Έρχεται η ώρα για τους πελάτες των… Λιστών!

Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μπόργιανς, επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα έδινε περισσότερα στοιχεία για την περιβόητη λίστα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση έχουν ξεκινήσει να στέλνουν τις πρώτες κλήσεις σε καταθέτες, από τους οποίους θα ζητηθεί να δώσουν λεπτομερείς εξηγήσεις και με απτά στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους.

Το κυριότερο, αν τα ποσά αυτά έχουν εξαχθεί νόμιμα εκτός Ελλάδος και αν οι κάτοχοί τους έχουν πληρώσει τον προβλεπόμενο από τον νόμο φόρο. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα Μπόργιανς υπάρχουν ονόματα επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων κ.ά.), καλλιτεχνών, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους σημαντικά ποσά, που εκ πρώτης όψεως δεν αντιστοιχούν στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Στο μεταξύ, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή για τα 5.500.000 που υπήρχαν στη λίστα Λαγκάρντ με βάση τα νεώτερα στοιχεία που έδωσε ο Φαλτσιανί στην κατάθεση που έδωσε προ μηνών στους έλληνες εισαγγελείς.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον άλλο μήνα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπασταύρου διαχειριζόταν μαύρο πολιτικό χρήμα.


Σχολιάστε εδώ