Κερδισμένοι και χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού

Αντιθέτως, στους χαμένους του νέου Ασφαλιστικού περιλαμβάνονται οι υψηλόμισθοι πάνω από τα 1.200 ευρώ αλλά και όσοι παραμείνουν ασφαλισμένοι για περισσότερα από 30 ή 35 χρόνια. Και αυτό γιατί με τον νέο υπολογισμό οι συντάξεις τους θα υπολείπονται σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες από 10% έως 25%.

Αναλυτικά, στους κερδισμένους βρίσκονται οι ήδη συνταξιούχοι, που θα περισώσουν το ποσό της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό της με βάση τον νέο τρόπο υπό τη μορφή «προσωπικής διαφοράς». Επιπρόσθετα, οι ασφαλισμένοι με χαμηλούς και πολύ χαμηλούς μισθούς αλλά και ελάχιστα έτη ασφάλισης (15-20) δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές στη σύνταξη που πρόκειται να λάβουν μετά την ψήφιση του νόμου και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουν ακόμα και μικρές αυξήσεις.

Στους κερδισμένους επίσης περιλαμβάνονται τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, καθώς το όριο ηλικίας επεκτείνεται έως τα 25 έτη, εφόσον φυσικά σπουδάζουν. Τέλος, στους ευνοημένους ανήκουν κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που θα έχουν ελαφρά μείωση στις εισφορές τους για την κύρια σύνταξη καθώς και οι αγρότες, που δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές στις καταβαλλόμενες εισφορές.

Στους χαμένους της μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται όσοι ασφαλισμένοι καταβάλλουν υψηλές εισφορές (μισθωτοί υψηλόμισθοι αλλά και με μέσους μισθούς και ελεύθεροι επαγγελματίες), καθώς πλέον χάνεται μεγάλο τμήμα ανταποδοτικότητας στη σύνταξη λόγω του υπολογισμού με χαμηλούς συντελεστές αλλά και με το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανταπόδοση για τις υψηλές εισφορές που καταβάλλουν.

Επιπλέον, χαμένοι αυτής της κατηγορίας θα είναι οι ασφαλισμένοι σε δύο ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι, εφόσον δικαιούνται δύο συντάξεις, θα λαμβάνουν μόνο μία εθνική σύνταξη με αποτέλεσμα να αρκούνται στο πολύ χαμηλό ανταποδοτικό κομμάτι στη δεύτερη εξ αυτών.

Εξαιρετικά σημαντική δυσμενής αλλαγή είναι και η αύξηση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών για όσους σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν με τη χρήση τέτοιων εξαγορών, οι οποίοι και θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν σχετικά αιτήματα για να προλάβουν την αύξηση.


Σχολιάστε εδώ