Συμμαχίες μέσα, μάχη έξω στόχος του Τσίπρα
Ο απεγκλωβισμός της κυβέρνησης όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο προήλθε με μια προσωπική κίνηση του Αλ. Τσίπρα, που έχοντας «πάρει πάνω του και το Ασφαλιστικό» κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» όλων των εργοδοτικών οργανώσεων στο μείζον θέμα της αύξησης των εισφορών. Στην κυβέρνηση γνώριζαν εξαρχής ότι από την αποδοχή αυτού του μέτρου δεν εξαρτάται μόνο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και η επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Ταυτόχρονα η συμφωνία με τους εργοδότες επιδρά καταλυτικά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συμπεριλαμβανομένης. Έτσι δεν είναι τυχαία η εικόνα «ενότητας» που καταγράφηκε στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στο Μαξίμου με 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εν όψει της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη συνάντηση «διατυπώθηκαν πολλά ερωτήματα στον υπουργό Εργασίας σχετικά με την προωθούμενη μεταρρύθμιση και μεταφέρθηκαν αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων, κυρίως αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά δεν υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις ούτε παρατηρήθηκαν… αποσχιστικές διαθέσεις», αναφέρουν στελέχη που μετείχαν στην πολύωρη διαδικασία.
Το όλο κλίμα φαίνεται να είναι ευνοϊκό και αυτό οφείλεται και σε έναν πρόσθετο λόγο. Ύστερα από μεγάλο διάστημα βγήκε μπροστά και η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου, που καθημερινά βομβαρδίζει με non paper τους βουλευτές, και βέβαια τους δημοσιογράφους, ενώ αντιπαρατίθεται σε καθημερινή βάση στα συστημικά ΜΜΕ που επίσης είχαν προεξοφλήσει ήττα της κυβέρνησης στο πιο φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού.
Στην επικοινωνιακή ομάδα που έχει στηθεί στο Μαξίμου συμμετέχουν ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μαζί με τους Θοδωρή Μιχόπουλο, Αγγελο Τσέκερη.
Επίσης, καθημερινή παρουσία έχουν ο Κώστας Μπάρκας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος καθώς και συνεργάτες του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.
Μακρύς ο δρόμος…
Πάντως, ο δρόμος μέχρι την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (προβλέπεται περί τα τέλη Ιανουαρίου, με την ψήφιση να τοποθετείται το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα) είναι ακόμα μακρύς και περνάει πρώτα από τις συμπληγάδες του «κουαρτέτου» των δανειστών. Στην κυβέρνηση φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη η πρώτη σκληρή αντίδραση και στάση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε προειδοποιητικά ότι «η αξιολόγηση δεν θα διαρκέσει εβδομάδες αλλά μήνες».
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «η στάση αυτή ήταν αναμενόμενη», καθώς «εάν η κυβέρνηση περάσει και τον κάβο του Ασφαλιστικού, τα γνωστά σενάρια για πτώση της ή για ματαίωση της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος θα μπουν οριστικά στα συρτάρια των σκληρών και των εγχώριων οπαδών τους».
Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι ανάλογες μαύρες προβλέψεις διατυπώθηκαν και το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου για την πρώτη κατοικία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά δεν τους βγήκαν.
Στην κυβέρνηση έχουν λάβει τα μέτρα τους αναζητώντας «συμμάχους» στο εξωτερικό. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι επαφές του Ευκλ. Τσακαλώτου με πρώτο σταθμό το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου, ενώ σειρά επαφών, με πρώτο σταθμό τη Γαλλία, ξεκινάει επίσης στις αρχές της εβδομάδας και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.
Χτίζει συμμαχία (και) στην οικονομία
Πέρα πάντως από την έκβαση της μάχης του Ασφαλιστικού, που θα κριθεί μέχρι το τέλος του μήνα και τα πρώτα δείγματα θα καταγραφούν όπως αναφέραμε από τις συναντήσεις με ευρωπαίους παράγοντες το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση φαίνεται να χτίζει συμμαχία με τους εργοδοτικούς φορείς, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας, διεμβολίζοντας έτσι και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν να απομονώνονται από τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με τους εργοδότες για το Ασφαλιστικό συμφωνήθηκε και έχει προχωρήσει ήδη η σύσταση μιας Μόνιμης Επιτροπής, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από την πλευρά του πρωθυπουργικού γραφείου, συγκεκριμένα τον οικονομολόγο Δημήτρη Λιάκο, ένα στέλεχος από το γραφείο του Γ. Κατρούγκαλου και τέσσερα ακόμη στελέχη από τους εργοδοτικούς φορείς. (Από την πλευρά της ΕΣΕΕ [Κορκίδης] θα είναι ο πολύ γνωστός εργατολόγος Δημ. Μπούρλος.)
Η Επιτροπή αυτή θα ασχοληθεί, εκτός από το Ασφαλιστικό, με το Φορολογικό, το Αναπτυξιακό, με τις τράπεζες, τη Ρευστότητα και τη Γραφειοκρατία, και το Χωροταξικό, από την πλευρά τού πού μπορούν να κτιστούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
***
Θετική η πρώτη αντίδραση των δανειστών για το Ασφαλιστικό!
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση των δανειστών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση είναι θετική. Πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι «οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έκριναν αποδεκτό το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, ωστόσο διευκρινίζουν ότι είναι ακόμη ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Ακόμα πρόσθεταν: «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων. Όμως, βγαίνουν τα νούμερα; Πρέπει να έχουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία από την Αθήνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε»…
Σύμφωνα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές έχουν θέσει τη 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της πρώτης αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου ανοίγοντας τον δρόμο στις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους. «Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου, ωστόσο θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο», ανέφερε η ίδια πηγή.