεύση έδωσε η κινητοποίηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη από γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, η οποία ήταν εντυπωσιακή και προκάλεσε ανησυχία στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.

Η παρτίδα, κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να σωθεί μόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή θα παρέμβει και θα κάνει αλλαγές στις ρυθμίσεις που ανατρέπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή των δύο αυτών χώρων, των αγροτών και των επιστημόνων, που απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Αν δεν συμβεί αυτή η πρωθυπουργική παρέμβαση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις στη Βουλή κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Όταν, μάλιστα, θα έχουν φουντώσει οι αντιδράσεις στους δρόμους (τρακτέρ κ.λπ.) και θα έχει παγώσει η λειτουργία κρίσιμων τομέων της χώρας – ΔΕΗ, νοσοκομεία, δικαστήρια, δημόσια έργα κ.λπ.

***

Θα ψηφίσει η ΝΔ το Ασφαλιστικό – Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις

«Παράθυρο» για υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, υπό συγκεκριμένους όρους, ανοίγουν στη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που σηματοδοτεί αλλαγή στάσης, καθώς μέχρι πρότινος απέκλειαν εντελώς το ενδεχόμενο αυτό.

Ένα μόλις 24ωρο μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει «δεκανίκι» του κ. Τσίπρα και δεν θα προσφέρει στήριξη «α λα καρτ» στην κυβέρνηση, ο νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τσιάρας «άναψε πράσινο».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το κόμμα θα μπορούσε να ψηφίσει το Ασφαλιστικό υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από ορισμένες σκληρές θέσεις της. Το ερώτημα είναι αν αυτή η ξαφνική διάθεση συνεννόησης είναι ειλικρινής ή προσχηματική για τη δημιουργία εντυπώσεων με αποδέκτες εντός κι εκτός Ελλάδος.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πάντως εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, υπό τον φόβο της καταψήφισης του νομοσχεδίου, θα επιχειρήσει να κάνει ορισμένες βελτιώσεις ή αλλαγές ούτως ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη. Το ζήτημα είναι, τονίζουν, αν αυτές οι τροποποιήσεις θα γίνουν αποδεκτές από την πλευρά των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ και το Βερολίνο, που ζητούν ακόμη πιο αυστηρές διατάξεις και μεγαλύτερες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ.

Το Ασφαλιστικό θα αποτελέσει το πρώτο crash test για τον κ. Μητσοτάκη έναντι των δανειστών, που είναι βέβαιο ότι τον προτιμούσαν έναντι του Β. Μεϊμαράκη. Είναι επίσης γνωστό ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν ζητήσει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ούτως ώστε να περιοριστεί η έκταση των αντιδράσεων για τις επώδυνες ρυθμίσεις που θα περιέχει το νέο Ασφαλιστικό.


Σχολιάστε εδώ