Μυρίζει σκάνδαλο ο διαγωνισμός για τις θεωρήσεις Σένγκεν

Όμως τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα: Οι θεωρήσεις για τη χώρα μας, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο τουρισμός γνωρίζει πραγματική έκρηξη, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημαντικό έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα αρκούσε η online σύνδεση των κατά τόπους προξενείων και προξενικών γραφείων με την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και το κεντρικό σύστημα Schenghen, παράλληλα με την αξιοποίηση του προσωπικού που ήδη υπάρχει στο ΥΠΕΞ και στις διπλωματικές αποστολές της χώρας.

Πραγματικά είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς για ποιον λόγο θα πρέπει τη δουλειά αυτή να την κάνει ιδιωτική εταιρεία, η οποία μάλιστα θα παίρνει και τη μερίδα του λέοντος από το τέλος που καταβάλλουν όσοι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας…

Θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί μυρίζει σκάνδαλο, το οποίο στήνεται, όπως ακούμε, εκ των ενόντων. Βλέπεις, είναι πολλά τα λεφτά…

Απλώς για να στείλουμε ένα μήνυμα: Γίνεται η Επιτροπή Αξιολόγησης σε έναν διαγωνισμό να αποτελείται από φίλους, πρώην υφιστάμενους και συνεργάτες πρώην διπλωματών και στελεχών της κρατικής μηχανής, που πρόλαβαν να στήσουν μια εταιρεία λίγες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό, και να αναδεικνύονται με θριαμβευτικό τρόπο μειοδότες;

Όχι φυσικά ότι και πριν όλα ήταν υπέροχα, αλλά τώρα ο… διαγωνισμός βγάζει μάτι…

***

Παίζει καλά το παιχνίδι η Άγκυρα… – Και εμείς;

Η πραγματοποίηση του αγιασμού των υδάτων στη Σμύρνη για πρώτη φορά μετά το 1922 ήταν ένα συμβολικό και φορτισμένο συναισθηματικά γεγονός.

Όμως ας μείνουμε στην πραγματικότητα. Η Τουρκία επέτρεψε τον αγιασμό των υδάτων τώρα που η ελληνική παρουσία στην Ιωνία έχει εξαφανισθεί, τώρα που ο αγιασμός, που οι μνήμες, που το άνοιγμα κάποιων εκκλησιών είναι εντελώς ακίνδυνα για το τουρκικό κράτος… Και όχι μονό αυτό, αλλά χρησιμοποιεί αυτό το θλιβερό γεγονός, που θυμίζει απλώς τη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή, για να κερδίσει κάποιους παραπάνω (έλληνες) τουρίστες και να προβληθεί ως η χώρα που σέβεται τις θρησκευτικές μειονότητες. Με τη διάφορα φυσικά ότι ο σεβασμός αυτός έρχεται όταν οι μειονότητες έχουν εξοντωθεί…

• Δεν ξέρουμε για ποια προσπάθεια προσέγγισης και αποκατάστασης σχέσεων μέσω των ΜΟΕ μιλά το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι όταν και όποτε δίνεται ευκαιρία, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό.

Έτσι, όπως μας ενημέρωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», την παραμονή των Χριστουγέννων έγινε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Μάρτυρες: Ευρώπη», της σκηνοθέτιδας Μαρίγια Τσίτζεβα, το σενάριο του οποίου στηρίζεται σε συνεντεύξεις 42 «παιδιών-προσφύγων της ”Μακεδονίας του Αιγαίου”» που ζουν στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία.

• Το «ΜΙΑ» μας ενημερώνει ότι είναι το τέταρτο μέρος μιας σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μάρτυρες» που γίνεται στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος για την «Καταγραφή και κινηματογράφηση και αρχειοθέτηση των μαρτυριών των ”Μακεδόνων” που εκδιώχτηκαν από τη ”Μακεδονία του Αιγαίου” στη διάρκεια του 20ού αιώνα».

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια από την Κρατική Ταινιοθήκη σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Εξωτερικών, την κρατική τηλεόραση και όλες τις ενώσεις των «παιδιών-προσφύγων από τη ”Μακεδονία του Αιγαίου”».

Τα πρώτα μέρη του ντοκιμαντέρ ήταν αφιερωμένα στις μαρτυρίες των «παιδιών-προσφύγων» που ζουν στον Καναδά, στην Αυστραλία και στα Σκόπια, ενώ το επόμενο θα είναι αφιερωμένο σε όσους ζουν σήμερα στις ΗΠΑ.

• Στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ μίλησε η υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Κάντεσκα-Μίλεφσκα, η οποία είναι εκείνη που πρωτοστάτησε και στο τερατώδες πρόγραμμα ανέγερσης αγαλμάτων και μνημείων στα Σκόπια, στο πλαίσιο της πολιτικής εξαρχαϊσμού για τη δημιουργία «μακεδονικής ταυτότητας». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «είναι ένα ντοκιμαντέρ για την αλήθεια, για τη μοίρα όλων των ”Μακεδόνων” που ήταν θύματα διακρίσεων και καταπιεστικών πολιτικών, οι οποίοι αν και συνέχισαν τη ζωή τους σε άλλες χώρες, δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους, τη Δημοκρατία της ”Μακεδονίας”».

• Πολύ συχνά συζητάμε για την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στα Βαλκάνια και μάλιστα έχει αρκετές φορές ενοχλήσει την Αθήνα η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Βελιγραδίου και Άγκυρας, μια και η Τουρκία και πρόσφατα έχει υπονομεύσει τη Σερβία και έχει στηρίξει όλες εκείνες τις δυνάμεις που στόχευαν στην εδαφική συρρίκνωση της Σερβίας.

Όμως, ο Πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς, παρά την επίσκεψη του ίδιου του Νταβούτογλου στο Βελιγράδι, δεν δίστασε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Και έτσι κατηγόρησε την Τουρκία ότι με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους επιχείρησε να υποκινήσει πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Αυτό το αναφέραμε απλώς και μόνο για να επισημανθεί η ντροπιαστική σιωπή της Αθήνας σε όσα εγκλήματα διαπράττει το τουρκικό καθεστώς εις βάρος των Κούρδων και εναντίον των εκατομμυρίων προσφύγων, που τους αφήνει έρμαιο στα χέρια των δουλεμπόρων… Εμφανίζεται δε η Ελλάδα να είναι ο φανατικότερος υποστηρικτής της Τουρκίας στην ΕΕ.

***

Αναταραχή στο νεοκλασικό με την επιλογή που έγινε για την απονομή του βαθμού full ambassador, καθώς ο Ν. Κοτζιάς ανακάτεψε την επετηρίδα με τρόπο που πολλοί ενοχλήθηκαν και ακόμη περισσότεροι ανησύχησαν, εν όψει και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για την κάλυψη σημαντικών πόστων εξωτερικού.

Έτσι η απονομή του full ambassador άρχισε από τον ευρισκόμενο στη θέση 12 της επετηρίδας Θ. Γεωργακέλο και ακολούθησαν ο Π. Μαυροειδής, ο Λ. Ροκανάς, ο Ν. Πάζιος, η Κ. Κολιού από τη θέση 32.

Από εκείνους που βρέθηκαν εκτός απονομής του βαθμού αρκεί να αναφέρουμε τον Γ. Πουκαμισά, τον Π. Καλογερόπουλο, τον Αλ. Αλεξανδρή, τον Θ. Δεμίρη και άλλους.

Εντύπωση προκάλεσε και η «παράλειψη» του Κωνσταντίνου Οικονομίδη και του Γεράσιμου Ντάβαρη, ενώ αναμενόμενη ήταν η προαγωγή του Γιώργου Αϋφαντή σε πληρεξούσιο υπουργό Α’.

Ο κ. Αυφαντής, παρά τις αρχικές κόντρες με το νεοκλασικό, έκανε δουλειά στην Τεχεράνη και οργάνωσε μια καλή επίσκεψη του Ν. Κοτζιά και τώρα οργανώνει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, η οποία όμως -και λόγω συγκυρίας- μάλλον απομακρύνεται χρονικά προς τις αρχές της άνοιξης.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ