Τα χρέη που μας άφησαν τα Μνημόνια…
Στον (μη τραπεζικό) ιδιωτικό τομέα οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 19,5% αντίστοιχα, δηλαδή δυόμισι φορές περισσότερο από ό,τι στον στενό δημόσιο τομέα, στις κατώτατες αποδοχές η μείωση έφτασε το 14,2%, ενώ στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, που απολάμβαναν υψηλές αμοιβές εργασίας, η μείωση αυτή έφτασε το 25,2% (στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος)».
«Οι σοβαρές διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη των εισοδημάτων αποτυπώνονται και στις φορολογικές δηλώσεις των ίδιων των φορολογουμένων για την περίοδο 2008-2012 (συνολικά εισοδήματα στην οικονομία):
Μειώσεις μεταξύ 27,4% και 56,7% (αμοιβές εργασίας, εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδήματα από κεφάλαιο, όπως ενοίκια, τόκοι/μερίσματα, εμπορικές δραστηριότητες) και αυξήσεις μεταξύ 12,8% (σύνολο συντάξεων) και 26,2% (αγροτικά εισοδήματα και εισοδήματα από αγροτικές επιδοτήσεις)».
«Το φτωχότερο (και κάτω από το όριο της φτώχειας) 20% τμήμα της κοινωνίας είδε το εισόδημά του να μειώνεται μεταξύ 2008 και 2012 λόγω πρόσθετης φορολογίας στη διάρκεια της κρίσης κατά 13,5%. Από αυτό το 13,5%, το 9,5% προερχόταν αποκλειστικά από την πρόσθετη φορολογία ακίνητης περιουσίας».
«Αυξήθηκε σημαντικά και η ανεργία (λόγω μείωσης προσωπικού, διακοπής της δραστηριότητας όπου εργάζονταν, κλεισίματος της δραστηριότητας την οποία οι ίδιοι ασκούσαν).
Μεταξύ 2008 και 2012 περίπου 457 χιλ. νοικοκυριά σταμάτησαν να έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία, 306 χιλ. νοικοκυριά σταμάτησαν να έχουν εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα ή εμπορικές – επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που άρχισαν να έχουν εισόδημα από συντάξεις αυξήθηκε κατά 306 χιλιάδες».
«Έπειτα από όσα μεσολάβησαν, οι πιο επαναστατικές λύσεις είναι αυτές που έπειτα από επίμονη σκέψη και δουλειά θα αρχίσουν να προσδίδουν στην κοινωνία μας τον χαρακτήρα μιας ”κανονικότητας”».