ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ για τα Ταμεία

Και πρόσθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για διάφορους λόγους και την ελαστικότητα τη δική μας 45.000 επιχειρήσεις, και αυτό συμβαίνει όταν δεν πληρώνεις τις τρέχουσες οφειλές».

Υπάρχει, όμως, λύση που μπορεί να σώσει τις περισσότερες από τις 45.000 επιχειρήσεις, υποστηρίζει ο κ. Σπυρόπουλος. Και εξηγεί τι εννοεί:

«Πιστεύω ότι είναι θέμα που μπορούμε να ξαναδούμε.

Θεωρώ ότι τα επόμενα 8 με 10 χρόνια μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία εξατομικευμένης ρύθμισης με κάθε οφειλέτη.

Να συσταθεί μια Εθνική Επιτροπή, η οποία θα διαπραγματευτεί με τους οφειλέτες, ενδεχομένως με τη βοήθεια κάποιων τραπεζών. Πιστεύω ότι μπορούμε να εισπράξουμε τα επόμενα 8 με 10 χρόνια πάνω από 8 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα ευέλικτοι, με εξατομικευμένη ρύθμιση για κάθε οφειλέτη – μεγαλοοφειλέτη».

Στην ερώτηση αν το Ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να το κάνει αυτό, η απάντηση του κ. Σπυρόπουλου ήταν: «Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει μια παραδοσιακή δομή Δημοσίου, όμως μπορεί να οριστεί μια Εθνική Επιτροπή πενταμελής ή εξαμελής, η οποία θα μπορεί να αγοράσει ή να σώσει περιουσίες από τράπεζες, κυρίως από τράπεζες».

Για το αν θα δεχτούν αυτήν την πρόταση οι δανειστές, η άποψη του κ. Σπυρόπουλου είναι: «Πρέπει να το διεκδικήσουμε. Βάζει η ρύθμιση αυτή στο παιχνίδι επιχειρήσεις που μπορούν να χαθούν λόγω οφειλής, μπορούν να χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας αυτής της οφειλής».

Την πρόταση αυτή την είχε κάνει στην κυβέρνηση Σαμαρά ως διοικητής του ΙΚΑ, αλλά δεν την είχε κάνει δεκτή. «Πιστεύω ότι δεν τολμήσαμε, δεν δείξαμε τόλμη», είπε. Πάντως, αν υλοποιείτο, και πολλά χρήματα θα είχε εισπράξει το ΙΚΑ και αρκετές επιχειρήσεις δεν θα είχαν οδηγηθεί στο λουκέτο.

Εκείνη η ρύθμιση προέβλεπε την κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το 2022, με τη δέσμευση της καταβολής των τρεχουσών οφειλών.

***

Το πρώτο βήμα

Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου στη βάση της εξατομικευμένης ρύθμισης προβλέπει τα εξής:

1. Το 2016 θα καταβάλει η επιχείρηση – ο εργοδότης τις τρέχουσες εισφορές, συν 20% από τη δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

2. Από το 2017, σε βάθος δεκαετίας, θα καταβάλλεται κάθε μήνα η δόση, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Αν, πχ., επιλέξει να εξοφλήσει τις οφειλές του σε 12 δόσεις, διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, σε 24 δόσεις το 60% και σε 100 δόσεις χωρίς καμία έκπτωση.


Σχολιάστε εδώ