Διάσπαση της ΝΔ ή όχι;

Εφόσον επικρατέστερος αναδειχθεί ο κ. Μεϊμαράκης, έστω και με μικρή διαφορά ψήφων, θεωρώ εκ πρώτης όψεως τη διάσπαση απίθανη. Σε περίπτωση νίκης του κ. Μητσοτάκη, επίσης με μικρή διαφορά ψήφων, εκτιμώ ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί η διάσπαση. Διάσπαση που δεν θα προκληθεί με την ενεργό συμμετοχή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά από εξωγενείς παράγοντες προσκείμενους στον καραμανλισμό.

Θεωρητική μόνο κρίνω την πιθανότητα νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη με μεγάλη διαφορά ψήφων. Όμως, υφίσταται και αυτό το ενδεχόμενο ως απειροελάχιστη εκδοχή. Τι θα συμβεί, άραγε, σε μια τέτοια περίπτωση; Φρονώ ότι σε πρώτη φάση θα επικυρωθεί η αρχηγία Μητσοτάκη. Σε δεύτερη, ωστόσο, φάση ύστερα από παρέλευση μερικών εβδομάδων, με δεδομένη την αδυναμία ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ του κόμματος, θα προκληθούν ρωγμές και σφοδρές ρήξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν αναποφεύκτως επίσης σε διάσπαση.

Συμπέρασμα: Μόνο με επικράτηση του κεντροδεξιού Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα αποτραπεί η διάσπαση. Οι καλύτερες περίοδοι της συντηρητικής παράταξης, αν εξαιρέσουμε την μετεμφυλιακή περίοδο με τον Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου, ο οποίος είχε σαρώσει στις τότε εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα (και σκληρές διώξεις ακόμα και μετριοπαθών αντιφρονούντων), ήταν περίοδοι με κεντροδεξιούς αρχηγούς, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης. Θυμίζω ότι, μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών και την υποκατάσταση της ΕΡΕ από τη Νέα Δημοκρατία, ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κατηγορηθεί για… «σοσιαλμανία»!

Επανέρχομαι στους δύο που έχασαν κατά κράτος στον πρώτο γύρο: Τον ακροδεξιό φωνακλά που υπερκαλύπτει ωρυόμενος τους ερωτώντες δημοσιογράφους, Άδωνι Γεωργιάδη, και το ξύλο απελέκητο που αράδιαζε μπαρούφες και κοινοτοπίες, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο πρώτος δηλώνει βροντωδώς όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι στηρίζει Μητσοτάκη, ενώ ο δεύτερος, υιοθετώντας συμβουλές νουνεχών φίλων του, είτε θα αφήσει ελεύθερους τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν όποιον προτιμούν από τους δύο είτε θα υποστηρίξει έμμεσα και συγκαλυμμένα τον πρώην πρόεδρο της Βουλής. Αμφότερες αυτές οι εκδοχές –και ιδίως η πρώτη– είναι αξιέπαινες.

Αντίθετα, ο τρόπος υποστήριξης του Μητσοτάκη (πριν αρχίσω να γράφω και την ημέρα που έγραψα αυτό το άρθρο) εκ μέρους του ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ Άδωνι Γεωργιάδη φρονώ ότι έβλαψε τον ευνοούμενό του. Και τον έβλαψε καίρια, επειδή τον κατέστησε στη συνείδηση των οπαδών της ΝΔ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ.

Επιρροή μικρή ή και μεγαλύτερη στους ψηφοφόρους της ΝΔ άσκησαν ο Αντώνης Σαμαράς, θανάσιμος εχθρός του Ευάγγελου Μεϊμαράκη (και άρα, θέλοντας και μη, υποστηρικτής του μητσοτακισμού), καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, μολονότι αδερφή ενός εκ των υποψηφίων, διατείνεται ότι στηρίζει Μεϊμαράκη. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Ενδέχεται, όμως, να σφάλλω. Διότι και από τη μεριά της το μίσος που νιώθει για τον Σαμαρά είναι αβυσσαλέο. Αυτός (με τη βοήθεια του Αβραμόπουλου) της στέρησε την αρχηγία στη ΝΔ, γεγονός που την πικραίνει από τότε εξακολουθητικά.

Ερώτημα (αφελούς, εξυπνάκια ή και μακροπρόθεσμα προβλεπτικού): Υπάρχει περίπτωση τριχοτόμησης της ΝΔ; Απάντηση: Το μέλλον είναι άδηλο και αόρατο. Το «αύριο» και το «μεθαύριο» δεν θεμελιώνουν επιχειρήματα αξιόπιστης πρόβλεψης. Οι συγκυρίες, οι συνθήκες, τα… ακλόνητα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους δεν αλληλοεξουδετερώνονται. Υφίστανται πάντοτε και αδιανόητες εκπλήξεις, ας μην το ξεχνάμε.

Η τριχοτόμηση της ΝΔ προϋποθέτει την τριχοτόμηση και άλλων κομμάτων, είτε υπαρκτών σήμερα είτε δημιουργηθησόμενων.

Οι ως άνω προβληματισμοί έχουν να κάνουν με το δολοφονικό, το εξολοθρευτικό ευρώ, το οποίο δεν υποστηρίζει πια ευρεία πλειονότητα των Ελλήνων. Όσοι εξακολουθούν να το υποστηρίζουν, θα μεταστραφούν τάχιστα μόλις αντιληφθούν βιωματικά την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων. Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι η λιτότητα που υφίστανται αυξάνεται συνεχώς, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να μετατραπεί σε οικονομική ευμάρεια. Οι φρούδες ελπίδες θα παραμείνουν για τους αμετανόητους, ενώ οι προπαγανδιστές του ευρώ θα θησαυρίζουν κατακλέβοντας τους ανήμπορους συνανθρώπους τους.

Θα απορούν πολλοί αναγνώστες γιατί αναφέρθηκα σε τριχοτόμηση της ΝΔ και άλλων κομμάτων και όχι σε απλή διχοτόμηση. Διότι, εκτός των προσωπικών διαφωνιών, υπεισέρχεται και τρίτος παράγων: Η αποκλίνουσα θέση για το νόμισμα.

Τελικά –και πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε– θα δικαιωθεί η Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη και της ιδιοφυούς Ζωής Κωνσταντοπούλου, ΕΠΕΙΔΗ το υποστηρίζει ως εξής ο Τζ. Σόρος: «Με το ευρώ η Ελλάδα δεν θα συνέλθει ποτέ». Τι και αν το διακηρύσσει ο βαθύπλουτος αυτός κύριος; Η άποψή του είναι ορθότατη. (Η «Αυγή» της Τρίτης παραθέτει την ίδια ακριβώς ρήση του Σόρος και του απευθύνει την ακόλουθη δήθεν ειρωνική ερώτηση: «Κι εσείς ΛΑΕ ψηφίζετε;» Η ευτέλεια στο μεγαλείο της!).

ΥΓ.: Το παρόν άρθρο γράφτηκε Τετάρτη.


Σχολιάστε εδώ