Η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ έχει διχάσει το ΠΑΣΟΚ!
Όπως γράφαμε από την προηγούμενη βδομάδα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΠΑΟΚ – ΝΔ, Ευ. Βενιζέλος, είναι αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα, που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό γιατί πολλά στελέχη και φίλοι του κ. Βενιζέλου έχουν γείρει υπέρ του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος όμως φαίνεται να μην επιθυμεί την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, αφού θα κυριαρχήσει στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς και θα μπει πάγος στις βλέψεις του κ. Βενιζέλου, που επιθυμούσε και επιθυμεί να έχει λόγο και ρόλο (και μάλιστα πρώτο ρόλο) στον λεγόμενο χώρο του Κέντρου και ενός τμήματος της Κεντροδεξιάς.
Ωστόσο το θέμα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να απασχολεί και το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, υπό μια άλλη όμως οπτική. Υπάρχει η εκτίμηση πως αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτακής αρχηγός της ΝΔ, θα υπήρχε η ευκαιρία να δημιουργηθούν και πάλι σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, λόγω της ισχυρής νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που ασπάζεται ο Κ. Μητσοτάκης. Αυτό, σύμφωνα με το επιτελείο της κ. Γεννηματά, θα έδινε μεγάλο πεδίο δράσης στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξακολουθεί να έχει αναφορές στο κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πολιτική.
Πάντως αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη από το επιτελείο της κ. Γεννηματά εκτιμούν πως συμφέρουσα πιθανά λύση για το ΠΑΣΟΚ είναι η εκλογή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμμετείχε σε μια οικουμενική κυβέρνηση (όπως επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη).
Επιπροσθέτως σημείωναν ότι με τον κ. Μεϊμαράκη στο τιμόνι της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ δεν διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο, να απωλέσει δηλαδή το κεντρογενές του ακροατήριο, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα όξυνε το δίπολο Αριστερά – Δεξιά, με συνέπεια η Χαριλάου Τρικούπη να συμπιεστεί, ενώ ταυτόχρονα θα απειλούνταν από τις διαρροές των φιλελεύθερων-εκσυγχρονιστών ψηφοφόρων της.
Πάντως, για την ώρα, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να πορευθούν με «σκληρή γραμμή» στο Ασφαλιστικό, ελπίζοντας πως όχι μόνο θα στριμώξουν την κυβέρνηση αλλά και πως θα προσεταιριστούν τους δυσαρεστημένους από την κυβερνητική πολιτική συνδικαλιστές που άλλοτε άνηκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραμένουν κάθετα αρνητικές και επικριτικές προς την κυβέρνηση ακόμη και μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας για τις διορθωτικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της υπερφορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε η υπεύθυνη Εργασίας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία τόνισε: «Η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου δεν σταμάτησε στις κορώνες λαϊκισμού την επίθεση στην αντιπολίτευση και την αγνόηση του μεταρρυθμιστικού νόμου 3863/2010. Δυστυχώς ακούστηκαν ψέματα, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι τερατογενέσεις του δικού του… πονήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην ίδια σκληρή γραμμή, απορρίπτοντας κάθε σκέψη περί συναινετικών λύσεων για ένα θέμα που «καίει» και δεν αποκλείεται να επιφέρει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα.