Το Ασφαλιστικό, σημείο καμπής για το Ποτάμι

Γεγονός που αποδίδεται αφενός στην προσπάθεια της ηγεσίας να περιορίσει τις τάσεις αποσυσπείρωσης που εκδηλώνονται εδώ και αρκετούς μήνες και αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου και αφετέρου στην πρόθεσή της να δώσει μια νέα δυναμική στο κόμμα εν όψει του πρώτου Τακτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Το ενδεχόμενο οι εργασίες να ανοίξουν έναν κύκλο εσωστρέφειας παραμένει ανοιχτό, καθώς η απήχηση του κόμματος έχει συρρικνωθεί, κάτι που από ορισμένους αποδίδεται και σε λανθασμένες επιλογές της ηγεσίας. Αποτελεί κοινό μυστικό άλλωστε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ορισμένα στελέχη συζητούν ακόμη και για αλλαγή ηγεσίας. Λέγεται μάλιστα ότι στον κατάλογο των υποψηφίων να διαδεχθούν τον Στ. Θεοδωράκη προστέθηκε εσχάτως και ο Ν. Διαμαντούρος.

Σε μια προσπάθεια, ενδεχομένως, να ενισχύσει τη θέση του κόμματος αλλά και το δικό του προφίλ, ο κ. Θεοδωράκης αρνήθηκε (ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός) να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο προκειμένου να ενημερωθεί για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα. Το επιχείρημά του ήταν ότι οι συναντήσεις αυτές ήταν για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, καθότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, κατά συνέπεια το κόμμα του αλλά κι ο ίδιος «θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης». Ως προς το Ασφαλιστικό, το Ποτάμι το χαρακτήρισε «τυπικό δείγμα πολιτικαντισμού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «κόλπα» προσπαθεί να ξεγελάσει και να κρύψει από τους μελλοντικούς συνταξιούχους τις επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις. Όσον αφορά δε τις αλλαγές στη φορολογία, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για «τερατογένεση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αδιαφορεί, αν δεν επιδιώκει τη συντριβή της μεσαίας τάξης».

Στα ηγετικά κλιμάκια του Ποταμιού επικρατεί εκνευρισμός λόγω των διαρροών που, όπως λένε, έχουν ως πηγή το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές του κόμματος προτίθενται να υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από τη Σεβαστουπόλεως επιμένουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν στην ψηφοφορία. Αν δηλαδή θα πρέπει να το καταψηφίσουν, να δηλώσουν «παρών» ή να υπερψηφίσουν ορισμένες από τις διατάξεις.


Σχολιάστε εδώ