Το… σύμπαν χτίζεται…

Κι έτσι, αυτό το «άλλο», το παράλληλο σύμπαν, στο οποίο έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές από αυτήν εδώ τη στήλη, χτίζεται κομματάκι κομματάκι στην ελληνική Θράκη.

Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι «η Ομάδα Γεωργίας – Κτηνοτροφίας του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης από τις αρχές του 2016 θα εντείνει τις δραστηριότητές της σχετικά με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθούνε εργασίες και σχέδια σχετικά με το μέλλον και τη βιωσιμότητα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη Δυτική Θράκη».

Οι ομιλίες θα γίνουν στα παράνομα σωματεία Ένωση «Τουρκικής» Νεολαίας Κομοτηνής το Σάββατο και στην «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης την Κυριακή. Κι όπως πολύ καλά έγινε αντιληπτό, απευθύνονται αυστηρά στα μέλη της μειονότητας. Όσο για τα «στάδια ίδρυσης του Ινστιτούτου», ε, αυτό είναι μια μικρού μεγέθους σπαζοκεφαλιά…

***

«Από εμάς για εμάς»…

Ανάλογη ήταν και η εκδήλωση της 26ης Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή, όπου το φιλολογικό, λέει, περιοδικό «Φιγιάκα» οργάνωσε μια τελετή βράβευσης με «τη συμβολή της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της TC».

Ε, και μεις αναρωτιόμαστε ποιο είν’ τούτο το περιοδικό που έχει και την οικονομική δυνατότητα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε να διοργανώνει grand εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία της Κομοτηνής, όταν άλλες εφημερίδες ετών στη Θράκη, αν δεν έχουν κλείσει, σίγουρα δυσκολεύονται να πληρώνουν τους εργαζομένους τους…

Όσο για το τι βράβευσε το περιοδικό; Έναν φιλολογικό διαγωνισμό, βεβαίως βεβαίως, τον οποίον και διοργάνωσε, λέει, για να γιορτάσει το ένα έτος λειτουργίας του.

Όχι, το «Φιγιάκα» δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, μήτε στα καφενεία της Θράκης, ούτε και της… Ιαπωνίας (λόγω ονόματος)…

Ωστόσο στην εκδήλωση συμμετείχαν από τον πρόξενο Αλί Ριζά Ακιντζί, τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ μέχρι και τον πρώην βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν, τον οποίο, πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, όλο στην Τουρκία είναι και γι’ αυτό έφερε από κει κάτι φίλους του επιχειρηματίες να παραβρεθούν σε αυτήν την… υπέροχη εκδήλωση, μια και το φαΐ και το τσάι ήταν τζάμπα… Είπαμε, η Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της TC να είναι καλά…

***

Ο πιο καλός ο μαθητής (έχει… παραστάτες)

Είναι γνωστό ότι όλοι οι άνθρωποι του… προξενείου δεν μπορούν να δεχτούν το «χτύπημα» που δέχθηκαν με τον νόμο περί των ιεροδιδασκάλων και γι’ αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το συντηρούν στην επικαιρότητα, εκφράζοντας, όπως είναι φυσικό, τη δυσαρέσκειά τους. Το ίδιο κάνει και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος με ερώτησή του στη Βουλή «ψάχνεται», όπως συνηθίζει…

Σημειώνει λοιπόν ο Ζεϊμπέκ: «Ωστόσο, σε σχολεία της Ξάνθης, ενώ αρχικά δόθηκε αίτηση-δήλωση στους γονείς για απαλλαγή από τη διδασκαλία του Κορανίου, στη συνέχεια μαθητές και γονείς ενημερώθηκαν ότι το μάθημα είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές-μέλη της μειονότητας. Όπως γίνεται αντιληπτό, υπήρξαν αντιδράσεις από τους γονείς και κηδεμόνες, καθώς επαφίεται σε απόφαση των γονέων αν θα κάνουν χρήση της απαλλαγής από το μάθημα ή όχι, σύμφωνα με τη θρησκευτική τους συνείδηση» (παρακαλώ;). Και δεν φτάνει αυτό, στη συνέχεια «ρωτάει» αν η διδασκαλία του Κορανίου είναι υποχρεωτική… Το πιο ενδιαφέρον όμως ακόμα και από αυτό είναι ότι την ερώτηση συνυπογράφουν οι άλλο δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, Στάθης Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης…

***

Ο Άγιος Βασίλης δεν πάει στα Πομακοχώρια…

Ο δήμαρχος Μύκης, που είναι νέος άνθρωπος και πριν γίνει δήμαρχος ήταν και δημοσιογράφος, έφριξε, λέει, διότι σε κάποια νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης του έγιναν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Άη Βασίλη, που… ήρθε για να δώσει δώρα στα παιδιά (αίσχος)…

«Εμείς είμαστε μουσουλμάνοι», έγραψε ο δήμαρχος και δημοσιογράφος Τζεμίλ Καπζά, «και η θρησκεία μας δεν επιτρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με τον Άη Βασίλη» (όχι της Καπαδοκίας, να είστε σίγουροι, αλλά της Κόκα Κόλα) και με την ευκαιρία σημείωσε και… την ανάγκη δίγλωσσων νηπιαγωγείων.

Δηλαδή, αν «λαλήσει» κάποιος κάνει πραγματικά φοβερό θόρυβο…

Όμως, αν ο Άη Βασίλης είναι μόνο για τα χριστιανόπουλα -σημειωτέον, είπε ότι σέβεται τις θρησκευτικές γιορτές των χριστιανών συμπολιτών του (και politically correct το «ντίμαρχο»)-, τότε ποια η ανάγκη της δίγλωσσης εκπαίδευσης, η οποία γίνεται στα ελληνικά και τα τουρκικά, με δεδομένο ότι η μητρική γλώσσα των κατοίκων του Δήμου Μύκης είναι τα πομακικά; Πολύ μπέρδεμα ο δημοσιογράφος και δήμαρχος… χριστουγεννιάτικα (που είναι πολύ πιθανόν κι αυτός, όπως και πάρα πολλοί πλέον μουσουλμάνοι, να έχει στολίσει δέντρο στο σπίτι του)…

• Δύο λόγια μόνο… Ένα το συμπέρασμα. Η Τουρκία δουλεύει οργανωμένα στη Θράκη. Όχι μόνο τώρα, αλλά από χρόνια. Μόνο στην Αθήνα, και σήμερα και χθες, κοιμόμαστε μακαρίως. Και θα ξυπνήσουμε κάποια στιγμή και θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε… Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Να χτυπήσουν τις καμπάνες.


Σχολιάστε εδώ