Τρέμουν μην ανοίξουν οι λίστες με τα δισ. ευρώ που έχουν βγάλει παράνομα έξω

Συγκεκριμένα, βγήκαν και υποστήριξαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που ψηφίσθηκε πρόσφατα, με την οποία νομιμοποιείται η χρήση στοιχείων που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα προς τους δύο Εισαγγελείς: Αν είναι πράγματι αγαθές οι προθέσεις τους, γιατί δεν πήγαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους, ώστε αν είχαν βάση να απασχολούσαν την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου; Ποιος ο λόγος που έδρασαν μόνοι τους, παρότι η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων ήταν αντίθετη;

Έρχεται η ώρα τους…

Μετά, πάντως, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνεται πιο εύκολος ο δρόμος για την παραπομπή των μεγαλοφοροφυγάδων που καταγράφονται στις λίστες, οι οποίοι πλέον καταλαβαίνουν ότι έρχεται η ώρα τους, από τη στιγμή που θα γίνουν φύλλο και φτερό όλες οι λίστες. Και έχει πέσει πανικός.

Ως γνωστόν, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο Εισαγγελείς κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση πέρασε στον πρόσφατο νόμο 4356/2015 τροπολογία -διάταξη πλέον- σύμφωνα με την οποία η Δικαιοσύνη μπορεί σε έρευνες που διεξάγει να κάνει χρήση στοιχείων που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο, κάτι για το οποίο έως τώρα υπήρχε κώλυμα. Και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να οδηγηθούν στο εδώλιο όλοι εκείνοι -πρώτα ονόματα της διαπλοκής- που περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Λουξεμβούργου κ.ά.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε μεγάλη αναταραχή γιατί οι μόνοι τους οποίους εξυπηρετεί είναι εκείνοι που έχουν βγάλει έξω αδήλωτα λεφτά – και δεν πρόκειται για τίποτε πενταροδεκάρες φουκαράδων. Κάτι που δημιουργεί πολλά κρίσιμα ερωτηματικά και εκθέτει τη Δικαιοσύνη. Προχώρησαν, μάλιστα, στην έκδοση της ανακοίνωσης παρότι γνώριζαν πως πολλά μέλη της Ένωσης είχαν αντίθετη άποψη. Απόδειξη, το ότι την επομένη παραιτήθηκαν πέντε μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων, ήτοι οι Πάρις Αδάμης, αντιπρόεδρος, Γιώργος Νούλης, αναπληρωτής γραμματέας, Γιάννης Παναγόπουλος, ταμίας, Μίνα Σωτηροπούλου και Αντώνης Παπαματθαίου, μέλη.

Το ότι οι κ. Τζαβέλλας και Ζημιανίτης, αν και δεν συμφωνούσε η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Ένωσης (πέντε στους εννέα), προχώρησαν στην παρέμβαση, που μέχρι εμφύλιο προκάλεσε στον χώρο τους, ενισχύει την άποψη ότι αυτή η… ευαισθησία τους έχει κάποια εξήγηση. Ιδιαίτερα όταν ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει έλληνας Εισαγγελέας που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

Είχαν ενδιαφέρον…

Και εδώ προσφέρουν οι δύο Εισαγγελείς την απόδειξη ότι η ωμή παρέμβασή τους αφορά συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία έχει να κάνει με πολιτικό πρόσωπο που είναι εδώ και καιρό στα χέρια της Δικαιοσύνης, αλλά με πολύ βραδείς ρυθμούς.

Στην παράγραφο (δ) της ανακοίνωσης των δύο Εισαγγελέων ίσως βρίσκεται το κλειδί. Έχει ως εξής: «Τέλος, η νέα διάταξη εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης».

Αναφερόμενος σε αυτήν την παράγραφο, ο υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος σημειώνει: «Αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση που υπογράφουν οι κ. Τζαβέλλας και Ζημιανίτης αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή».

Τον Παπασταύρου αφορά;

Η εκτίμηση που κυκλοφορεί σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους είναι ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρονται ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων αφορά τον έμπιστο και εξ απορρήτων συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον Σταύρο Παπασταύρου, το όνομα του οποίου υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ. Η δικαιολογία που έχει προβάλει είναι ότι εμφανίζεται ως συνδικαιούχος του λογαριασμού του Σαμπί Μιονί, το ύψος του οποίου ήταν 500.000.000 ευρώ, αλλά λειτουργούσε ως διαχειριστής. Αν και η δικαστική έρευνα κρατάει αρκετά χρόνια, ακόμη δεν εδέησε να φτάσει στο ακροατήριο.

Αν δεν αφορά τον κ. Παπασταύρου η «εκκρεμής ποινική υπόθεση» που αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο Εισαγγελείς, ας πουν ποια είναι αυτή, δίνοντας και όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Βέβαια, μετά την πρόκληση του κ. Παπαγγελόπουλου, αντιλαμβανόμενοι ότι… εκτέθηκαν μιλώντας στην ανακοίνωσή τους για «διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης», επιχείρησαν να το… διορθώσουν με… διευκρινιστική δήλωσή τους, λέγοντας ότι δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένη υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά σε όλες… Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι έχουν πρόβλημα γραφής και ανάγνωσης… Αλλά τα γραπτά μένουν, κύριοι Τζαβέλλα και Ζημιανίτη.

***

Σαμαράς – Βενιζέλος μπλόκαραν τις λίστες – Λεφτά υπήρχαν, αλλά δεν ήθελαν να τα εισπράξουν για να μην ενοχλήσουν τους κάθε λογής νταβατζήδες

Αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ θα είχαν μπει στο Δημόσιο Ταμείο αν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήθελε πραγματικά την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων, των οποίων τα σχετικά στικάκια είχαν… μουχλιάσει στα συρτάρια…

Έκαναν, όμως, τα πάντα για να μην ανοίξουν και παρασύρει η μπόχα πολλούς επώνυμους, πολιτικούς και επιφανείς νταβατζήδες από όλους τους χώρους.

Τη λίστα Λαγκάρντ την είχε στο συρτάρι του ο υπουργός Οικονομικών του Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος την είχε… ξεχάσει. Και μετά, όταν αναδομήθηκε, έδωσε στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Εισαγγελέα Γιάννη Διώτη το στικάκι, αντίγραφο του οποίου παρέδωσε στον επόμενο υπουργό Οικονομικών, τον Ευ. Βενιζέλο, που κι αυτός το… ξέχασε στο συρτάρι του γραφείου του.

Επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε επανειλημμένες επαφές με τον ελβετό ομόλογό του με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για τη φορολόγηση των ποσών των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ. Οι τελικές υπογραφές είχε συμφωνηθεί ότι θα έμπαιναν τον Δεκέμβριο του 2013. Αλλά η συμφωνία δεν υπογράφηκε και ποτέ δεν υπήρξε ανακοίνωση για το τι συνέβη. Φυσικά, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Μαυραγάνης ξέρουν.

Και οι ασχολούμενοι με τις λίστες Εισαγγελείς και ανακριτές θα πρέπει να τους καλέσουν.


Σχολιάστε εδώ