Υπέρ του Μεϊμαράκη η… ουδετερότητα του Τζιτζικώστα

«Αν ήθελε να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη θα το έκανε ανοιχτά και όχι με διφορούμενες εκφράσεις», σημειώνουν. Παράλληλα χαρακτηρίζουν εντελώς αβάσιμες τις ερμηνείες από πλευράς Κυρ. Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα, εξ ου και δεν επέμειναν ιδιαίτερα στη θέση τους αυτή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόφασή του να καλέσει σε ψήφο κατά συνείδηση προκάλεσε την έντονη απογοήτευση των στελεχών που ζητούσαν πιεστικά να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του κ. Μητσοτάκη αλλά και τις επικρίσεις αρκετών στελεχών που τον κατηγορούν για ατολμία κι ότι έπρεπε (όφειλε) να τοποθετηθεί ανοιχτά και να δηλώσει ξεκάθαρα τις προτιμήσεις του, ακόμη και στην περίπτωση που δεν θεωρούσε κατάλληλο για την αρχηγία κανέναν εκ των κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη. Ακόμη κι αν αυτό θα τον έφερνε αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου της παράταξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πέραν της ατολμίας του, ο κ. Τζιτζικώστας οδηγήθηκε στην απόφασή του αυτή και από όσα εξελίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο παρασκήνιο. Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών (βουλευτών, κομματικών, δημάρχων κ.ά.) που τον στήριξε στον πρώτο γύρο ήταν σαφώς υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, ασκώντας του ασφυκτικές πιέσεις. Επιπλέον, γνώριζε ότι αν επέλεγε να στηρίξει ευθέως τον κ. Μητσοτάκη, αυτό θα τον έφερνε αντιμέτωπο με την πτέρυγα των Καραμανλικών, που ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη ισχύ. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να υπονόμευε οριστικά και αμετάκλητα το πολιτικό του μέλλον. Οι κλειστές πόρτες που συνάντησε στην προσπάθειά του να έρθει σε επαφή και σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή δεν του άφησαν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι της επίσημης ανακοίνωσης για ψήφο κατά συνείδηση προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις των στελεχών που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο. Οι περισσότεροι, όπως προαναφέραμε, ήταν αντίθετοι στο να στηριχθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, με εξαίρεση τον Μ. Βορίδη, την Μ. Ασημακοπούλου, ενώ από ένα σημείο και μετά ο Παπαμιμίκος αυτονομήθηκε και επιχείρησε να συσπειρώσει γύρω του ορισμένα στελέχη.


Σχολιάστε εδώ