Αλέξη, να μην τριτώσει το κακό

Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 1988, που είχε συμφωνηθεί μυστικά από τον Δεκέμβριο συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ, για να ρυθμιστούν «εκκρεμότητες» μετά τη μεγάλη κρίση του «Μάρτη του ’87», που παραλίγο να εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη και είχε επέμβει η Αμερική για να γίνουν υποχωρήσεις. Αιτία ήταν η απαίτηση της Τουρκίας να μην κάνει η Ελλάδα έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από τον Πρίνο, στη θαλάσσια περιοχή «Μπάμπουρας», ανατολικά της Θάσου. Και τότε η Τουρκία είχε βγάλει το γνωστό «Σισμίκ» για έρευνες στην περιοχή και είχε ανάψει τη φωτιά.

Το αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης στο Νταβός ήταν ήττα για την Ελλάδα. Και από τότε η περιοχή αυτή του Πρίνου αποτελεί «γκρίζα ζώνη». Στις πιεστικές ερωτήσεις των ελλήνων δημοσιογράφων προς τον πρωθυπουργό, η απάντησή του ήταν ότι αυτό που κατάφερε ήταν το «Μη πόλεμος».

Το δεύτερο Νταβός κλήρωσε πάλι σε Παπανδρέου πρωθυπουργό. Ήταν τον Ιανουάριο του 2010, τους πρώτους μήνες της οικονομικής κρίσης. Εκεί ήταν που, στις συναντήσεις με τους εταίρους-δανειστές, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι είχε βάλει το… πιστόλι στο τραπέζι και στο τέλος τον κυνηγούσαν από όροφο σε όροφο οι ξένοι δημοσιογράφοι. Εκεί ο πρωθυπουργός είχε συζητήσεις με τον γνωστό δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος και τον οικονομολόγο… Ρουμπινί. Και οι δύο του συνέστησαν να προσφύγει στο ΔΝΤ και να πάρει αμέσως μέτρα.

Άλλη μια μαύρη σελίδα για την Ελλάδα γράφτηκε στα χιονισμένα ελβετικά βουνά…

Το τρίτο Νταβός είναι μπροστά μας. Με δύο πολύ κρίσιμες συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί. Και αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο μας.

• Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά ουσιαστικά την άσκηση πίεσης για αποδοχή της λύσης που έχουν μαγειρέψει οι Αμερικανοί, που όμως δεν περνάει εύκολα από τον κυπριακό λαό.

• Την άλλη μέρα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματισθεί δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η μία -πολύ κρίσιμη- με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Ντ. Κάμερον.

Να ευχηθούμε αυτήν την τρίτη φορά το Νταβός να μας χαμογελάσει… Και αυτό θα εξαρτηθεί από τα «όπλα» που θα έχουν στη φαρέτρα τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης.

21 και 22 Ιανουαρίου, δύο πολύ κρίσιμες μέρες για τον Ελληνισμό.


Σχολιάστε εδώ