Έλληνες δεν υπάρχουν;

***

Σαρώνουν οι ξένοι

Χωρίς σχόλια από εμάς! Την ώρα που κατά τον μήνα Δεκέμβρη οι ξένοι επενδυτές εκτόξευαν στο 64,2% το ποσοστό της συμμετοχής τους στο ΧΑ, πραγματοποιώντας το 65,1% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, με εισροές της τάξης των 997,58 εκατομμυρίων ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονταν πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 997,11 εκατ. ευρώ.

***

• Ας κάνουν κάτι και αυτές, ας μην τα περιμένουν όλα από τους άλλους, ειδάλλως να παραιτηθούν! Μέχρι πότε οι διοικήσεις των αγροτοβιομηχανιών μας, σαν αυτή της ΕΒΖ, θα απαιτούν την κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση των μαγαζιών τους; Μέχρι ποιο ύψος θα πρέπει να φτάσει ο δανεισμός τους προκειμένου να σουλουπώσουν τους ισολογισμούς τους; Υπάρχει πάτος στο βαρέλι; Αν δεν διευρύνουν την παραγωγή τους προς κάτι νέο, δεν ενισχύσουν το πελατολόγιό τους από το εξωτερικό έτσι ώστε να ενισχύσουν τον κύκλο των εργασιών τους και τις πωλήσεις τους, τότε το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν τις ζημιές τους, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν οι έλληνες φορολογούμενοι.

• Άλλο ανεξάρτητες και άλλο ανεξέλεγκτες… εποπτικές αρχές! Από ό,τι φαίνεται, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είναι και τόσο πρόθυμος να παράσχει στη Βουλή στοιχεία που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, καθώς επικαλέστηκε το απόρρητο των ερευνών.

• Γιατί οι τράπεζες στην περίπτωση της Έδρασης καθυστέρησαν τόσο να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των μετόχων τους, μεταξύ των οποίων είναι και το Δημόσιο; Πώς δηλαδή επέτρεψαν σε μια εταιρεία με συνεχείς ζημιές να διατηρεί υποχρεώσεις σε βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 248,9 εκατ. ευρώ;

• Αν οι επαγγελματίες θεσμικοί επενδυτές, όπως η Αιολική ΑΕΕΧ, αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί των ελληνικών ομολόγων, τότε γιατί να ποντάρουν οι ξένοι στην ανάταση της εθνικής μας οικονομίας; Για του λόγου το αληθές, από χαρτοφυλάκιο τρέχουσας αξίας 10,86 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μόλις 74 χιλιάδες ευρώ κατευθύνθηκαν σε κρατικούς τίτλους.

• Αλήθεια, κύριε πρόεδρε και διευθύνοντα σύμβουλε της Energean Oil & Gas, ποιο είναι το break even point για την επένδυση της εταιρείας σας στην έρευνα, τη δημιουργία υποδομών και την αξιοποίηση του πετρελαίου στον Πρίνο; Ελληνιστή κύριε Ρήγα, μέχρι ποια τιμή βαρελιού η επιχείρηση θα εξακολουθεί να καλύπτει από τον κύκλο εργασιών της το σύνολο των εξόδων της και δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοί της;

• Ποιος διόρισε αφενός τον εκκαθαριστή της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και αφετέρου τους νομικούς του συμβούλους; Με τι είδους διαδικασίες και βάση ποιων κριτηρίων; Και το ρωτάμε γιατί δεν μπορεί να αφήνουν εκτός αποζημίωσης πάνω από το 80% των δικαιούχων, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να εμφανίσουν μια έστω τυπική αιτιολογική έκθεση που να εξηγεί γιατί οι εν λόγω απαιτήσεις δεν καταχωρήθηκαν.

• Θεμιτή η διαρροή περί αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ελπίζουμε να μη διαψευστεί όμως από τη συμμετοχή κατά το άνοιγμα των προσφορών! Για να τα κάνουμε πιο λιανά, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν οι Ρώσοι της RZD, οι Αμερικανοί της Watco Companies και οι Γάλλοι της SNCF ήθελαν πραγματικά την προς ιδιωτικοποίηση εταιρεία.

• Αυτό δεν ήταν απλό καρφί αλλά ολόκληρη ταβανόπροκα από την Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων! Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, να βάλει δηλαδή να πληρώνουν φόρους και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκτός σχεδίου, τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων.

• Από ό,τι φαίνεται, το υπουργείο Οικονομίας σχίζει πράγματι τα ιμάτιά του… αλλά υπέρ των τραπεζών! Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την επικαιροποίηση των φακέλων των δανειοληπτών που θέλουν να κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη, απορούμε που ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή άφησε να περάσουν οι εορτές προκειμένου να απαιτήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης, μόλις 30 ημέρες πριν να εκπνεύσει η προθεσμία.


Σχολιάστε εδώ