Μεγάλη απήχηση είχε η πρότασή μας για απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου

Μέχρι στιγμής διακόσιες περίπου χιλιάδες Έλληνες και ξένοι προσυπογράφουν την πρόταση για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μέσω των δημοτικών φορέων, και σε ελληνικές και αλλοδαπές ανθρωπιστικές οργανώσεις, για τη διάσωση και την περίθαλψη προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που οι δουλέμποροι κατευθύνουν στα ελληνικά νησιά από τις ακτές της Τουρκίας.

Η ιδέα-πρόταση δεν πήγαζε μόνο από το συναίσθημα αλλά και από τη διεθνή αναγνώριση της συμπαράστασης και της βοήθειας που αγόγγυστα και αδιάλειπτα οι κάτοικοι των νησιών μας παρέχουν προς τους πρόσφυγες – μετανάστες, που η σύγχρονη Οδύσσειά τους σίγουρα θα περιγραφεί στο μέλλον από ιστορικούς, ποιητές και συγγραφείς, σε όλη την τραγική διάστασή της.

Ναυαγοί και άψυχα σώματα μικρών παιδιών να επιπλέουν στα νερά και τις ακτές που έχουν υμνηθεί από τον Όμηρο και τη Σαπφώ μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη. Οι εικόνες των γιαγιάδων να ταΐζουν τα ανήλικα των προσφύγων κάνουν τον γύρο του κόσμου. Δεν μένει παρά να ευχηθούμε ότι και οι αρμόδιοι φορείς θα ασπαστούν την ιδέα, ώστε αυτή να μετατραπεί σε επίσημη πρόταση προς τη σουηδική ακαδημία. Και μόνο ως πρόταση, θα αποτελέσει μια ηθική αμοιβή για όσους εκφράζουν έμπρακτα τα ανθρώπινα αισθήματα προς τους πρόσφυγες, αφού και οι πρόγονοί τους ζήσανε την προσφυγιά.

***

ΒΑΝΕΣΑ ΡΕΝΤΓΚΡΕΪΒ:
«Ο ελληνικός λαός δείχνει στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος.
Δείχνει στον κόσμο πώς είναι να προσπαθείς να σώσεις τους συνανθρώπους σου»


Σχολιάστε εδώ